A box, mint karbantartó sport

“Piff! Puff!”

Ökölvívó védekező mancsokon csattannak az ütések.

Kedd és csütörtök esténként az egyházi ill. templom elõtermében folyik az edzés…. Oregon államban (USA), pontosabban Hillsboro város egyik negyedében, már 8 hónapja egy volt profi boxoló vezetésével. Az egyesület a Sonrise Boxing Team csoportos edzést vezényel, többek között barátságos ökölvívó-mérkőzést is.

A korosztályok?

Hét éves a legfiatalabb, hetvenkét éves a legöregebb.

Bár az edzés a komoly amatõr boxolóknak, hétfõtõl péntekig elérhető, a keddi és csütörtöki edzés inkább azoknak tervezett, mint e-soroknak írója, akik azért vesznek részt rajta, hogy a felsõ testüket erõsítsék, karizmaikat és általános kondíciót és a mozgáskoordinációt javítsák, stb.

Ennek az edzésnek a másodlagos eredménye a lábmunka fejlesztése, erõsítése, ami a labdarúgásban rendkívül fontos (e sorok írójának fõ sportja évtizedeken keresztül a foci volt), különösen a boxolásban alap!

Már két hónapja, hogy részt veszek a foglalkozásokon és az ökölvívó  technika tanulása közben arra jöttem rá, hogy a csak 3 vagy akár 2 perces “sparring-ban” (edzõ ökölvívó-mérkőzés) különösen lefárasztom a lábaimat. A 25-30 tagú Sonrise Boxing résztvevõk zöme a kondiért vesz részt az edzéseken, vagy a fiatalabbaknak szülei, a fiúkat vagy lányukat fegyelemre és a testnevelés fontosságára kívánják irányítani.

A komoly amatõr boxolók, két hete az Oregon állami Golden Gloves (Arany Boxoló Kesztyü) tornán vettek részt. A továbbjutók a regionális tornákon folytathatják, s ha sikeresek lesznek, akkor tovább mennek a nemzeti bajnokságra.

Részletek az eredeményekrõl:

Golden Gloves Oregon – Februar 15

4 boxoló, korosztály és súly:

  1. Dejon Anderson – 14 éves – 107 font (48 kg) – Gyõzött
    2. Kristian McCarty – 13 éves – 109 font (49 kg) – Vereség
    3. Tyrus Prior II (BumbleBee) – 31 éves – 165 font (75 kg) – Gyõzött
    4. Isaid Pedraza – 19 éves – 316 font (143 kg) – Vereség

De az eredményeknél is fontosabb a sport üzenete:

  • a Sonrise Boxing klubban a keresztény alapokra támasztott erények vannak  kihangsúlyozva:
  • A harciasság, a kitartás, a fegyelem, a gyõzelemre törekvés, az ellenfél tisztelete, a sportszerűség, tanulás a vereségbõl, a tanulságok leszűrése. Nem elfeledve az egymásnak mutatott szeretet, egymás áldozatos segítése és a másik biztatása is!

Becht Gábor,

Magyar Sportújságíró, 27. Szám – MSUSz, Futball Trainer

Hillsboro, Oregon – 2020 februar 26

You May Also Like

Cikkajánló. Olvass bele!
Végül is, ki mondja meg a frankót? 23.rész
Close