dr.Mezey, a szereptévesztés, a cinizmus, a kirekesztés és a matematikai logika

Ferenczi Attila

Az Edzők….. – /fbt21. szerkesztősége/ címmel tett közzé cikket a footballtop21.com-on.

A cikk leglényegesebb megállapításai:

 1. A szerző kifogásolja a magyarországi gyakori edzőváltásokat
 2. A szerző “Felszínes, pökhendi, nyegle futballkörnyzetről beszél”
 3. A szerző külföldi példákat hoz, ahol a sikeres klubok egy eszmét testesítenek meg
 4. A szerző egy víziót jelenít meg, hogy talán majd Debrecenben megvalósul ez a külföldi modell, ahol régiós összefogással “összefognak, egyet akarnak”. De “jó néhányan ezt nem így gondolják itthon!” Hiszen jönnek a külföldi szakemberek. Jönnek akkor, amikor a magyar tradíció csinált futballistát Schlosserből, Puskásból, Albertből stb. és nem a külföldi.

Megjegyzéseim:

Ilyen is csak Magyarországon van.

Hogy van egy vállalkozás a FBT21 kft, amely vállalkozásnak dr.Mezey György az ügyvezető igazgatója. Az a Mezey György, aki egyben az MLSZ Edzőképző Központ vezetője. Ezzel még nem lenne baj, ha az fbt21.com nem lenne az MLSZ hivatalos szakmai weblapja.

Ezért az fbt21.com cikk értelmezhetetlen az olvasónak.

Mert noha a cikk szerzője (dr.Mezey) odaírta, hogy fbt21.com szerkesztősége jegyzi a cikket, neki mint hivatalos MLSZ médiafelületnek nem szabadna közzé tenni olyan szakmai állásfoglalást, amely nem az MLSZ véleményét tükrözi, hanem saját Mezey véleményt.

(megj: az csak a poén kategóriája, hogy olyan magánvállalkozást finanszíroz az MLSZ, amely területre egyben alkalmazza is a kft ügyvezetőjét. Vi, Mezey azért kap fizetést az MLSZ-től, hogy szakanyagokat állítson elő munkaidejében, amely szakanyagokat utána közzé tesz a saját weblapján, mely weblap szellemi termékeit utána bérbe veszi tőle az MLSZ. Értsd: két bőrt húzunk le ugyanarról a dologról.)

Most nézzük az olvasó által kifogásolható részeket!

 1. A klubtulajdonosok nyugodtan felháborodhatnának, hogy a klub belügyeibe avatkozik az MLSZ, mert a cikk számon kéri rajtuk a gyakori edzőváltásokat.
 2. Az MLSZ hivatalos weblapja ne beszéljen “felszínes, pökhendi futballkörnyezetről”, amikor a futballkörnyezet kialakítója pontosan önmaga. Hiszen ő hozza létre szervezeteit, szabályait, ő működteti a rendszert, ő befolyásolja stratégiájával az iparág működését.
 3. A cinizmus csúcsa sikeres külföldi példákra hivatkozni, ahol a siker egyik alapja az eszme, a szellemiség megléte, amikor az MLSZ stratégia programjában egy szó sincs az iparágban létrehozandó közös eszméről és szellemiségről. Értsd: KULTÚRATEREMTÉSRŐL.
 4. Szintén a cinizmus csúcsa, összefogást sürgetni ott, ahol kirekesztés folyik minden szinten. Kirekesztik a másképp gondolkodókat, kirekesztik az új tudást létrehozókat, kirekesztik a külföldi szakembereket, kisajátítják a tudást, és mindeközben igazságosztónak hiszik magukat. És a kirekesztés fő szervezete, pontosan a Mezey által vezetett Edzőképző Központ. Az meg hab a tortán, hogy Mezey a külföldi szakemberektől félti a magyar tradíciót. Azt a magyar tradíciót, ami már nem létezik. Aminek kihalásában tevékenyen részt vett mind az MLSZ-en, mind a TF-en keresztül.

Miközben a helyi klubok az MLSZ helyett dolgoznak.

Kultúrát szeretnének az MLSZ helyett teremteni. (Lásd Videoton és DVTK). Nem viccből lett a Vidi edzője Sousa és nem viccből nem lett Mezey.

Nem viccből lesz a DVTK edzője – feltehetőleg latin futballfilozófiát valló szakember – és nem magyar.

Pontosan azért, mert a magyar Edzőképző által kiképzett edző tudása elégtelen a KULTÚRATEREMTÉSHEZ. 

De nézzük a logikai bukfenceket!

 • Külföldi szakember nem kell Magyarországra, de azért legyünk az EU tagjai.
 • Külföldi edző nem kell Magyarországra, de külföldi tudás (UEFA edzőképzés) igen. Vi. elméletet mindig arra gyártunk, ami éppen az érdekeinket szolgálja. 
  • Ha helyünkre nem magyar edző jön, akkor nem kell (Videoton) külföldi. 
  • Ha éppen a TF-t kell kiszorítani az edzőképzésből, akkor kell a külföldi (UEFA edzőképzés). 
  • Ha kevés támadást akarunk munkáltatónknál szakmai fronton, akkor nem kell a magyar edző (Varga Pista), hanem kell a külföldi. (Mezey külföldi edzőkeresése: Matthaus, Daum stb)
 • Ha lehet, akkor holnap ne mondjunk ellent mai önmagunknak. Hiszen 2006-ban Mezey még a brazil út mellett tette le a voksát. Akkor azt hirdette, hogy az európai játékosképzés válságban van, most meg újabb irányt vettünk fel. (megj: az új irányt Both ismeri csak, hiszen az edzőképzésen folyamatosan beszél róla, csak senki sem tudja, hogy mit is fed az “új irány” valójában.) Csak érdekességképpen jegyzem meg, hogy az fbt21.com-ról eltűnt a a Szakmai napok VII komplett anyaga, ahol Mezey a brazil út mellett tesz hitet.
 • Ne hirdessük a magyar tradíció nagyságát akkor, amikor azért, hogy ma nincs magyar labdarúgó kultúra, 40 éves munkásságunkkal tevékenyen részt vettünk benne!
 • Ne hirdessük a magyar tradíció fontosságát akkor, amikor az egyetlen e témában írt szakkönyv üldözésnek (A tradicionális magyar labdarúgás alapelvei) van kitéve!
 • Ne vessük fel akkor az eszme hiányát a magyar futballban, miközben 40 éve eszmeterjesztő vagyok.
 • Ne kifogásoljuk akkor a labdarúgó környezetet, amikor 40 éve a környezet alakítója vagyok
 • Ne akarjak ott összefogni, ahol a kirekesztés zászlóvivője vagyok.

Noha a vak is látja, hogy a magyar futballtradíció organikus fejlődéséből a “latin iskola” származtatható, de ha latin edző jön hazánkba dolgozni (Sousa), ellenségként kezeljük.

De hát ki tudná leoktatni a “latin iskolát”?

Az a magyar edző, aki életében nem játszott abban a kultúrában, és nem találkozott latin szakanyagokkal, vagy az, aki ebben élt és focizott?

Szerintem az utóbbi.

A lényeg!

jimmyhoganFogadjuk szeretettel a gondolkodásunkkal szinkronban lévő idegen tudást, hiszen a magyar futballkultúra megteremtője sem volt más, mint Jimmy Hogan.

 

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Enter the text from the image below
 

Cikkajánló. Olvass bele!
Hogyan kerüljük meg az eredeti edzéscélt? avagy ilyen egy UEFA PRO házi feladat 6.
Close