A halálzóna


Tipikus területvédekezés probléma adódott a Milan-Verona olasz bajnoki meccsen.

A 16-os előterét “halálzónának” is nevezhetjük több okból:

  1. ha a védőket beszorították a 16-oson belülre és ők kijuttatták onnan a labdát, pl. egy felszabadító rúgással, akkor a védőknek a lehető leggyorsabban el kell hagyniuk ezt a területet. Miért? Mert  közvetlen gólveszéllyel fenyeget, ha ismételten visszakerül ide a labda a támadók által.
  2. ha a védők labdát szereztek a 16-oson belül, akkor labdaszerzés után, minél hamarabb el kell erről a területről vinniük a labdát a lehető leggyorsabban, mert esetléeges labdavesztésük esetén, azonnal háríthatatlan gólhelyzetbe hozzák az ellenfél támadóit.
  3. ha a védők, még nem szorultak be a 16-oson belüli területre, akkor nekik minden eszközzel meg kell akadályozniuk, hogy erre a gólveszélyes területre bejuttassák a labdát, vagy beengedjék az ellenfél támadóit.

Az elméleti felvezető után nézzük a MIlan meccs jelenetét.

mil-ver1

Leírás:

A világos csapat egy kapu elé lőtt labdát kivág a kapu elöl, mely labdát a 22-es játékos szed fel. A védők kimozdulnak a kapu előteréből, azonban ezt nem sprintben teszik.

mil-ver2

Leírás:

22-es szedte fel a labdát, akit azonnal nyomás alá helyeznek a védők. Ő keresztbe adja az előremozgó 12-nek a játékszert. 12-es a rároncsoló 3-as mellett a centert játssza meg, aki a hálóba lő.

A center azért nem volt lesen, mert 7-es játékos a bal belső védő nem mozgott ki a halálzónából. Ugyanezt a hibát elkövette a jobb oldali védő is, azonban ő miatta még mindig lesen lett volna a labdát kapó ék.

Tanulság!

A 16-ost (halálzóna) azonnal sprintben ki kell üríteni, amint arra lehetősége van a védekező csapatnak.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

Cikkajánló. Olvass bele!
Mikor cselekedjen a védelem?
Close