Puskás Akadémia Szakmai Napok 4., avagy Mi a labdarúgó tradíciónk szellemi öröksége?

A szakmai napokon az Akadémia vezetői végig Puskás szellemi örökségére hivatkoztak. Úgy állították be a partneregyesületeknek kiosztott U5 – U13 -as szakmai programjukat, mintha Puskás ezt a képzési rendet hagyományozta volna ránk.

A partneregyesületeknek átadott szakmai programból világosan kivehető, az azt létrehozó gondolkodási rend. A következőkben ismertetem a szakmai program ALAPVETŐ SZAKMAI  ELTÉRÉSEIT a magyar hagyományoktól:

 • az akadémia “A DÖNTŐ HELYEN, A DÖNTŐ PILLANATBAN, A DÖNTŐ FÖLÉNY ELÉRÉSE” elv helyett “AZ ERŐK EGYENLŐ ELOSZTÁSA A JÁTÉKTÉREN” elvet követi játékszervezése során
  • az akadémia az alakzatépítő bontó játék helyett, alakzattartó játékot oktatja
   • az akadémia a  játékosok képzése során a a posztokhoz való pozícionálást oktatja, a labdához való pozicionálás helyett
 • az akadémia az oktatás során technikai elemeket, esetleg általános labdarúgó technikát oktat STÍLUSTECHNIKA helyett (megj: miután minden sportágat a technikán keresztül oktat az edző, ezért nagyon lényeges megérteni mi a különbség a technikai elem, a technika, a stílustechnika, a funkcionális technika, a poszttechnika között. Azért lényeges megérteni a különbséget, mert ha más technikával oktatok egy játékost, ott más lesz a képzés végeredménye is.)
 • az akadémia az oktatás során az idő lineáris felfogását vallja, az idő cirkuláris felfogása helyett

A fenti szakmai kiinduló pontokból, olyan további szakmai következtetések származnak még, ami a képzést olyan irányba viszi el, aminek semmi köze nincs a magyar labdarúgó hagyományokhoz. Ilyen téves következtetések:

 • a végtelen játékhelyzet hipotézis alkalmazása a képzés során
 • a döntési algoritmusok nem megadása a játékosnak a képzés során
 • a tökéletes támogató játék nem megtanítása a képzés során
 • a nem alakzatokban való gondolkodás megtanítása a képzés során stb.

És legfőképp ez a típusú képzés nem fog egyesületi kultúrát teremteni, ami a legfontosabb elérendő szakmai cél lenne.

Hiszen pár év múlva újabb szakmai vezető jön, aki megint Puskás szellemi örökségére hivatkozva új képzési modellt hoz létre, és a szakmai koncepció megint elölről kezdődik, ahelyett, hogy folytatódna.

Egyébként a képzés szakmai felépítése még elfogadható is lenne, hiszen szakszerű, holland – német – francia minta. A probléma csak az, hogy Puskás fedőnév alatt fut, és a magyar hagyományokra hivatkozik. Arra a magyar hagyományokra, amit az Akadémiának kéne ápolni, terjeszteni és nem meghamisítani. Ennyivel gondolom tartozunk Puskásnak és generációjának.You May Also Like

One thought on “Puskás Akadémia Szakmai Napok 4., avagy Mi a labdarúgó tradíciónk szellemi öröksége?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Enter the text from the image below
 

Cikkajánló. Olvass bele!
ÍGY (S)ÍRTOK TI!, avagy HOGYAN NE TANÍTSUNK TERÜLETVÉDEKEZÉST 2.?
Close