Teendők szabad labda esetén. Napoli-Sahtar 4-2. A negyedik gól tanulságai


Az alábbiakban a Napoli – Sahtar meccs egyik gólját elemezzük.

napoli sahtar

Leírás:

A kapus felszabadító rúgása után zuhan alá a labda. Két játékos felmegy fejelni. A kék játékos fejeli el a labdát, amely a bal belső védő mögötti térbe esik le, pontosan a 9-es Cavani elé, aki rövid labdavezetés után a hálóba lő.

Mi okozta a fő problémát?

A labdarúgás játékelmélete nem foglalkozik különösen a SZABAD LABDA ÁLLAPOTÁVAL, amikor egyik csapat sem birtokolja a labdát. Tipikus esetei:

  • amikor felszabadító rúgás után fejpárbaj alakul ki,
  • amikor felszabadító rúgás után ütközés alakul ki, ahol a párharcot vívó játékosoknak egyetlen egy célja van. előbb elérni a labdáét, mint az ellenfél.

Az ilyen fejpárbajok, párharcok legnagyobb baja, hogy végeredménye előre nem látható, nem kiszámítható, sem a védő, sem a támadó csapat szemszögéből. Ezért előre fel kell készülni a váratlan megoldásokra az előzetes védő ill. támadó műveletekkel.

Mégis mi lehet SZABAD LABDA esetén a megoldás, ami segítheti mind a védő, mind a támadó csapat munkáját?

A megoldás kulcsa támadó szempontból:

  • a támadó-védő egyensúly fenntartása, vi. védekezés esetén a támadó úgy helyezkedik, hogy felkészül az esetleges labdaszerzésre.

Esetünkben Cavani (9-es) jól helyezkedett, mert a sikeres fejpárbaj megnyerése után azonnal gólhelyzetbe került. A labda megjátszható sugarán belül helyezkedett.

A megoldás kulcsa védő szempontból:

a védő-támadó egyensúly fenntartása, vi. támadás esetén a védő úgy helyezkedik, hogy felkészül az esetleges labdavesztésre.

Esetünkben a bal belső védő maga mögé engedte a 9-es támadót, nem volt felkészülve a fejpárbaj elvesztésére.

Konkrét megoldások:

1) A fejelés pillanatában a két belső védőnek mélységben vissza kellett volna lépnie, hogy ne kerüljenek hátrányba a kapu felé futásban Cavanival. Röviden: mélységet kellett volna biztosítaniuk.

2) A kapus felszabadító rúgásával egy időben – amíg a labda száll -, ki kellett volna futniuk egyszerre a védőknek, lesen hagyva a támadókat.  Ez azonban kockázatokat rejt egy mélységből beinduló támadóval szemben, hiszen egy elvesztett fejpárbaj esetén a mélységből beinduló játékos nem lesz lesen.

3) Az utolsó védővonalat a labda megjátszható sugarán kívül kellett volna meghúzni, vi. a felszabadító rúgás ideje alatt a védőknek úgy kellett volna helyezkedniük, hogy esetleges fejpárbaj elvesztése esetén a labda a védővonal előtti térbe essen le. Vi. a fejpárbajt követő események a védők előtti térben  történjenek, hiszen akkor érdemben tudnak reagálni rá.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

Cikkajánló. Olvass bele!
Partizán-Inter 1-3. Hármas kényszerítő szélen és gól.
Close