A mélységből jövő kontra levédekezése


A mélységből jövő kontratámadás levédekezésére mutatunk be egy jelenetet, ami Chelsea-Newcastle meccsen játszódott le.

A mélységből jövő kontra esetén az utolsó védő(k)nek van idejük érzékelni a kontra veszélyes-ségét, így elegendő idejük van eldönteni, hogy

 • kitámadjanak-e a labdás játékosra, vagy
 • behátráljanak a saját kapujuk felé, hogy
  • lelassítsák a támadást, és
  • kitérítsék központi mozgásirányából, ezzel is
   • időt nyerve, a visszazárkózó védőknek, ill.
   • rossz helyzetbe kényszerítve a támadó csapatot.

Nézzük a jelenetet!

che-new3

Leírás:

Szögletet rúg a Newcastle (fehér-fekete) csíkos csapata. A beívelt labdát kivágják a védők és a 9-es támadóhoz kerül, aki a védővel a nyakán megtartja a fejéről felpattanó labdát, sőt még le is fordul a védőjéről. Már a labda előre rúgásának pillanatában 3-as védő, biztos ami biztos alapon, visszahúzódik saját térfelére.

che-new4

Leírás:

A labdát birtokló csapat játékosai villámgyorsan felzárkóznak és 3:1 ellen vezetik a labdát 16-osra behátráló 3-as védőre, miközben négy visszafutó védő igyekszik beérni a támadást.

A labdás játékos a területet védő 3-as mellett elpasszolja a bal oldali támadónak a labdát, aki kapura lő, de ennek a lövésnek a technikai kivitelezését a becsúszó 3-as játékos gátolja, oly annyira, hogy a lövés mellé száll.

Tanulság!

A mélységből jövő kontra esetén a visszahúzódó védő nem garancia egy létszámfölényes támadás levédekezésére, de egy utolsó közbeavatkozási lehetőség kierőszakolására igen. Míg, ha 3-as kitámadott volna középen, akkor a támadók egyedül vihették volna kapura a labdát.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

Cikkajánló. Olvass bele!
Az alibi helyezkedés eredménye
Close