Talptechnika a nagypályán 1. rész

2019. dec. 5.-én kredites képzést tartottam a Ferencváros meghívására. A tanfolyamon a Fradi edzőin kívül, külsős edzőkollégák is jelen voltak.

A téma: Brazil képzés, Barca-brazil játékszervezés volt.

Az edzőhallgatók részéről a gyakorlati bemutató nyugalmas mederben zajlott, amikor hirtelen mozgolódás támadt közöttük és intenzív párbeszédbe elegyedtek egymással.

Az ok az volt, hogy a feladatok során, megköveteltem a játékosoktól, hogy talppal vegyék birtokba a labdát. Miután az eszmecsere során nem jutottak az edzők konszenzusra, így magyarázatot kértek tőlem arra, hogy mi az oka annak, hogy megkövetelem a talptechnika használatát.

Válaszom a következő volt.

  1. A labdarúgásban egyetlen olyan technika van, amikor konkrét a labdabirtoklás, ez pedig a talptechnika. Minden más esetben a labdabirtoklás nem konkrét, vi. a védő könnyebben be tud avatkozni a játékba.
  2. A labda talppal való birtokbavételkor a támadó időt nyer a döntés meghozatalára. Ti. először megállítja a felé jövő labdát, majd a védőnyomástól és a játékszituáció hirtelen változásától függően, oldja meg a játékhelyzetet. Nem kell előzetesen eldöntenie, hogy merre, milyen irányba vegye birtokba a labdát.
  3. A talppal való birtokbavételkor a támadó önkéntelenül is oldalra fordul a mögötte elhelyezkedő védővel szemben, kézzel távol tartva őt, a távolabbik lábával védve a labdát. Értsd: kizárja a védőt.

A következő képen arra mutatunk példát, hogy amikor a támadó belsővel veszi át a labdát, a védő könnyebben be tud avatkozni a játékba. A támadó egy lábon áll, amikor átveszi a bőrt (értsd: instabil helyzetbe kerül a talpas átvétellel szemben). Majd ha le akarja adni a labdát, fel kell emelnie az egyik lábát, és a labda felé kell mozgatnia, ami időveszteség. 

A következő két videóban szintén talptechnika alkalmazása látható.

Visszatérve a kiinduló kérdésfeltevéshez.

A kérdést alaphelyzetben fel sem kellett volna tenni, hiszen az előadás témája a brazil képzés, játékszervezés volt. Brazíliában köztudott, hogy a képzés alapja a futsal, amelynek a talptechnikáját előszeretettel viszik át nagypályára. Azonban mi európai aggyal gondolkodunk és a válasz rögtön jött:

  • Nagypályán, senki sem használja a talptechnikát!

Ott és akkor senkit sem sikerült meggyőznöm az ellenkezőjéről, miközben több futsaledző is volt a hallgatók között.

A következőkben a legkülönbözőbb bajnokságokból mutatok példákat talptechnika nagypályás használatára. Angol, olasz, magyar, spanyol, francia. Messi, Icardi, Hazard, Cassano stb.

Keresztpassz a szélsőnek, aki kézzel csalogatja magára a védőt.

Szélsőt leindították, aki talppal maga elé tolja a labdát.

Szélső labdát kap, talppal visszatolja, majd beadja.

Hazard a keresztpasszt talppal húzza le az alapvonal felé.

Bepassz a centernek, aki a védőfal előtt talppal átveszi, majd kapura lő.

Visszapassz a középpályásnak, aki talppal átveszi a labdát.

Átlós passz 99-nek, aki talppal veszi át a labdát.

Felpassz a centernek, aki beül a védő ölébe és talppal tartja meg a labdát, megvárva, amíg az optimális helyzet kialakul.

Védőkről felpattanó labda a 16-oson belül. A támadó a lehulló labdát talppal veszi birtokba.

A szélen leindított játékos mögé jön a labda, aki jobb talppal visszahúzva állítja meg.

Messi egy 2m-es passzt talppal maga elé húz és kapura lő.

A hazaadott labdát kapus talppal lehúzza.

Keresztpassz a szélső játékosnak, aki a jobbról jövő labdát balra lehúzza.

Remélem ezzel a pár fotóval és videóval sikerült meggyőznöm a tamáskodó nagypályás edzőket talptechnika használatáról. 

Gyakorló edzőként kiemelten fontosnak tartom a talptechnika használatát, amellyel nem csak a labda birtokba vételét tudom biztosabbá tenni, hanem a megtévesztő labdamozgatásokat is ezzel a technikával hajtom végre, amelyekkel viszont a védőt tudjuk távol tartani magunktól .

You May Also Like

Cikkajánló. Olvass bele!
Újabb kredites képzés
Close