Mezey mérl(l)eg 5. Akkor most ki rombolja a szakmát!?

Immáron 40 éve tudjuk, hogy dr. Mezey György él-hal a magyar futballért, és mindent megtesz azért, hogy fejlődési pályára állítsa azt.

Mezey Kisteleki regnálása alatt kikerült a hatalomból. Kirúgásakor fel volt háborodva, azon módszerek ellen, ahogy megköszönték neki munkáját. Ez az, amikor a hóhért akasztják.

Az edzőképzést Bicskei kapta meg, aki viszont fel volt háborodva, hogy az MLSZ szellemi tulajdonát képező, addig edzőképzés előadásai egytől-egyig eltűntek az átadás-átvételkor. Ha nem Mezey ürítette le a számítógépet, akkor ki a felelős a szakanyagok eltűnésérét, ha nem ő, mint ex Igazgató?

Így Bicskeinek újra kellett írni olyan PRO és A anyagokat, amiket   utólag tudtak, kézen-közön, a végzett hallgatók számítógépeiről beszerezni.

Miközben Bicskei a magyar fociért dolgozva vitte a PRO képzést, szüntelen küzdenie kellett az UEFA elöljáróival, hiszen Magyarországról rendszeresen feljelentette valaki a magyar edzőképzést.

Bicskei feltevése szerint a magyar fociért élő-haló Mezey kapcsolatrendszerét felhasználva akadályozta a magyar edzőképzést.

Bicskei szerint a volt Edzőképző alkalmazottainak fontosabb volt a folyamatos intrika, a sz…keverés, mint a magyar futball érdeke.

A legutóbbi PRO licences edzőképzés expozéjában az újra hatalomra kerülő Mezey rombolásnak minősítette elődei (Jámbor, Bicskei, Prukner) munkáját.

Csányi Sándor MLSZ elnöknek Mezey azt ígérte, hogy megújítja az UEFA rendszerű edzőképzésünket, mely 15 éves működése alatt a magyar futball egy métert sem lépett előre.

Nézzük mi történt Mezey újabb uralkodása alatt:

 • Az MLSZ Felnőttképzési Intézetének weblapját visszafejlesztették.
 • Jámbor László idejében előre lefektetett éves terv mutatta, hogy hol, mikor, milyen szintű edzőképzés fog indulni Magyarországon. Vi. hónapokra előre tudott tervezni a magyar edző.
 • A PRO, az A, a B, és D licenc oktatási tanterve kidolgozva, óraszámra lebontva szintén megtalálható volt a weblapon. Vi. a hallgató tudta, hogy mit fog kapni a pénzéért.
 • A weblapon feltüntetett 15 menügombból 5 aktív, a többi feltöltés alatt. Vi. eltűnt minden olyan információ, ami addig rajta volt. Azokról a menüpontokról nem is beszélve, amik Bicskei idején élők voltak.
 • Bicskei bevezette a futsal és kapusképzést. Ebből több kurzust is tartottak. Mezey mindezt visszafejlesztette. Sőt! Már azok a legendák járják, hogy a régi kurzus diplomái nem lesznek ércvényesek,  és új tanfolyam elvégzésre fogják kötelezni az egykori hallgatókat. Legalábbis, akinek kell az aktuális végzettség.
 • A megyei igazgatóságok edzőbizottságai nem működnek. Több helyen meg is szüntették létezésüket. Nem szerveznek ingyenes szakmai továbbképzést a magyar edzőknek, nincs helyi fórum, nincs helyi szakmai párbeszéd. Mindez az MLSZ Edzőbizottságát vezető Mezey érdeme. Aki ahelyett, hogy katalizálná létüket, visszafejleszt.
 • Nevét nem vállaló MLSZ Edzőbizottsági tag mondta, hogy pogácsaevés zajlik edzőbizottsági ülés alatt. Értsd érdemi munka nem történik. Példának elmondanám, hogy Csiki ismerette az új verenyrendszert. Mondandóját azzal zárta, hogy a tervezetett jóváhagyta az MLSZ szakmai szervezete, amit Mezey vezet. Majd Bozsik aki ezen szervezet tagja, közölte, hogy ő nem is hallott erről, soha sem tárgyalták az átszervezéseket.
 • Az MLSZ átvette, bérbe vette Mezey vállalkozásában lévő szakmai weblapot. Amely korábbi működése is morális problémákat vet fel. Értsd:
  • Mezey ingyen kap UEFA szakanyagot, amit az MLSZ, mint edzőképző szakanyag pénzért értékesített.
  • Majd ugyanezen, MLSZ tulajdonét képező szakanyag megjelenik egy magánvállalkozás fizetős weblapján. De….
  • Mezeyt azért alkalmazta az MLSZ hajdanában, hogy fizetésért szakanyagokat állítson elő. Értsd, minden Mezey által az MLSZ pénzén előállított szakanyag az MLSZ tulajdona, amelyet Mezey, mint vállalkozó értékesít. Ez a szerzői jogsértés senkinek sem szúr szemet.
  • Most viszont ingyenes Mezey weblapja, mely hivatalos MLSZ orgánum. Értsd, minden magyar edzőnek ugyanolyan jogosultsága van publikálni, véleményt nyilvánítani, észrevételezni, mint az Edzőképző alkalmazottainak.
  • Piaci társadalomban, ahol szolgáltató típusú képzés van, a versenyhelyzet miatt a weblapok interaktívak, hozzászólást engedélyeznek stb.
  • Ehhez képest a “nyilvános” mlsz weblap zárt. Levelekre nem válaszol a szerkesztőség, kapcsolati oldala nincsen, fórum része nincsen.
  • Arról nem is beszélve, hogy pl. a szakanyagok menüpont alatt csak cenzúrázott könyvek jelenhetnek meg. Holott a magyar futballnak úgyanúgy része pl. az általam írt 8 könyv is.
  • Mezey visszatérése után frissítésre kerültek a régi előadások anyagai. Értsd, lecserélték a hátteret, de tartalmában semmi újítás nem történt. Így lehet, hogy elvi hibás eladásokkal, téves gyűjtőfogalmi definíciókkal butítják tovább a magyar edzőket.
  • Bicskei idejében bárki írhatott cikket. Cenzúra nem volt.

Mezey munkásságára feltette a pontot, harcostársával Varga Pistával, a hétvégi PRO és A továbbképzésen.

Primitív, dölyfös, a hallgatókat lenéző tanfolyamvezetés, semmitmondó előadások és edzésbemutató, ez az amit kaptak a hallgatók sok tízezer Ft-ért.

(megj: az edzésbemutató minőségéért nem Artner Tamás a felelős, hanem az, aki kondicionáló mintaedzést kért tőle)

Ha megkérdeznénk, hogy mit tanultak éledzőink, akkor az eredmény a nulla felé konvergálna.

Végül is minek várjon a pénzéért a hallgató szolgáltatást?

Mert Varga Pista zárszóként kifejtette, hogy “nem a tanfolyamoktól lesz valaki jó edző”.

Kérdem én, akkor minek a sok tanfolyam?

A lényeg:

Mezey és társai, elég sajátságosan értelmezik a “rombolás” és “építés” fogalmát.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Enter the text from the image below
 

Cikkajánló. Olvass bele!
Hogyan védekezzük le a tengelyáttörést a 16-osnál?
Close