A magyar válogatott fejlődési trendje

„A magyar válogatott a 2018-as VB selejtező első fordulójában toronymagas esélyesként, sorsdöntő mérkőzésen, elképzelés nélküli játékkal döntetlent ért el az amatőrökkel felálló feröeri válogatott ellen.” – így lehetne összegezni a mérkőzés utáni szakmai, szurkolói és média visszhangokat.

Ezzel szemben a tények:

  • a magyar válogatott az első Feröer – Magyarország mérkőzésen 40 %-os labdabirtoklási mutató ért el úgy, hogy szögletből talált egy gólt és helyzetet sem bírt kialakítani a mérkőzés 90 perce alatt.
  • a budapesti visszavágó első félidejében a feröeriek lefociztak minket a pályáról és egy nullás vezetéssel mentek az öltözőbe.
  • majd innen jutottunk el oda, röpke egy év alatt, hogy a tegnapi meccsen 60 %-os labdabirtoklási mutatót értünk el ugyanazon válogatott ellen, idegenben, szélviharban, műfüves pályán.

fer-hu1

A fenti rövid összegzésből is látható, hogy válogatottunk fejlődési trendjét nézve nem leszálló ágban van, hanem felfelé ívelő ágban. Ebből logikusan következik, hogy jó lenne, ha a szakma, a közvélemény és a média is a fejlődés útjára lépne válogatott csapatunkkal párhuzamosan, mert az ütközet utáni mérkőzésértékelések során, szokásos meccs utáni kliséiket, lózungjaikat zengik mindenhol, természetesen az eredmény függvényében és nem a látott játék függvényében.

Mert a futballt magyarázók többnyire az eredmény ismeretében alakítják ki, utólag, szakmai véleményüket és nem a látottak függvényében.

Így történt, hogy az M4 szakkommentátorának első mondata a mérkőzésről az volt, hogy „Hiányzott nálunk a tudatos játék!”

Ha valaki futballozott valaha is nagypályán, az tudja, hogy 60 %-os labdabirtoklási mutató nem tudatos játékkal elérni, lehetetlen. A következőkben nézzük meg, hogy mennyire nem volt tudatos a játékunk!!

A teljes tartalmat csak online előfizetőink láthatják. Lépj be, vagy fizess elő a cikk megtekintéséhez.

You May Also Like

Cikkajánló. Olvass bele!
Csoda! Átlós betörés szélen, magyar pályán.
Close