Új fogalom bevezetése a területvédekezésben


Előkészület alatt van A területvédekezés felsőfokon című szakkönyvem. Ebben a könyvben új fogalmat vezetünk be a védők által lefedett területek értékelésénél. Ezen területek elnevezésére azért is szükség van, hogy a támadó csapat ezen területek ismeretében tudja szervezni támadó játékosainak helyezkedését.

seb-ter3

A védelem által levédett területeket kockázat szempontjából

  • veszélyes és
  • veszélytelen területekre osztjuk.

A területvédekezés elve:

  • létszámfölény létrehozása a labda környezetében.

Ezért a védelem védőket von el a veszélytelen területről a veszélyes terület javára.

A veszélyes terület a labdás oldal és a labdával megjátszható, bejátszható terület.

Értelemszerűen ha a labda a jobb szélen van, mint esetünkben, akkor a jobb oldali védő egy serdülő meccsen sokkal beljebb húzódhat a négyeslánc tagjaként, mint egy felnőtt meccsen. Hiszen a serdülő játékos kb. 35 m-re tud ívelni, a felnőtt játékos 60 m-vel szemben. Lásd az alábbi képet, ahol a veszélyes területen sokkal sűrűbben vannak a védők, feladva a pálya szélét. Értsd: a szélső védő beljebb húzódott.

seb-ter5

A szélső védőn kívül eső területet veszélytelen területnek nevezzük, amely területnek elérése a támadó csapatnak időbe kerül. Ez az idő alkalmas és elegendő arra, hogy a védelem átcsoportosítsa és rendezze erőit.

Azonban a védősor között és a védők közötti területek változatlanul támadhatók maradnak a labdabirtokló csapat részéről, ezért ezekre a területekre bevezetjük a sebezhető terület fogalmát.

Ez az a terület, ahová helyezkednie kell a támadó játékosoknak, ha és amennyiben szabadon akarják átvenni a labdát. Lásd a két sor közötti fehér játékosokat a következő képen és az előző képen.

seb-ter1

A következő képen egy másik fajta támadó helyezkedést mutatunk be, ahol a támadók nem használják ki a sebezhető terület által nyújtott lehetőségeket, hanem védővel a hátukon próbálnak játékba avatkozni. Lásd a megjelölt támadókat. A kép a Puskás Akadémia – ZTE meccs egyik jelenete.

seb-ter4

 

You May Also Like

Cikkajánló. Olvass bele!
C. Ronaldo átlós betörése szélen a második vonalból
Close