Vidi-Sturm 3-2. A Sturm Graz 1. gólja


A Sturm első gólja az alábbi bedobás utáni helyzetből indult ki.

Az osztrák játékos kezében a labda. A balhátvéd fogja a vele szemben álló osztrák támadót. Mitrovics rosszul helyezkedik, mert a zónájában lévő osztrák támadó mögötte van.

Így a Vidi bal oldalán 3:2 elleni osztrák létszámtöbblet van.

Ebben a játékhelyzetben a védelem által végrehajtandó védekezésszervezési feladat:

– Rendezett állapot fenntartása.

1. hiba:

– feltehetőleg jobb kommunikációval kiküszöbölhető lett volna Mitrovics rossz helyezkedése, mert az ellenfél létszámfölénye, csak a labda környezetében áll fenn. Ennek a rossz helyezkedésnek döntő érdemei vannak az osztrák gólban.

Leírás:

1-2: az osztrák játékos bedobja a labdát, amit társa megcsúsztat az M (Mitrovics) mögött beinduló társának

3-4: a megcsúsztatott labdát a beinduló osztrák rosszul veszi át, ami a másik osztrák támadó elé pattan. Ő összerúg a visszafutó M-mel (Mitrovics), a labda a szélen beinduló osztrák elé pattan. Az osztrákok a Vidi védelme mögé kerültek, mely helyzeti és térelőnyüket gólra váltották.

A fenti kép azt a pillanatot mutatja, amikor a bedobott és megcsúsztatott labdára rámozog két osztrák támadó.

2. hiba:

A védelem vonalban helyezkedik.

Nem biztosítják a védekezés feltételét, vi. minimum két védelmi vonal létrehozása a labda megjátszható sugarán belül, ill. nem alkalmazzák a támadó – védő egyensúly fenntartása elvet, vi. a védelemnek mindenkor úgy kell helyezkednie, hogy felkészüljön az esetleges labdavesztésre.

Röviden: a védelem rendezetlen, egyensúlytalan állapotba került és nem biztosít mélységet, egy bárgyú bedobás után.

3. hiba:

A fenti képen nem látszik, de Mitrovics az ütközéskor szabályosan akart ütközni, minek következtében lábáról az ellenfélhez pattant a labda. Ha mindezt úgy teszi meg, hogy a labdás párharckor letalpalja a megtámadott labdát, akkor talán elkerülhető lett volna, hogy az ütközés után Mitrovicsról a Vidi védelem mögé pattan a labda.

A fenti kép azt a pillanatot mutatja, amikor Mitrovics és az osztrák támadó ütközése után Mitrovicsról, a Vidi védelme mögé került a labda.

4.hiba:

A balhátvéd nem a szélen gólveszélyes területre beinduló támadót figyeli, hanem a labdát.

Ekkor már a csapat által végrehajtandó védekezésszervezési feladat:

– Közvetlen gólveszély elhárítása.  A labda a védelem mögé száll, melyre az osztrák támadók tempóból futnak rá. Lásd a következő képet.

Az előző képen tisztán látható, hogy Lipták – tévesen – vonalban helyezkedik. Hibáját tetézte még azzal, hogy amikor a védelem mögé került a labda, kocogva indult visszafelé, a bírót nézve, tőle várta, hogy állítsa meg a játékot, ahelyett, hogy azonnal a kapu felé visszazárt volna.

A képen látható, hogy az osztrákok milyen nagy térelőnyre tettek szert a Vidi védőinek rossz helyezkedése miatt.

Folytatjuk

 

 

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

Cikkajánló. Olvass bele!
Reakció: Vidi-Sturm 3-2
Close