Mezey mér(l)eg 3. avagy mi történhetett a háttérben?

1997-2006 között Mezey élet-halál ura volt szakmai fronton.

Vezette az edzőképzést, vezette az edzőbizottságot. Újraélesztette a haldokló Edzőtestületet, ahová a saját embereit ültette be (Egervári). Természetesen kötelezővé tetette a fizetős tagságot minden edzőnek. Ti. kellett a bevétel, hogy rendezze az Edzőtestület a nemzetközi szövetség felé fennálló tartozását, ill. azért, hogy előfizethessenek Mezey footballtop21.com weblapjára, amely addig – a várakozásokkal ellentétben – kevés bevételt termelt.

Ebben az időben rendszeresen jelentek meg közös szakmai állásfoglalások – Edzőképző, Edzőbizottság, Edzőtestület -részéről, amelyek látszólag egységes akaratot tükröztek, amely mögött valójában Mezey személye állt. Egyéni véleményének testületi hátteret próbált és tudott adni.

Kisteleki színre lépésével (2006) Mezeynek is menni kellett.

Weblapja hirtelen az Edzőtestület hivatalos médiafelülete lett.

Ebben az időben érte őt az első pofon (2005-2006). Both, hű társa, Mezey menesztésével nem mondott fel a szövetségben az up válogatott edzői posztjáról, hanem bízott a csodában, hogy ellenszélben is maradhat.

Both rosszul számított, mert neki is távoznia kellett.

Csányi Sándor elnökké választásakor (2010) újra szerepet kapott Mezey az Edzőképzés élén, azonban már nem tudott olyan kontrollálatlan hatalomra szert tenni, mint korábban.

Nem tudott beleszólni már az up válogatottak dolgába, mert az Nyilasi-Both kiváltásága lett, nem tudott már hatni az Edzőtestületre sem, mert gyakorlatilag addigra már nem létezett.

Azonban a háttérben szépen ellehetetlenítette a megyei Edzőbizottságok működését, amelyek mára már csak nevükben létező virtuális szervezetekké váltak.

A következőkben egy hipotézist olvashat a T. Olvasó!

Olyan hipotézist, amit a tények ismeretében ill. a háttér információk alapján készült, amely akár még igaz is lehet!

Mezey és Both összeveszett, nem voltak beszélő viszonyban.

Értsd: a magyar futball kárára veszekszik, a legbefolyásosabb területet vezető  két szakember.

A két legfontosabb terület marakodik és nem kommunikál egymással. Pontosan az a két szakterület, aminek összehangoltan kellene együttműködni.

Maga a helyzet is ellentmondásos, hogy az MLSZ elnöke azt kéri:

  • Mindenki fogjon össze a magyar futball érdekében!,

miközben a vezetők pontosan az ellenkezőjét csinálják.

Amikor többször azt nyilatkoztam, hogy valójában senkit sem érdekel itt a magyar futball, mert itt túlélőművészek vannak, akiknek saját szerepük eljátszása fontosabb, mint iparágunk szolgálata, akkor az ilyen esetekre gondoltam.

2010-től Both megint új szakmai irányt vett.

A szlogen változatlan:

  • Új szemlélet kell!

Ezt az új irányt nem vette át az edzőképző. Ez idő tájt nyilatkozta Both, hogy szarok a magyar up edzők.

Miután Both bizonyítani szeretne a Bozsik programmal és az up válogatottal, de ezt képzetlen edzőkkel nem tudja megoldani, ill. az Edzőképző (Mezey) képtelen normális edzőket képezni, ezért hatásköri túllépést elkövetve, edzőképzést szervezett a Bozsikos edzőknek (2012. tavasza)

Illetve Both kiadta követelményrendszerét, amelynek végrehajtása minden Bozsikos edzőnek kötelező.

Mezey feltehetőleg nem nézte jó szemmel ezt az országos road showt, ill. nem nézte jó szemmel az önkéntes edzőképzést, hiszen Both akaratlanul is arról a területről mondott véleményt, ami Mezey reszortja.

A külföldi edzők vérfrissítést hoztak a magyar szakmába (Sousa, Moniz, Szivics, Rossi, Dearden), valamint egyre nagyobb felületet kapnak elődeink játékelméleti tanításai, mely azt bizonyítja, hogy Mezey után is van élet a magyar futballban.

A lényeg: Mezey pozíciói meggyengültek, Both pozíciói megerősödtek és Nyilasi segedelmével – aki feltehetőleg nem felejtette el, hogy Mezey 1986-ban leszállította a VB-re tartó buszról -, elhitették a vezérkarral, hogy Both -immáron kb. 25.  “új szemlélet kell” – törekvései helyesek.

Elhitették Csányiékkal, hogy Mezey helyett új vezető kell, olyan, aki  új, törekvő, fiatal, már bizonyított, és szinkronban van a 25. új Both szellemiséggel.

Így került képbe Both rokona Szalai László, akit már  dolgozott együtt Bothtal, még az Elektromos csapatánál, ill. Both vitte be Szalait a TF középfokú edzőképzésébe még a 90-es években.

Röviden összefoglalva:

Mezey-Both 0-1, melynek következtében Both – feltehetőleg – ismét szerepet kap a magyar edzőképzésben.

Vi. akkinek olyan feltevései voltak, hogy Mezey – érdemei elismerése melletti felmentésével – megkezdődik a rendszerváltás a magyar szakmában, az úgy néz ki tévedett, mert erre egyelőre még várni kell!

De hogy a helyzet tovább bonyolódjon, elég komoly játékelméleti kihívásokat kell megoldaniuk a Szalai-Both kettősnek.

A probléma a következő:

  • Mezey Bothtal együtt, helyesen, felismerte a TF típusú képzés és játékelmélet tarthatatlanságát
  • Both – miközben holland imádó – tévesen értelmezi a holland játékmodellt, és álholland játékmodelljével káoszt okoz a magyar szakmában
  • Szalai egyszerre Both, holland és TF imádó. Országos hírű barátja a magyar futballnak rengeteg kárt okozó TF-s Tóth-Pári tandemnek
  • Miközben az UEFA kiemelt kérése a tagországok felé, hogy illesszék a tanításaikat az adott ország hagyományaihoz.

Nos!

A fenti antagonisztikus ellentétek feloldása nem lesz egyszerű feladat a Szalai-Both kettősnek sem, de ez már egy másik történet lesz.

Folyt. köv.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Enter the text from the image below
 

Cikkajánló. Olvass bele!
Mezey mérleg 2. A pozitívumok
Close