Moldova-Magyarország 0-2. A meg nem adott magyar gól tanulságai.


Az alábbi játékszituáció tipikus területvédekezési hiba szokott lenni, amelyből a támadó csapatok sok gólt szereznek.

Könyvajánló: A 4-4-2-es átlós védekezésA probléma oka, hogy a belső védők és a szélső védők kontramozgást végeznek, és emiatt nem tudják sokszor lesre állítani a kiugró támadót.

Értsd:

  • a védelmi vonal áttörését szolgáló támadó passz pillanatában, nem egyvonalban, a lesvonalban helyezkednek el a védők.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy ebben a helyzetben a lestaktikát nem azért alkalmazzaLefociztak minket a hollandok elsősorban a védelem, hogy lesre állítsa a támadókat, hanem azért, hogy a lesvonal mozgatásával beszűkítse a támadó csapat által megjátszható terület nagyságát.

Azzal, hogy a moldáv balhátvéd befutott saját védelme mögé 3:5 elleni helyzetet teremtett, míg ha tartotta volna a lesvonalat, akkor 1:5 elleni helyzet jött volna létre, hiszen a beinduló két magyar éket szabályosan nem lehetett volna megjátszani.

A képen Hajnal tempóban viszi rá a védelemre a labdát. A kimozgó két belső védő, és a Hajnallal visszafutó középpályás, átadásra kényszeríti a magyar játékost. Azonban a moldáv balhátvéd nem veszi figyelembe a két belső védő helyezkedését, és feleslegesen befut a védelem mögé, megakadályozva a lesvonal “fent tartását”.

A következő ábra, az átadás pillanatát mutatja. A balhátvéd mozgásán látszik, hogy későn, de érzékeli, hogy mélyen beszaladt a saját védelme mögé, ezért lefékez, hogy a magyar támadó lesre szaladjon.

A képen az is jól látszik, hogy ha és amennyiben a moldáv szélső védő helyesen, vonalban tartja a lesvonalat, akkor a támadók mindenképpen lesre szaladnak, hiszen a beinduló ék nem látja a lesvonalat kiegyenesítő védő helyzetét, hiszen az a védő nincs a látóterében.

 

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

Cikkajánló. Olvass bele!
Védett: A MAGYAR LABDARÚGÁS HELYZETE
Close