Edzőtovábbképzés a BLSZ-ben

2018. október 1-én edzőtovábbképzés volt a BLSZ-ben.

A BLSZ szakmai bizottsága azon kevés megyei bizottságok közé tartozik, amelyik legalább hébe-hóba szervez továbbképzést az edzőinek.

A résztvevők létszáma kb. 35 volt, ami nagyjából 20 egyesületből tevődött össze.

A dolgot lehet úgyis értelmezni, hogy a szakma nem igazán érdekli a budapesti edzőt, noha pl. a Bozsikos edzők szerződésében benne van, hogy ezeken a fejtágításokon nemhogy kötelező megjelenni, hanem aktívan kell résztvenni.

Az első előadó Gellei Imre volt, aki benne van abba a szakmai bizottságban, amely hivatott megalkotni azt a koncepciót, ami az edzők intenzív fejtágításáért lesz felelős.

Ti. az MLSZ elnökségének is feltűnt, hogy hiába a sok pénz a futballba, ha a humánerőforrás nem fejlődik.

Gellei Imre előadásában saját pályafutásából próbált levonni olyan általános tanulságokat, amelyet minden edző be tud építeni karriertervébe és karrierépítésébe. Témafelvetése teljesen logikus volt, hiszen nem kell kitalálni a pályáját kezdő edzőnek azt, amire már van valakinek megoldása, üzemi tapasztalata.

A második előadó Kovács Szilveszter az MLSZ Grassroots igazgatója volt.

Több hónapon keresztül tanulmányozta az angol futball fejlesztéseit és annak hatékonyságát.

Ami érdekesség.

Az angol futball ugyanakkor, 2010-ben fogott saját stratégiai programjának a megvalósításába, mint a magyar futball. Ott érezhető a fejlesztés hatása, mert up válogatott szinten az angolok tarolnak, míg nálunk nem érződik a fejlesztés hatása.

Kint a stratégiai programot maga az iparág alkotta meg.

Roadshow keretén belül járták körbe az országot és minden létező embernek, akinek volt valami ötlete, víziója, lehetőséget adtak arra, hogy tudását betegye a közösbe.

Értsd: amíg hazánkban pár elkülönült ember alkotta meg stratégiai programunkat, addig kint a közösségi tudás jelent meg a programban. De mindezt oly annyira mindenkire értették, hogy még a gyermek labdarúgók véleményét is kikérték és beépítették a verseny és edzésrendszerbe.

A továbbképzés sajnos – a szervezők szándéka ellenére – nem érte el célját, mert rendkívül kevesen jelentek meg az edzők közül, ill. kevés egyesület képviseltette magát.

 

 

You May Also Like

Cikkajánló. Olvass bele!
Miért beteg a magyar futball 3.0?, avagy egy most megjelenő labdarúgó szakkönyv margójára
Close