Az összműködésről

Írta: bary (és nem Ferenczi Attila)

Együttműködés – összműködés – összjáték

Kedvenc játékelméleti területem az összműködés, ezért ezzel kapcsolatban szeretném megosztani veletek gondolataimat, és néhány rajzzal illusztrálni elméleti fejtegetéseimet, amelyeket beillesztettem egy edzésfolyamatba.

Az összműködés az összjáték és a helyezkedő mozgás (mozgások) sorozata, tudatos vagy kreatív megoldások összehangolt folyamata. Minden összjáték előzménye a következő összjátéknak. A helyezkedő mozgások következtében olyan megoldási lehetőségek jöhetnek létre, amelyek segítik a következő összjáték megoldását.

A tudatos cselekvések jellemzője, hogy a megoldási idejük lerövidül, így a döntés-végrehajtás gyorsabb mechanizmusának köszönhetően (kezdeményezési fölény) a védők reagálása – a játékolvasás ellenére is – lassabb lesz, következésképpen a védők tevékenységének hatékonysága romlik.

Az összműködés megfelelő szintű működésének motorja a tudatos helyezkedő mozgás.

Tudatos helyezkedő mozgás nélkül nincs tudatos összműködés sem.

Az összjáték más szempontból reagálási cselekvés, amelyben a helyezkedő mozgások adnak megoldási opciót a labdát birtokló játékosnak. Az összjáték és a helyezkedő mozgások összhangjának eredményeképpen valósulnak meg azok a célok, amelyek többek között az előrejutást teszik lehetővé.

Mi befolyásolhatja az optimális ritmusú összműködést?

Az összjátékkal egyritmusban kell elindítani a helyezkedő mozgást, hogy az a játékos, aki kapja a labdát, az átadás üteme (ideje) alatt eldönthesse azt, hogy milyen technikai eszközt választ a sikeres megoldás érdekében. A befejezett átadást (összjáték) követően nagyon kevés ideje van a döntés-reagálás mechanizmus végrehajtására, ezért nagyon fontos a ritmus, az ütem, és a magas technikai kivitelezés.

Támadó helyezkedő mozgások típusai

  • támadást segítő mozgás (labda vonala elé futás)

Céljai:

  • játék folytatása
  • előrejutás segítése
  • védővonal áttörés
  • egyensúlyt adó helyezkedő mozgás (labda vonala mögé)
  • területnövelő helyezkedő mozgás
  • védők figyelmét megosztására irányuló helyezkedő mozgás

Itt érdemes kitérni az összműködés és együttműködés fogalmának tisztázására, pontosabban, miért probléma, ha összekeverjük a két szakkifejezést.

Az összműködés feltétele az együttműködés szándéka. Magas szintű összjátékot csak azok a játékosok képesek végezni, akik hajlandóságot mutatnak az együttműködésre. Tételezzük fel azt, hogy egy csapaton belül jó az együttműködés, ezáltal az összműködés is feltehetően jó lesz, de ez még nem jelenti a játékfeladat megoldások sikerességét. Az együttműködés egyrészt mentális tevékenység, másrészt motoros, vagyis, taktikai szempontból a csapat vagy csapatrészek együttes feladatmegoldásában mutatkozik meg.

Együttműködések típusai

Két játékos együttműködése

Két játékos együttműködése során az összműködés akkor lesz sikeres, ha egy játékfeladat megoldása azonos elven működik, a játékosok ugyanazt a megoldást látják helyesnek az adott szituációban. Egy példán keresztül szeretném bemutatni mire is gondoltam. A jobboldali védőnél van a labda, az együttműködésre a jobboldali szélső mutat alternatívát. A szélső úgy dönt, hogy a vonal mellett visszamozog és lábra kéri a labdát (pozíciós játék) a védő viszont nem megfelelő ritmusban és röviden adja a labdát, amit egy védő megszerez, ezért labdavesztés lesz az eredménye, vagyis van együttműködés, de nincs összműködés (összehangolt együttműködés) a két játékos között.

Csapatrész együttműködés a játékfeladatokban

A védelem labdakihozatalra áll fel, aminek a végcélja a céljátékos (10) megjátszása mélységi passzal. A mélységi passzal egyidőben a védelemnek területszűkítésben kell együttműködni. Négy játékos közül három játékos megfelelő ritmusban és tempóban szűkítik a területet, de a negyedik játékos késlekedik, miközben az ellenfél megszerzi a labdát, a késlekedő védő miatt a szélső nem áll les pozícióban, miután labdát kapott, szabadon törhet kapura. Volt a négy védő között együttműködés, de a negyedik védő miatt nem volt jó az összműködés.

 Csapatszintű együttműködés védekezés során                                    

A magas letámadás feltétele az, hogy az egész csapat együtt, de a csapatrészek különböző feladatot együttműködve hajtsa végre a sikeres labdaszerzés érdekében. A csapatrészek ugyan más-más feladatot oldanak meg, de mindezt egységesen kell tenniük. A támadók nyomást gyakorolnak a labdakihozatalra, miközben a középpályások előre mozogva 1-1 elleni védekezéssel zárják a mélységi játék lehetőségét, ezalatt a védők szintén előre mozogva területet szűkítenek szélességben és mélységben. Az eredményes letámadás feltétele a csapatrészeken belüli és csaprészek közötti jó együttműködés, összhang.

Tehát az összműködés feltétele az együttműködés, a sikeres összműködés alapja a magasszintű összjáték.

A támadófutballt összjátékkal és összműködéssel jellemezhetjük, míg a védekezésben az együttműködés és az összműködés hatékonysága lehet eredményes.

 Három játékos összműködése

Összműködés: 3-2-8-7 -as játékos között

Mozgásfeladat: üresterület megjátszása

Összjáték: belsővédő (3), jobbhátvéd (2), támadóközéppályás (8)

·         3-2- keresztpassz

·         2-3- visszapassz

·         3-8- mélységi keresztpassz

·         8-2- lekészítés

 Edzésgyakorlat

Sikeres megoldás feltételei

·         magas technikai képzettség (készségek szintje)

·         dinamika (elszakadás a védőtől)

·         játékhelyzet olvasás

·         optimális döntés-végrehajtás

·         összehangolt együttműködés

o   mozgásirány

o   mozgásritmus

o   mozgásütem (mikor lép be a 3. és 4. játékos)

Összműködés: 3-2-8-7-as játékos között

Cél: védővonal átjátszása szélen

Mozgásfeladat: üresterület megjátszása

Összjáték: belsővédő (3), jobbhátvéd (2), támadóközéppályás (8)

·         3-2- keresztpassz

·         2-3- visszapassz

·         3-8- mélységi keresztpassz

·         8-2- oldalpassz

Edzésjáték 1

Kétudvaros edzésjáték

Együttműködés a szélső sávban

Három játékos összműködése

·         3-2-8-as játékos között

·         2-8-7-as játékos között

Cél:

·         védővonal átjátszása 3-2 ellen

·         3-2 elleni befejezés kiskapura

Mozgásfeladat: üres terület megjátszása szélen

Edzésjáték 2

Kétudvaros edzésjáték

Együttműködés a szélső sávban

Három játékos összműködése

·         3-2-8-as játékos között

·         2-8-7-as játékos között

Cél:

·         védővonal átjátszása 3-2 ellen

·         3-2 elleni befejezés kiskapura

Mozgásfeladat: szélső forgás 2-8-7

 

 

 

 

 

 

 

 

Az együttműködés az összműködés és a sikeres összjáték érdekében történik, ami a célok megvalósítását eredményezi, mint például a folyamatos játék, vagy a támadásépítés hatékonyságát segíti. Az edzésgyakorlat és az edzésjáték egy megoldást mutat be, de számos variáció lehetséges, ezek a megoldások viszont edzői gondolkodásmód, látásmód eredményeképpen valósulhat meg.

  1. 12. 13. bary

You May Also Like

Cikkajánló. Olvass bele!
Hogyan zavarjuk össze a magyar edzőt 3. avagy Így (s)írtok Ti!
Close