Futball-filozófiák és Így (s)írtok Ti!

 

matthaeus_dpaA modern szemlélet kulcskérdés

Mióta ideérkeztem Magyarországra, folyamatosan azt érzékelem, minden érintettnek össze kell fognia a magyar futball felemelkedéséért. Fontos, hogy minden fronton színvonalas és felelősségteljes munka folyjon. A labdarúgónak mindent meg kell tennie a pályán, a vezetőknek, a szurkolónak, az újságíróknak és az edzőknek pedig a pályán kívül kell lelkiismeretesen dolgozniuk.

Gyakorló edzőként tudom, hogy milyen hasznos, ha az ember írott gyakorlati anyagokra támaszkodhat munkája során. Persze én szerencsés vagyok, hiszen húszesztendős játékos-pályafutásom során volt alkalmam megtanulni ennek a csodálatos játéknak minden elemét. Azonban biztos vagyok abban, hogy minden kollégának segítenek a színvonalas szakkönyvek, kiváltképp, ha modern szemléletben íródtak, és valóban az edző mindennapi munkájának támaszai.

Azt kívánom minden magyar kollégámnak, hogy szerezzenek hasznos információkat ebből a szakkönyvből, és ne feledjék – az utánpótlás- és amatőrcsapatok edzői sem –, hogy a hosszabb távú sikerhez a szakmai felkészültség mellé összefogás, és végtelen alázat szükségeltetik.

Budapest, 2005-03-22

Lothar Matthäus, a magyar válogatott szövetségi kapitánya

 

Miről szól ez a könyv?1filozofiak

Ez a könyv bemutatja az egyetemes labdarúgó kultúra vezető hatalmainak, az angolnak, a brazilnak, a hollandnak, a németnek, az olasznak labdarúgásról vallott felfogását.

Ismerteti azt a gondolkodásmódot, amely évtizedek óta, az előbb felsorolt országokat a világ labdarúgásának élvonalában tartja.

De rávilágít arra is, hogy miért színes és szellemes a brazil foci, és miért gépies és szürke a német. Bemutatja azt is, hogy mitől nagyszerű a holland, és mitől eredményes az olasz. És szembesülhetünk azzal is, hogy a foci kitalálója az angol, miért van még mindig ott a világ élvonalában.

Mi szurkolók csak a mutatott játékkal szembesülünk.

 • De vajon elgondolkoztunk-e már azon, hogy milyen lehet az a nemzeti sajátossággal átfűszerezett gondolkodásmód, amely létrehozta ezeket a karakteres labdarúgó kultúrákat?

Ezek a gondolkodásmódok, ezek a hitvallások mélyen gyökereznek az adott ország edzőinek agyában, mert noha a játék korszerűbb lett, de mindegyik ország, a labdarúgás kitalálása óta, több mint 100 éve megőrizte hagyományait, gyökereit.

Ettől a tradíciótól egyik sem tért el a mai napig.

És hol vagyunk mi magyarok?

Mi megöltük saját tradícióinkat, és hagyományainktól elszakadva, „korszerűnek mondott” szakanyagainkkal próbálunk hatni a felnövekvő új edzőgeneráció gondolkodásmódjára.

 • Vajon, jók-e azok a gondolkodásmódok, amelyek létrehozták a magyar szakanyagokat?
 •  Vajon szükség van-e egyáltalán más labdarúgó kultúra átvételére akkor, ha van/volt sajátunk?
 •  Vajon át kell-e venni egy olyan tőlünk idegen labdarúgó kultúrát, amelynek nem is értjük gondolkodásmódját, amely létrehozta az adott labdarúgó kultúrát?
 •  Vajon a magyar szerzők, jól adaptálták-e a külföldi gondolkodásmódokat?

 

Erre a kérdésekre keressük a választ az Így (s)írtok Ti! című részben.

Budapest, 2005-03-22

Ferenczi Attila

AJÁNLÓ

A magyar futball körül megforduló szakemberek, szakírók és maguk a drukkerek is gyakorta vitatkoznak azon – főleg az utolsó két és fél évtized kudarcai óta -, hogy létezik vagy létezett-e külön magyar játékstílus. A magát előszeretettel renegátként meghatározó szerző sajátos stílusú könyvében a tradicionális futballkultúrák elkülönítése és összehasonlítása révén keresi a választ a fent megfogalmazott kérdésre. A kötet elején “játékmodellként” határozza meg a különböző stílusokat, amelyek bármilyen más modellhez hasonlóan a rendszerszemlélettel értékelhetők eredménnyel. A vaskos kötet első részében öt ilyen tradicionális játékmodell: az angol, a brazil, a holland, az olasz és a német kerül megkülönböztetésre és elemzésre. A szerző ezt követően az edzéselmélettel foglalkozó magyar szakemberek írásainak az általa kidolgozott “folyamatmodellezett labdarúgó nyelvezet és gondolkodás” szellemében való elemzésén keres

Méret: A4

Oldalszám: 420

Ár: 8700 Ft

Kattints a képre!

Megrendelhető:

Ferenczi Attila

tel: 06-20-59-80-591

e-mail: ferenczi.attila@gmail.com

  Vedd fel velünk a kapcsolatot!
  Bármilyen kérdésed van, válaszolunk rá!
  Ha vásárolni akarsz, rendeld meg!
  Ha kíváncsi vagy valamire, kérdezd meg!
  Ha cikket akarsz írni, az írás fájlját töltsd fel! (pdf, doc, docx, jpg, bitmap, ppt)

  Név (kötelező)

  Email cím (kötelező)

  Tárgy

  Üzenet

  One thought on “Futball-filozófiák és Így (s)írtok Ti!

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  Enter the text from the image below
   

  Cikkajánló. Olvass bele!
  A kapus, mint csapatjátékos
  Close