Németország-Belgium 3-1. A németek 2. gólja


Brazil képzés, játékszervezés

Az alábbi elemzésben, a hagyományos védekezési felfogással szemben elég abszurd, szokatlan védekezési megoldást vázolok fel jelen cikkemben.

A németek a 2. góljukat, a belgák szögletéből lőtték.

A fotón azt a helyzetet látjuk, amikor a belga szöglet száll be a kapu elé.

A képen látható, hogy a 16-osnál 2:1 elleni helyzetben vannak a németek. Ez kulcsmomentum lesz a gólnál.

Első hiba a belgák részéről:

  • Nem biztosítják a “támadó-védő egyensúlyt”, vi. nincsenek felkészülve az esetleges labdavesztésre, de a labdaszerzésre sem.

Megjegyzendő az, hogy sok támadó csapat a saját szögleténél tévedésben van.

Mert azzal a ténnyel, hogy ők ívelik be a labdát, azt hiszik, ezután is ők lesznek a labdabirtoklók. Pedig a beívelés pillanatában már nincs labdabirtokló, hanem SZABAD LABDA ÁLLAPOTA lép fel, vi. a védekező csapatnak ugyanannyi esélye lesz kontratámadásra, mint a támadónak támadás befejezésre.

Ezért kell biztosítani a kifejelt labdákat mind a támadó és mind a védekező csapatnak.

A kifejelt labdát Özil szedi fel. A labda átvételének pillanatában, a pálya tengelyében 3:1 elleni helyzet alakul ki, köszönhető annak, hogy a németek fel voltak készülve az esetleges labdaszerzésre.

Az Öziltől labdát kapó német játékos lendületes labdavezetéssel viszi a védelemre a labdát.

A védelem létszámban megvan (3:4 elleni helyzet), de kezdeményezési hátrányban van a német támadókkal szemben. A labdás kiugratja a balszélsőt, aki gólt lő.

Mi lehetett volna a jó megoldás a védelem részéről?

Azon csapatok ellen, akik nagyon jól kontráznak, talán eredményesebb lehet a következő megoldás.

Az áttörés pillanatában, amikor Özil leadta a labdát, és éppen a felgyorsulás fázisában vannak a németek, és van idő cselekedni még a védőknek, célszerű lenne, azonnal visszasprintelni a saját 16-os előtere elé.

Ez az alábbi előnyökkel járna:

– a védelem szervezett visszavonulásával időt nyer. Ezen idő alatt a labdavezető játékos technikai hibát követhet el, ill. utolérheti valamelyik visszafutó védőtársunk

– a rendezetlen védelem nem kényszerül arra, hogy megtámadja a tempóelőnyben futó labdás játékost, aki egy egyszerű passzal kijátszhatja a kimozgó védőt

– a rendezetlen védelem RENDEZETTÉ válhat a visszafutással.

A következő képen láthatjuk az áttörés pillanatát. Látható, hogy ebben a fázisban, a belga védők, még megfelelő térelőnnyel rendelkeztek ahhoz, hogy szervezetten visszavonuljanak a saját kapujuk elé, és tömörülve vegyék fel a harcot a tempóból érkező német támadókkal szemben.

A következő képen látható, hogy a belgák tanultak a 2. gól előtti helyzetből, hiszen a második félidei belga szögletnél, már két belga játékos esett két németre a 16-osnál.


You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

Cikkajánló. Olvass bele!
Videoton-Sturm Graz 3-2. A Vidi 3. gólja. Szabadrúgásvariáció
Close