Mikor cselekedjen a védelem?


Az alábbi esetben egy tipikus területvédekezési problémát elemzünk. Az eset a Manchester United meccsén történt.

bo-mu1

Leírás:

4-es játékos egy hosszú keresztlabdát kap a pálya tengelyéből. A labdát az oldalvonallal szemben állva veszi át és fordul vissza a pálya közepe felé.

bo-mu2

Leírás:

4-es az átvétellel befordul a pálya tengelye felé, majd egy rövid labdavezetés után kiugratja 7-t. 3-as védő késve lép ki így 7-es nem kerül lesre.

Mi volt a probléma?

Amíg a keresztpassz szállt 4-es felé és a mezőnynek háttal volt, (vi. nem volt látóterében sem az ellenfél védői, sem társai) , 3-as játékos, aki a lesvonalat adta, egy helyben álldogált. Ez az időalkalmas lett volna  arra, hogy cselekedjen, vi. a lesvonalat feljebb mozgassa.

Amikor 4-es szembe fordult a mezőnnyel és 3-as érzékelte, hogy passzolni akar, abban a pillanatban lesre szerette volna állítani 7-t. Azonban ezt a lépését egy pillanattal később tette meg, mint ahogy ütemezett lett volna.

7-es játékos lesre állítására tipikus szituáció a mi esetünk, mert az oldalvonal felé mozog és az őt őrző védők a látóterén kívül vannak, vi. úgy tudják lesre állítani a beinduló támadó, hogy az semmiféle ellenintézkedést nem tud tenni, hiszen nem látja a körülötte zajló védőmozgásokat.

Mi lett volna a megoldás?

3-as játékos, amíg a labda száll és 4-es az átvétellel bíbelődik, magára hagyja 7-t és előrefut a másik két védőtársa által meghúzott lesvonalig. Így 7-es megjátszhatatlan lesz és a három védőre immáron csak két támadó jut, egészen addig, amíg 7-es visszamozog a lesről.

bo-mu3

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

Cikkajánló. Olvass bele!
Védett: Új terminológia bevezetése
Close