Reakció: Vidi-Sturm 3-2

Idézet a Nemzeti Sport 2011-07-23-i számából:

A klagenfurti, valamint a székesfehérvári mérkőzésen is egyaránt két gólt kapott a Videoton. A találkozók után éles bírálat érte a gárda védelmét. Lipták Zoltánt bosszantja a sok bántó szó.

„Bosszant a sok bántó szó – kezdte a Nemzeti Sportnak Lipták Zoltán. – A lefújás óta kaptunk hideget-meleget, márpedig a futball már csak olyan, minden találat hibából születik. Értetlenül állok a felénk áradó ellenszenv előtt, a mostani és a kinti mérkőzés után is a csapat gyenge védekezését vették elő. Holott arról miért nem esik szó, hogy Klagenfurtban vajon miért nem találtunk az ellenfél kapujába?”

Horváth Gábor, a Videoton másik belső védője szerint igazságtalanul bántják őket, építő jellegű kritikát pedig nem is kaptak.

„Ha valaki képességbeli problémáinkkal magyarázza a kapott gólokat, az nincs tisztában a kvalitásunkkal. Sokunkat igazságtalanul bántanak, és nem építő jellegű bírálatot kapunk, hanem csak a lehúzás megy” – nyilatkozta kissé  indulatosan Horváth Gábor.

A Futball Tréner újság következő cikkeiben a Vidi-Sturm meccs góljait fogjuk elemezni.

A Vidi belső védői, immáron évek óta visszatérő jelleggel, ugyanazon területvédekezési hibákat követik el. Teszik ezt a válogatottban Juhásszal kiegészítve, és teszik ezt a klubcsapatukban is.

Miután a helyezkedési hibák nagyon hasonlóak és visszatérőek, ebből nyilvánvalóan következik, hogy a probléma létrejötte abból fakad, hogy belső védőink nincsenek tisztában a területvédekezés elméleti részével. Amely hiba kiküszöbölhető lenne, ha játékosaink olvasnának idevonatkozó szakkönyveket, ill. edzésen leoktatásra kerülnének azok a visszatérő problémák, amelyek évek óta témát szolgáltatnak a Futball Tréner újságnak is.

Ami a polgári életben normális, miszerint valaki a szakmája megtanulásakor elméletben és gyakorlatban képzi magát, addig a labdarúgásban szentségtörésnek minősülne, ha a játékos labdarúgó szakkönyvet venne a kezébe és elolvasná saját szakmájának legfontosabb elméleti tudnivalóit.

A legszörnyűbb a dologban az, hogy válogatott játékosok úgy játszanak végig egy labdarúgó karriert, hogy a saját szakmájuk elméleti ismereteiből vajmi keveset tudnak.

Vajon látott-e már a Tisztelt Olvasó olyan sakkozót, aki sakkelméletből gyenge, vagy olyan zongoristát, aki zeneelméletben járatlan?

Mert a futballban nem hogy szégyellni való a nemtudás, hanem egyenesen sikk.

Példa erre Zahorecz esete, aki Bajára való igazolását azzal indokolta:

– Végre egy edző, aki nem könyvből tanulta a labdarúgást!

Igaz, hogy ugyanez a Zahorecz, ha műtétre menne orvoshoz, kikérné magának, ha egy képzetlen, olvasatlan, csak autodidakta módon képzett orvos műtené meg. Mert az orvosi példánál maradva az ilyen orvost, hályogkovácsnak, vagy vajákos asszonynak titulálná.

Jól látható, hogy amit a polgári életben üldözendőnek tart a társadalom, a butaságot, a képzetlenséget, azt a labdarúgásban követendő példaként állítják be.

Sőt!

Még annak kell kellemetlenül éreznie magát, aki a szakmájából naprakész, aki iskoláról – iskolára jár, hogy okosabb legyen. (Példa Zahorecz esete, aki nyilatkozatában feltehetőleg Sisa Tiborra, kaposvári edzőjére gondolt. Sisa köztudomásúan olvasott és képzett edző, komoly játékosmúlt nélkül.)

És ami a legszörnyűbb, ez a középszer, a butaság szóvivői leuralják a magyar futballt.

Akkor feltehetjük a kérdést.

Mitől reméljük, hogy jó lesz újra a magyar futball?

Mert a magyar futball, amikor világhírű volt, akkor a játék szellemi részében alkotott nagyot.

A magyarok fejben verték el az ellenfelet, és nem azzal, hogy gyorsabbak voltak, állóképesebbek voltak, többet tudtak dekázni  stb.

Ezért is volt a magyar labdarúgó kultúra egyik stílusjellemzője már az 1920-as években, az ÉSZFUTBALL titulus.

Jó lenne, ha tudomásul vennénk.

A magyar futballt, csak a labdarúgó iparág szervezeti szintű tudásának intenzív növelése húzhatja ki a bajból!

Mert hiába lesz sok pályánk, pénzünk, labdánk, gyerekünk, azokból maguktól nem lesz futballista, csak a “kiművelt emberfők” által.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Enter the text from the image below
 

Cikkajánló. Olvass bele!
GYAKORLAT TERÜLETVÉDEKEZÉSRE 1.
Close