Válasz Bognár Gyuri kérdésére


Bognár Gyuri az alábbi cikkben elmondta, hogy a külföldiek nem tettek semmit hozzá a magyar focihoz, következésképpen feleslegesen vannak itt..
A következőkben egy pár pontban összeszedném, hogy mi az amit hozzátettek a külföldi edzők a magyar focihoz.
1) A magyar futballkultúrát és az MTK iskolát, valamint a magyar aranycsapat futball-filozófiáját Jimmy Hogan teremtette meg.
2) Az aktív területvédekezést Henk ten Cate vezette be Magyarországon akkor, amikor kint már több, mint 10 éve alkalmazták, ill. a magyar edzőképzésen kb. már 3 éve oktatták. Értsd: a leoktatott irány ellenére mindenki változatlanul sepregetővel és emberfogóval játszott.
3) Az jelenlegi MTK iskola alapjait szintén Henk ten Cate rakta le. Nem magyar edzők felismerése nyomán, hanem a tulajdonos Várszegi Gábor utasítására. Értsd: még a laikus tulajdonosnak is több esze volt az egyesületi klubkultúra fontosságának a felismeréséhez, mint a magyar edzői karnak.
4) Hazánkban a területvédekezést évtizedig “vonalvédekezésnek” hívták a nyugaton használt “átlós védekezés négyesláncokkal” helyett. Értsd: a magyar szakma polárisan mást értett területvédekezés alatt, mint amit valójában jelentett.
5) Sousa is mintát mutatott arra, hogyan kell aktív területvédekezést játszani. Ezzel az egy egyszerű húzással EL körbe vezette a Vidit.
6) Rossi szintén azzal lett bajnok, amivel a magyar szakma nem. Miszerint nemzetközi szinten tudja oktatni a területvédekezést.
7) Moniz volt az első edző, aki külföldiként felismerte a Fradi identitást és azt a fajta stílust hozta vissza, amit magyar edzőknek nem sikerült megoldania. Mert a magyar edző még a felismerésig sem jutott el, hogy mi egyáltalán a Fradi stílus.
8) Rossi a válogatottnál egy hét alatt többet leoktatott, mint amit Egervárinak 3 év alatt és Pintérnek hónapokig nem sikerült.
9) Storck kijutott az EB-re, csoportelsőként továbbjutottunk, miközben szakmailag tényleg nem volt egy nagy IQ, de úgy látszik még ez is több, mint amit a magyar szövetségi kapitányok képtelenek voltak elérni.
10) Záró gondolatként idézek Pillinger Mihálytól, aki az MTK elnöke volt Bognár Gyuri játékoskorában.
“A magyar edzői kar nemhogy az egyetemes labdarúgáshoz hozzátenni nem tudott, de még a végbement fejlődési tendenciákat sem volt képes követni.”
11) A következő gondolat viszont tőlem van:
– – – A magyar futball színvonala a benne dolgozók szellemi potenciáljának a leképeződése.
– – – A magyar edző azt sem tudja, hogy mit nem tud.
12) Petrekanics Máté élettanász idézet: “A magyar focista sokat fut, de sose jó irányba.” Értsd: nem tud futballozni, mert az edzője nem tanította meg.
13) Az UEFA edzőképzés szakanyagainak nagy részét nem magyar szakemberek alkották meg, hanem külföldiek. Ha ez nem lett volna, akkor a mai napig ugyanazt a belterjes tudást kapnánk meg, ami a sírba lökte a magyar futballt.
Kb. ennyit köszönhetünk külföldnek.
14) Amikor az újonnan bevezetett UEFA edzőképzésen holland iskolát oktattak, (értsd: attraktív támadó futballt), akkor az egész NB I elkezdett “védekezz és kontrázz” futballt játszani. Lsd. Pintér bajnoki címét a Rábával.

You May Also Like

Cikkajánló. Olvass bele!
Kredites továbbképzés
Close