Elő a középhátvéd pozícióval! Avagy teendők mélyről jövő kontratámadás esetén


Már korábbi számainkban is felvetettük – elméleti síkon -, azt a megoldási lehetőséget, hogy egy nagyon mélyről jövő kontratámadás esetén célszerűnek látszik a területvédekezést alkotó egyik belső védő teljes behátrálása – klasszikus középhátvéd szerepkörbe -, a saját védő térfelére. Itt a cél:

– az időnyerés, ill.

– a kontratámadás kitérítése a kaput elérő legrövidebb útról.

Az alábbi jelentben erre látunk példát. 

A Chealsea-Newcastle mérkőzésen szögletet rúgtak a zebrák.

Az egész csapat előrement, a támadást két játékos biztosította. Egy emberfogó, aki őrizte a Chealses támadóját és egy nagyon mélyen helyezkedő, középhátvédként funkcionáló védő.

Nézzük az első jelenetet!

che-new1

 

Leírás:

A beívelt szögletet kivágják a Chealsea védői. A labdát a center mellre veszi, ami felpattan a levegőbe. Egy tömeges párharc alakul ki a visszafutó Newcastle védői és a felzárkózó Chealsea játékosok között, amelyet a támadók nyernek meg. Klasszikus esetben egyedül törhetnének kapura, azonban még ott van a középhátvéd. Ő nem véletlenül került oda, hanem tudatosan oda helyezkedett már a szöglet berúgásának pillanatában, egy esetleges kontratámadás kivédésére. 

che-new2

 

Leírás:

A kontratámadás alaphelyzetben célirányosan mehetne a kapussal szemben, hagyományos területvédekezési helyezkedés esetén. Azonban, most 3:1 ellen zajlik le, négy visszafutó védővel. A támadó játékos a középhátvéd helyezkedése miatt kénytelen kerülő utat, oldalpasszt választani azért, hogy lövőhelyzetig eljussanak. Ezen oldalpassz miatt a támadó rossz lövőszögbe került és kénytelen volt beadni a labdát, amit viszont bravúros becsúszással az egyik visszafutó védő szögletre hárított.

Tanulság:

Mélyről jövő kontratámadás esetén a szabadon lévő belső védő hátráljon vissza a 16-os elé, ahol

1) lehetősége van lelassítani az ellenfél kontratámadását 

2) lehetősége van kimozdítani, kerülő útra kényszeríteni, a közvetlenül, célirányosan, a kapu felé tartó kontratámadást. 

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

Cikkajánló. Olvass bele!
Márai Sándor: Mennyből az Angyal
Close