Puskás Akadémia Szakmai Napok 7., avagy A demonstráció, ami elmaradt

A szakmai napok apropója az volt, hogy egy új képzési tantervet mutat be a Puskás Akadémia partneregyesületeinek. A programban szerepelt elméleti ismertető ill. gyakorlati bemutató. A tantermi előadások során az edzésekkel, oktatással szemben támasztott követelményként elhangzottak “szakmai hívószavak”.

Mire gondolok?

  • taktikai érettség
  • taktikai változatosság
  • taktikai finomság
  • taktikai viselkedés
  • taktikai fegyelem.

A hallgató az előadás után erős vágyat érzett arra, lássa a gyakorlatban, hogyan néz ki egy olyan edzés, ami a fenti kritériumoknak megfelel?

Ezek után két edzésbemutató volt …….labda nélkül. Vi. az elméletet alátámasztó demonstrációt nem láttuk.

Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy a magyar sporttudomány a mai napig nem egyezett meg abban, hogy mit ért taktika alatt.

Mert ha taktika alatt mozgásos tevékenységet értünk, – mint ahogy a TF-n tanítják 1960-tól -, akkor egészen mást oktat az edzői, mintha taktika alatt mentális tevékenységet értünk, – mint ahogy a TF-n tanították 1960-ig -.

Nekem olybá tűnik, hogy elméleti előadásokon előszeretettel használnak szakszerűnek tűnő kliséket az előadók, ezzel éreztetve azt, hogy felkészültek az adott témából. Ugyanakkor ha megkérdeznénk a gyűjtőfogalom jelentését, akkor nem tudnák definiálni azt.

Ez a felvetésem nem csak a taktika gyűjtőfogalomra, hanem a technika, stratégia, játékrendszer, felállási forma, csapatjáték, stílus stb. ALAPFOGALMAKRA is vonatkoznak. Az alapfogalmak téves értelmezése pedig téves oktatást eredményez, mind a játékosképzésnél, mind az edzőképzésnél.

Nem véletlen, hogy az UEFA rendszerű edzőképzésben alig-alig vannak alapdefiníciók, hiszen a régi németes értelmezésű meghatározások nem illeszthetők a más szemléletű UEFA képzéshez.

You May Also Like

One thought on “Puskás Akadémia Szakmai Napok 7., avagy A demonstráció, ami elmaradt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Enter the text from the image below
 

Cikkajánló. Olvass bele!
AMATŐR CSAPATOK JÁTÉKÁNAK TÍPUSHIBÁI ÉS MEGOLDÁSI MÓDJAI 6.
Close