Passzsáv

A passzsáv szakterminológia szinte észrevétlenül robbant be a futball szaknyelvébe, egyúttal a gyakorlatba is. Azóta mindenki azon ügyködik, hogyan alakíttasson ki passzsávot a labdás játékosnak.

Mielőtt belemerülünk a  passzsáv tengerébe nézzük meg mit is kell érteni a passzsáv fogalmán?

Először is értelmezzük, majd illesszük a gyakorlatba.

Passzsáv a labdás játékos és a labda nélküli társak között létrejövő vagy tudatosan kialakított megjátszási lehetőségek (rés, folyosó, sáv) a védők helyezkedésének függvényében.

Ha úgy vesszük a passzsáv kialakítás a játékszervezés egyik formája. A passzsáv a labdás játékoshoz pozícionált helyezkedést jelenti.

  • Passzsávot kialakítani és
  • passzsávba helyezkedni más-más,

de mégis együtt kell kezelni, ugyanis egyikkel előkészítjük a másikat.

A passzsáv kialakítása végbe mehet spontán és tudatosan egyaránt.

Ma az egyik bűvös mondat, hogy:

  • „Helyezkedj passzsávba!”

Mi történik akkor, ha a játékos megfogadja, és így cselekszik?

Létrejön egy megjátszhatósági lehetőség, a labdás viszont vagy él vele, vagy nem. Bizonyára az edzők azt gondolhatják, hogyha a játékosai folyamatosan képesek passzsávba helyezkedni, attól folyamatos lesz a játék, biztosított lesz az előrehaladás, vagy az a támadó koncepció (ha van ilyen) amit szeretnének megvalósítani.

A passzsávkialakítás és passzsávba helyezkedés a játékszervezés egyik formája, megértése, kivitelezése azonban nem megy olyan könnyen, ha a játékolvasással gond van. Az sem garantált, hogy az összműködés ettől lesz jó a csapaton belül. A passzsávba helyezkedés a játékhelyzet megoldás előzménye, ami után következik a lényeg, vagyis a domináns elem. A domináns elemnek már valahogy nem tulajdonítanak olyan nagy jelentőséget.

A passzsáv legtöbbször a védők mögött, vagy a védővonalak közötti helyezkedési területet jelenti.

A passzsávba helyezkedést követően mi az elképzelés, koncepció, játékszervezés, összműködés stb. már csapatonként a játékszervezés miatt különböző lehet.

Váltsuk ki a passzsávba helyezkedést más szakkifejezésekkel, úgy, mint:

  • Helyezkedj lyukra!
  • Lépj ki a védő takarásából!
  • Lépj ki a védő árnyékából!
  • Helyezkedj kényszerítő játékra!
  • Helyezkedj védővonal passzra!
  • Helyezkedj támogató pozícióba!
  • Játszd magad tisztára!

Ismerősen csenghetnek ezek a szakkifejezések, talán még el-el hangoznak edzéseken, mérkőzéseken az edzők szájából. Közös bennük, hogy mindegyiket akár a passzsávba helyezkedésre is cserélhetnénk. A különbség az, hogy mindegyikhez tartozhat egy megoldási kulcs, ami az ésszerű és célszerű futballt hivatott elsajátítani. A passzsáv még nem a játékhelyzet megoldás kulcsa, csak annak lehetőségét teremti meg. Ha az edzők mantrázzák a passzsávot, még nem biztos, hogy megfelelő segítséget adnak játékosaiknak.

Mélyen, kompaktan védekező csapat ellen nehéz kialakítani passzsávokat (a védekező csapat pozíciótartása miatt), gondoljunk csak a M. City játékára, hogy hányszor járatják körbe a labdát oldalvonaltól oldalvonalig, míg találnak egy rést ahová be lehet tenni a labdát. A passzsáv kialakítás és a passzsávba helyezkedés szinte lehetetlen, ezért más játékszervezési eszközt kell alkalmazni a labda előre mozgatásához.

A Barca középpályások helyezkedésére is van egy szakkifejezés, amit használnak, mégpedig a „zsebbe” (náluk ez a lyukra helyezkedés) helyezkedéssel teremtik meg a középpályások megjátszhatóságát.

A passzsáv legtöbbször előremutató, ugyanakkor az átlós és szélességi helyezkedésre is használják, de ezek esetében nem játszanak át védővonalat.

A játékszerkezet, a felállási forma, alakzatok is adhatnak egy kiindulási támpontot a passzsávok tekintetében. Tehát nem mindegy, hogy a csapat milyen szerkezetet vesz fel, hogyan és milyen szögben helyezkednek a játékosok egymáshoz képest.

A passzsávkialakítás és passzsávba helyezkedés lehetővé teszi a harmadik játékos összműködését is, aminek a kulcsmozzanata a felpassz-visszapassz utáni elmozgás, majd a harmadik játékos visszamozgása területbe (kialakított passzsávba).

Ebből a példából is látható, hogy a passzsávkialakítás és a passzsávba helyezkedés összműködésre épülő dinamikus játékszervezés.

Az összjátékot megelőzheti a passzsávkialakítás, vagy az összjáték után helyezkedik a játékos további megjátszható pozícióba (passzsávba).

A védők ugyanakkor arra törekszenek, hogy lezárják a labdás játékos környezetében a passzsávokat, átadási lehetőségeket, ezzel megakadályozva az ellenfél támadó játékét.

Összességében a futball, ha úgy tetszik bizonyos nézőpontból, a passzsávba helyezkedés és a passzsávok lezárásának szüntelen harcát jelenti.  Úgy tűnik, hogy egyelőre, ezt a harcot a passzsáv lezárása nyeri, ezt mutatja az akadozós, dadogós játék, de remélem, hogy eljön az az idő is amikor ez a tendencia megfordul és a tudatosan, észszerűen, és célszerűen helyezkedő játékosok veszik át a karmesteri pálcát, hogy élvezhetőbb, nézhetőbb legyen végre a futballunk.

 

You May Also Like

Cikkajánló. Olvass bele!
Löw Zsolt segítségével folytatódik a magyar futball lebutítása
Close