A jó öltözői edzőbeszéd titka

Jelen írásomban egy kevésbé emlegetett és fontosnak tartott témát szeretnék kifejteni, amit eddigi játékos pályafúásom alatt megfigyeltem. Most az úgynevezett edzői motivációs beszédre gondolok az öltözőben közvetlenül az elött, hogy a futsal/futball játékosok kimennek az öltözőből a pályára melegíteni.  Ez egy igen apró szegmense ahhoz, hogy egy futsal vagy futball csapat a mérkőzés végén győztesen hagyja el a pályát, de mégis ez adhat egy „kicsi pluszt”, ami a játékosokat a megfelelő arousal szintre emeli a siker érdekében.

Vagyis „konyhanyelven” mondva a megfelelő izgalmi állapotban lépnek a játékosok a pályára, se nem „túl pörögve” se nem „álmosan és unottan” se nem túl idegesen. Hanem a „flow” hatásában a megfelelő koncentrációval, sikeréhséggel, hideg fejjel és bátorsággal állnak neki az elötük levő mérkőzésnek. Minden edzőnek törekedni kell, hogy játékosait segítse ebbe a „flow” állapotba eljutni közvetlen a mérkőzés és bemelegítés előtt már.

De először is fogalmazzuk meg, azt, hogy MI IS EZ A „FLOW” ÁLLAPOTA?!: 

A „flow” egy pszichológia fogalom, amit a magyar származású Csíkszentmihályi Mihály fogalmazott meg anno. Ebben az állapotban az ember tökéletesen bele feledkezik abba, amit éppen csinál, ilyenkor, mint ha az idő nem is létezne! Csak maga a cselekvés „létezik” a „flow” -ban lévő személy számára. Ilyenkor az ember 100%-os koncentrációval és élvezettel végzi a tevékenységét és szinte a külvilág „megszűnik létezni” számára és semmi vagy senki nem zökkentheti ki ebből a belső és igen mély tudati állapotból!

Ezt az ideális állapotot kell előidézni az edzőnek a mérkőzés előtt, ami egy jó öltözői beszéddel elérhető. Természetesen, ha nem megfelelő a beszédünk, nem a játékosok aktuális arousal szintjéhez viszonyítva ütjük meg a hangnemet, akkor az egész visszafelé sülhet el és a játékosok nem megfelelő pszichés állapotban lépnek pályára, például: „túl pörögnek „vagy idegesek lesznek és stb.

Akár már itt eldőlhet minden! (forrás: Jerryshomemade.com)

De mielőtt megnéznénk azt, hogy milyen is egy jó edzői motivációs beszéd, előtte nézzük meg, hogy milyennek nem kell lennie és milyen hibák lehetnek véleményem és tapasztalataim szerint. Nézzük ezeket pontokba szedve és részletekben kifejtve,

  • „ELTAKTIKÁZZUK”: ha egész héten nem magyaráztuk el és nem gyakoroltattuk a csapatunkkal azt a taktikát, amit a saját stílusunkhoz, játékkoncepciónkhoz és játékosállományunkhoz igazítva és természetesen az ellenfél ugyanezen aspektusait figyelembe véve dolgoztunk ki a lehető legjobb eredmény eléréséért. Akkor már fölösleges bemelegítés előtt 5 perccel a játékosok fejét „teletömni” taktikával. Ez olyan lenne mintha egy matektanár bemenne az óra elején az osztályterembe és 5-10 percben gyorsan elmagyarázná a következő anyagot és aztán egyből témazáró dolgozatot írtana a gyerekkel és aztán elvárná, hogy mindenki ötöst írjon. Ami persze irreleváns és ugyanez a helyzet a futsal és futball világában is. Másfelől több kognitív pszichológiai kísérlet és tanulmány kimutatta, amikor az embereknek az arousal szintjük magasabb az ideálistól akkor romlik a logikus gondolkodásuk és memóriájuk hatékonysága is. A játékosokban természetesen van egy kisebb-nagyobb „belsődrukk”, ezért ilyen állapotban nem a legcélszerűbb taktikát magyarázni nekik. Hiszen ilyenkor „fejben félig a pályán vannak” már.
  • ELLŐRE MEGÍRJUK AZ EDZŐI BESZÉDET: véleményem szerint ez azért nagy hiba és egyben szerencsejáték is mert, ahogy írtam mindig a játékosok aktuális pszichés állapotához kell igazitani a beszédünk stílusát és hangvételét. Hiszen, ha mi már a mérkőzés előtt egy-két nappal „megkomponáltuk” beszédünket anélkül, hogy tudhatnánk milyen lelkiállapotban lesznek játékosaink a mérkőzés pillanata előtt, akkor vagy szerencsénk lesz és a beszéd a megfelelő pszichés egyensúlyba hozza csapatunkat, vagy nem és felborítja azt (akár még jobban is, ha már eleve fel volt borulva a csapat pszichés egyensúlya). Hiszen, ha mi kitaláltunk egy jó motivációs beszédet, ami majd jól felrázza a csapatott. De ha már eleve a csapat túl magas arousal szinttel rendelkezik közvetlen a mérkőzés előtt, akkor nagy hiba lenne az edzőtől „még egy lapáttal rátenni”. Ebben az esetben egy olyan beszéd, ami felhívja a csapat figyelmét a nyugodtság és higgadtság fontosságára a mérkőzésen, az helyre billentheti a játékosokban a pszichés egyensúlyt. És ugyanez igaz fordítva is természetesen.
  • AZ ELLENFÉL GYÜLÖLETE MOTIVÁL: véleményem szerint ennek két negatív pontja is van, ami a mi vereségünket és/vagy „szenvedésünket” okozza a pályán majd. Gyakran hallottam futballkapus (és most futsalkapus) karrierem során olyan mérkőzés előtti edzői beszédeket, amik az ellenfél gyűlöletére és „elpusztítására” ösztönzi a csapatott, mint például: „ezek a mi ősi ellenségeink, ezért jól rúgjatok oda nekik” meg „menjetek odas és rúgjátok szét őket” és stb. edzői szövegek. Ezek, ahogy már említettem két ponton is negatívan hatnak ránk, de nem csak ránk, hanem magára az adott mérkőzésre és az egész sportág megítélésére is. Az első a FAIR PLAY-re a játék sportszerű űzésére gondolok, ami alapfeltétel, hogy a futsalban és futballban rejlő művészi összhatás kibontakozzon. Másrészt ezzel a játékosaink nem a mérkőzésen való feladataikra a labdára, a játék különböző folyamataira figyelnek, hanem arra, hogy az ellenfelüket „likvidálják” és „elpusztítsák”. Így növekszik a különböző technikai és taktikai hibák esélyének bekövetkezése mind egyéni, csapatrész és csapat szinten is. Emelet nagyobb eséllyel mennek bele játékosaink buta és fölösleges szabálytalanságokba, amivel komoly sérüléseket okozhatnak nem csak az ellenfélnek, de saját maguknak is egyben, emelet megkockáztatnak egy esetleges kiállítást vagy tizenegyest (ha a büntetőterületen belül szabálytalankodnak), szabadrúgást és stb. az ellenfél javára.
  • TÚL HÓSSZÚ AZ EDZŐI BESZÉD: nem szabad túl hosszú beszédet tartani, mert egyrészt a végére „elalszanak” a játékosok másrészről meg, ha túl sokk mindent rakunk a fejükbe, sok fölösleges információt, akkor egyfelől nem biztos, hogy  kognitívan megfelelően dolgozzák fel azokat (ahogy fentebb a „túl taktikázásnál”  kifejtettem ezt) emellett ez a sok információ ott fog a játékosok fejében „kavarogni” és ezzel belassulnak a mérkőzésen, hiszen ha minél több dolog közül kell az emberi agynak választani és több információt értelmezni és összefüggésekbe helyezni annál lassabb lesz maga az észlelési és döntési folyamatnak a  végrehajtása is egyben. Ezért sem érdemes egy hosszú edzői beszéddel még jobban „telíteni” a játékosok agyát.

Akkor milyen legyen a jó edzői beszéd a játékosokhoz a mérkőzés előtt az öltözőben? Röviden és tömören megpróbálóm pontokba szedni a saját véleményem és tapasztalataim szerint.

  • LEGYEN TÖMÖR ÉS LÉNYEGRE TÖRŐ A MÓNDANDÓ!
  • A CSAPAT AKTUÁLIS AROUSAL SZINTJÉHEZ IGAZODJON MINDIG!
  • TÖREKEDJEN A PSZICHÉS EGYNSÚLY HELYREBILLENTÉSÉRE!
  • EMLÉKEZTESSE A JÁTÉKOSOKAT, HOGY MIÉERT CSINÁLJK AZ EGÉSZET! MIÉRT SZERETNEK FUTSALOZNI/FUTBALLOZNI ÉS EMLÉKEZTETNI KELLŐKET, HOGY EBBEN A MÉRKŐZÉSBEN EGY HÉTI MUNKÁJUK VAN BENNE NEKIK ÉS AZ EGÉSZ STÁBNAK IS!
  • AZ EDZŐ PROBÁLJA MEG FELHÍVNI JÁTÉKOSAI FIGYELMÉT, HOGY CSAK ÉLVEZZÉK MAGÁT A JÁTÉKOT. DE NE VESZÍTSÉK SZEM ELŐL A GYÖZELMET, VAGYIS „A GYŐZELEM IGÉNYE, DE NEM A KÉNYSZERE LEGYEN BENNÜK” (by Kis János)
  • EGY JÓ EDZŐI BESZÉDNEK A MÉRKŐZÉS ELŐTT FELKELL HÍVNI AZ ELLFÉL CSAPATÁNAK TISZTELETÉRE A FIGYELMET. DE TERMÉSZETESEN EZ NEM AZT JELENTI, HOGY A JÁTÉKOSOKBAN FÉLELMET GENRÁLJUNK AZ ELLENFÉLLEL SZEMBEN, HANEM AZT, HOGY KELLŐ TISZTELET ÉS SPORTSZERŰSÉG LEGYEN A TUDATUKBAN AZ ELLENÉL CSAPATA FELÉ.

Jelen cikkemben, ahogy a bevezetőben is jeleztem, egy kevésbé fontosnak tartott dologról írtam. Pedig ez is lehet ugyanolyan fontos, mint bármelyik aspektusa egy futsal/futball csapat (vagy univerzálisan gondolkodva bármilyen más sportban, akár csapat, akár egyéniről van szó. Ahol van edző és játékos/játékosok meg sportoló/sportolók kapcsolata) sikerének meghatározója. Mert tegyük fel, hogy egy sikeres mérkőzés megvívásához ez csak 1%-ot ad, de ha ez hiányzik, akkor már nem 100%.

Igaz olyan sose lesz, hogy minden körülmény (időjárás, fizikaiállapot, pálya minősége, csapatnak a lelkiállapota és stb.) egyensúlya egy csapatnak billenjen egy mérkőzésen, mert egyik része ennek a csapatnak míg a másik annak a csapatnak fog kedvezni. De viszont az edzőknek (is) mindent meg kell tenniük, hogy minél jobban a saját csapatuk javára billentsék a MÉRKŐZÉS EGYENSÚLYÁT!

Írta: Mátyus Milán Ferenc

Forrás: Sisa T. A válasz

 

 

You May Also Like

Cikkajánló. Olvass bele!
Reagálós futball
Close