A szabad labda és levédekezése


Nagyon tanulságos jelenet előzte meg az Arsenal-Wigan meccs egyik gólját.

ars wigLeírás:

A kapus hosszan felívelte a labdát (1), amely az ellenfél 16-osánál esett le.

A balhátvéd mélységben visszalépett (1). A 16-osnál fejpárbaj alakult ki a belső védő és a támadó Podolski között. A belső védő elfejelte a labdát (2), amely egy Arsenal játékos elé hullott. A labdára rámozgott a jobbhátvéd (2), párharc alakult ki. A labdát az Arsenal játékos érte el előbb, ő egyből indította (3) a fejpárbajból kimozgó (3) Podolskit, aki a hálóba lő.

Nézzük szakmai oldalról az eseményeket!

1) A labda felívelése és az utána következő fejpárbajok, a játéknak az a fázisa, amikor egyik csapat sem birtokolja a labdát. Ez a “szabad labda” állapota. ennek az állapotnak az a jellemzője, hogy a labda előre nem kiszámítható irányokba és utakon megy. Ez olyan, mint a flipperben, amikor a golyó össze-vissza pattog. Az is megfigyelhető, hogy a felívelés után – ha a védő fejeli el a labdát -, minimum két párharc alakul ki, ahol a labda még bárkié lehet. Ez csak azért érdekes esetünkben, hsizen a két párharc közötti idő az, amíg óvintézkedéseket lehet hozni, mind a támadó, mind a védő csapat szempontjából. Itt alkalmazni kell a támadás biztosítása és a védekezés biztosítása eszközöket. Vagyis a támogató játékosoknak úgy kell helyezkedniük, hogy felkészültek legyenek a labdavesztésre ill. a labdaszerzésre is.

2) A játékhelyzetünknek van egy másik jellemzője is, és ez a “second ball” nevet viseli, aminek egyelőre nincs magyar megfelelője. A lényege, hogy a felívelés után a támadó csapat játékosai a lefejelt, visszafejelt labdát megtámadják. (Ez a művelet a “second ball”) Vagyis a támadó (előre mozgó) csapat szempontjából sokszor indifferens, hogy ki fejeli el a labdát, mert ők úgyis a lefejelt, elfejelt labdára mennek rá.

Ennek a helyzetnek a levédekezése a legutolsó ábrán látható. (megj: olasz találmány). 

3) Esetünkben a problémát nehezíti, hogy az Wigan nem az olasz megoldást alkalmazta a “szabad labda” levédekezésére, hanem a klasszikus megoldást, amikor az egyik védő mélységben befut biztosítani a társa mögé. És ez a mélységben való bemozgás volt a gátja annak, hogy a kilépő Podolski nem volt lesen. Ebben az esetben az alábbi megoldások lehetségesek:

a) ha a labda sokáig száll a fejelő párharc után és látható, hogy újra párharc lesz a labdáért (megj: jellemzően 2 db párharc legtöbbször van) és vannak megjátszható támadók a védelmi vonalban, akkor célszerű a második párharc vonaláig, együttesen kiszaladni a védőknek. Az ilyen típusú, második párharcok esetén, ha  a támadó nyeri a párharcot, akkor miután a figyelme beszűkül, általában mindig előre felé adják a labdát. Ezt tudva a kapusnak is előre felé célszerű mozognia, hogy a védelem mögé bejátszott labdát előbb érje el, mint a támadó. Azonban itt is észnél kell lenni, mert a második párharcot vívó játékos mozgásából le kell tudni olvasni, hogy lőni fog, vagy csak belerúg a labdába, hogy az éppen tovább menjen. A következő képen a második párharc vonaláig kimozgó védőket látjuk.

ars wig2

A következő képen egy olyan esetet mutatunk be, amikor egy középpályáról felívelt szabadrúgást kifejelt a védő és a második párharcban a támadó játékos a labdát azonnal rá tudta lőni és gól lett.

pal

b) ha nincs annyi idő, hogy a védők együttesen kifussanak, akkor a mélységet biztosító hátvédnek azonnal vissza kell szaladnia (2) az első párharc vonaláig, így biztosítva a támadó lesre futását.Lásd az alábbi ábra.ars wig3

Az a) és a b) megoldás azonban kockázatot is tartalmazó megoldás, mert még mindig lehet olyan játékos, aki mélységből lép be a játékba és a védők számára felvehetetlen.

c) Másik lehetséges megoldás lehet, ha a védelem többi tagja mélységben visszalép a 16-osra (2). Ennek a megoldásnak viszont az lehet a hátulütője, hogy a visszafejelt labdát a támadó csapat “felszedi” és lövéssel fejezi be a támadását. Azt tudjuk, hogy Angliában a 16-os környékén nem egy életbiztosítás lövőhelyzetet engedni az ellenfélnek.

ars wig4

A következő ábrán nézzük meg az olasz megoldást.

ars wig5

Leírás:

A védelem 8 fővel áll fel arra a vonalra, ahová várhatóan érkezni fog a felívelés. Értsd. a labda megjátszható sugarára áll fel.

Amíg a labda úton van, addig 4 fő mélységben visszalép a 16-osra. Így biztosítható, hogy rendezett védelem fogadja azt a fázist, ha a támadó csapaté lesz a labda a párharcok után.Az első 4 fő valamelyik tagja meg alkalmas arra, hogy előremenetben védekezve megtámadja a második párharc színhelyét.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

Cikkajánló. Olvass bele!
Bedobásból gólhelyzet
Close