A finn – magyar mérkőzés margójára – avagy Köszönjük Paatelainen !

Írta: Garan Gábor
Szerintem!… a mérkőzés pszichológiája az alábbi meglátásaim szerint történt:
Dárdai Kapitány a mérkőzés előtt azt nyilatkozta, hogy nyerni megyünk Helsinkibe. A finn mester”?” ezért azt gondolhatta, hogy gőzerővel fogunk támadni.
Feladta tehát korábbi játékfilozófiáját (labdatartó, letámadó) és a csapatától idegen kontrajátékra rendezkedett be, átadva ezzel a területet a magyaroknak. Válogatottunk élt is ezzel a lehetőséggel. Nyugodtan tudtunk mezőnyfölényben játszani és óvatosan (hátul nem kinyílva) támadást vezetni.
A II. félidőben a finnek megpróbáltak kezdeményezőbbek lenni, de Damoklész kardja már a fejük felett lógott, ugyanis nekünk – nem kimondva bár – az X is jó volt.
Az I. félidőben egyértelmű mezőnyfölényben játszottunk – talán először a legutóbbi 5 ellenük vívott mérkőzésünk során –  viszont a kiegyenlítettebb II. félidőben szereztük meg a szokásos szerencsés gólunkat.
A Paatelainen által elkövetett legnagyobb hibák:
1. Azt hitte (elhitte), hogy a magyar válogatott a beharangozott győzelmi szándéka miatt (ész nélkül) támadni fog.
2. Ezért feladta játékfilozófiáját.
3. A magyarok ellen eddig mezőnyben jól alkalmazott labdatartó és letámadó játékstílusát lecserélte a csapata játékához idegen (totyogós) kontrafocira, amiből semmit sem tudtak megvalósítani.
4. Tudatosan átadta a területet az I. félidőben a magyaroknak, ami folytán mi irányítottuk a mérkőzést, mi határozhattuk meg a játék ritmusát és játszhattunk könnyedén mezőfölényben.
5. Ezáltal a szurkolók támogatását is elvesztette, hiszen alárendelt szerepet játszott csapata a rosszul megválasztott taktika miatt.
6. Éveken keresztül felépített egy “szemre is tetszetős” támadó szellemű játszó csapatot, melyet a legfontosabb mérkőzésén bunkerfutballra kényszerített.
7. A korábbi mérkőzéseinken alkalmazott taktikájukkal többnyire fölényben tudtak játszani ellenünk, amivel nem tudtunk igazán mit kezdeni. Ezen nem kellett volna (sokat) változtatnia.
8. A játék ritmusát a finneknek kellett volna diktálni (gyorsítani) már az első perctől kezdve , amihez játékosaink zöme nincs hozzászokva.
9. A megszokott játékukkal sokkal nagyobb “gondot ” okoztak volna.
10. A magyar válogatottnak (ezért) nagyon megkönnyítette a dolgát.
11. Rosszul építette fel, vagyis – eltaktikázta a mérkőzést.
Ha Paatelainen megmarad játékfilozófiája mellett, akkor ha szerencsétlen körülmények miatt (kihagyott helyzetek, ellenfelek szerencsés góljai) is, de emelt fővel távozhatott volna csapata éléről.
Így viszont – Köszönjük Paatelainen!

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Enter the text from the image below
 

Cikkajánló. Olvass bele!
Double Pass és az Akadémiák
Close