Mi történhetett Mexikóban? 2.rész

 

Hogy mi is adta azon ötletünket, hogy előszedjünk egy 2008-as Futball Tréner cikket, amely 1986-tal foglalkozik?

1) A budafoki Városházi Híradó 2012. májusi számában nyilatkozik Esterházy Márton a Mexikóban történtekről.

2) 2012. márciusában a digi tv-ben egy hosszú lélegzetű Mezey interjú egyik része szólt ugyanezen időszakról.

Az előző részben részletesen elemeztük, hogy mi történhetett Mexikóban?

A 2. részben Esterházy Márton és Mezey György mondja el saját verzióját a kint történtekről.

Már előre jelezzük, hogy a két nyilatkozó mintha nem is egyszerre és egy időben lett volna ugyanazon a helyszínen, hiszen egészen mást láttak ugyanazon eseményekből.

Esterházy nyilatkozata a mi feltevésünket támasztja alá.

Miszerint óriási felkészítésbeli, szakmai, stratégiai, taktikai, menedzselési hiba az, ami kudarcunkat okozta.

Persze Mezey nem lenne Mezey, ha végre egyszer őszintén szembe nézne önmagával.

Nézzük a tényeket!

Esterházy Márton:esterházy

A két legjellemzőbb hiba mellett

 1. Nyilasi kirakása a válogatottból és
 2. az ausztriai magaslaton való felkészülés Mexikóra

 még fel lehet sorolni egy párat:

 • délben edzettünk a legnagyobb melegben,
 • a diéta miatt súlycsökkenés történt mindenkinél, pedig a többi csapat játékosai inkább kis felesleggel érkeztek a nagy melegbe,
 • luxusbörtönbe voltunk zárva a szállodában. Pedig már néhányan a külföldi csapatoknál megízlelhettük az önállóság előnyeit. Nekem ekkoriban kikérték a véleményemet az AEK Athénnál, viszont itt nem vettek felnőtt számba minket, “kuss” volt a nevünk,
 • nem volt B tervünk. Játszottuk a letámadásos taktikát, ami az európai körülmények között bevált, de akkor sem lehetett más stílust alkalmazni, amikor a nagy meleg, a pára és az oxigénhiány miatt nem voltunk frissek.

Mezey György:

mezey 2Ma sem tudok mást mondani, mint régebben. Jól felkészült csapat volt, szétesőben. Hiszen valamennyi játékosom külföldi csapattal tárgylt. Érthető, hogy igazán nem koncentráltak a VB re. Ez nem hibájuk, hanem természetes dolog volt, hiszen akkor egy teljesen más világban éltünk itt Magyarországon. Ráadásul a szétesést mutatta a Honvédra épülő csapatom kétes értékű dolgai, ami a Debreceni mecssükkel csúcsosodott ki 2 héttel a kiutazás előtt. Ugye hát ismertek a tények, nem bojgatom ezt most.

Hogy mit lehetett volna ott is msáhogy csinálni, ez tudományos kérdés, mert állandóan mindenki engem a magaslattal piszkált, és a végén kiderült, hogy ez a magaslat kevésbé érdekes egy – egy meccs erejéig. Egy hosszabb versenyidőszakban természetesen ez más krdés. Ezt biztos hogy újra gondolnám, de nagyon nem tudnék mást csinálni. És változatlanul azt mondom, hogy nem ttud akkora hibát csinálni egy edző, hogy ez a mérkőzés első 4 percében kijöjjön. Ugye akkor rúgtak az oroszok két gólt, ami egy ilyen masszív európa kupát nyert játékosok ellen nagy hátránynak tűnt.

Szétesett minden és nem tudtam úrrá lenni a helyzeten, de ha úrrá tudtam volna lenni, akkor is az oroszok jobbak voltak. Még így is tovbb lehetett volna jutni.

No komment, dottore mexikói szavaihoz.

You May Also Like

One thought on “Mi történhetett Mexikóban? 2.rész

 1. Az már észlelhető,hogy a szerző és társaiból jól érzékelhető az egy oldalu már – már gyülölködő gondolkodásmód Mezeyvel szemben.Vajon miért ez a nagy kesergés?Ha lehet találgatni – hisz a cikk szerzője sem tesz mást – az edzőképzés kárvallottjai ők,akik korábban nem merték hangjukat hallatni.Most még rugnak egyet a “földönfekvő”Mezeybe!
  Oknyomozás,vagy csak nyomozgatás,amit a cikk szerzői felvállaltak?Azt gondolom,hogy az oknyomozást az archivumba kellene kezdeni és talán a “puzzle”összeállna egyszer!Vajon melyik poros,pókhálós padláson vagy netán penésszagu pincében találhattam ezeket?Idézek:Néhány külföldi sajtó véleménye:
  Brian Glanville (The Story of the World Cup): “A C csoport leginkább sokkoló eredménye a szovjetek 6-0-s győzelme volt a magyarok ellen. A szovjetek fakó csapatnak tűntek tavasszal, például, amikor Tbilisziben kikaptak az angoloktól. Ám utána kirúgták az addigi szövetségi kapitányt, Eduard Malofejevet, s május elején a Dinamo Kijev klubedzőjét, Valerij Lobanovszkijt állították a helyére. Az “Ezredes” telerakta a válogatottat saját játékosaival, akik ízekre szedték a magyarokat. A magyaroknak a korábbiakban is szinte fóbiája volt a szovjetek ellen. Most Jakovenko már az első percben vezetést szerzett, majd Alejnyikov, a sokoldalú középpályás már néhány másodperccel később belőtte az újabb gólt, s ettől a magyarok összezuhantak. Hat lett a vége.”
  Piros lap (Mondial): “Kivételesen a szovjetek lemondtak hagyományos vörös mezükről, a magyarok javára. Persze, játszhattak volna a Kijev kékjében is. Valójában ez a mérkőzés olyan volt, mint egy ukrán tánc. Az első négy percben alatt két gól, ez rekordot jelentett a világbajnokságok történetében. S szinte semmi nem változott a hátralévő 86 percben sem. A szovjetek könnyedén játszhattak. Úgy jutottak át a magyar védelmen, mint kés a vajon. Akkor passzoltak és annyiszor egymásnak, amikor és ahányszor csak akartak. Kiválóak voltak egyénileg és csapatként is. A magyarok gyengék, fásultak és megtörtek voltak. A kapusuk, Disztl Péter úgy festett, mint egy rém (cauchemar). A Dinamo Kijev KEK-győzelme már figyelmeztető volt a világnak, de azért kevesen gondolták, hogy a szovjetek ennyire jók. Lobanovszkij tulajdonképpen csak három játékossal, Daszajevvel, Larionovval és Alejnyikovval erősítette meg a maga Kijevét. Ez a Dinamo Kijev volt, szovjet mezben!”
  Fred Hirzler (Le Matin): “Pontosan az következett be, amit vártam, és amire a magyarok a jelek szerint nem készültek fel: a szovjet válogatott azt merte játszani, amit a Dinamo Kijev tud… Úgy tűnik, a magyar edző, Mezey György egyszerűen nem készítette fel játékosait arra, hogy ezen a mérkőzésen váratlan és a magyarok számára katasztrofális események is bekövetkezhetnek.”Heinz Heimann (Kicker): “… Mezey György szövetségi kapitány súlyos hibát követett el. Nem észlelte, hogy a Péter által üresen hagyott magyar baloldal sebezhető…”
  Wolfgang Harder (SID hírügynökség): “Nemzetközi mezőnyben ilyen szervezetlen védelmet hosszú idő óta nem láttam.”

  Folyt.köv.ha a hiteles – nem egyoldalu – kirakósdit is folytatjuk…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Enter the text from the image below
 

Cikkajánló. Olvass bele!
Mi történhetett Mexikóban? 1.
Close