A labdarúgó közbeszédet befolyásolókról

 

Az NB1-es fordulók után a Góóól2. műsorban értékelik a szakértők a pályán történteket.

Tekintettel arra, hogy ez a műsor monopolhelyzetben van a magyar labdarúgó médiapiacon, így a közbeszédet és a közgondolkodást nagyban befolyásolja az, ami itt hangzik el.

Somogyi Zsolt sportújságíró legutóbbi észrevételeit kifogásolnánk, ahol is értetlenül összegzi a Vasas-Debrecen meccs 2. góljánál látottakat. 

…szögletzászlótól egyrészt  hagyják beadni és egy darab játékos van a 16-oson belül és ezt hagyják fejelni úgy, hogy három védő van ott.

És ez kinek a hibája? – teszi fel a naiv kérdést stúdióban ülő társa.

A játékosoké, úgy, hogy ott vannak a helyükön, de mégsem figyelnek. Én nem tudom, hogy ez mennyire az edző felelőssége. Csinálják a dolgukat, de olyan vértelen, olyan színtelen az egész. 

Megjegyzéseink:

  • a 16-oson belül kétségtelen, hogy 3 védő van, de ennek semmi köze a létrejött játékhelyzethez, mert ott 1:1 elleni szituáció alakult ki, amit a támadó nyert meg.
  • Jelen esetben a támadócsapat kezdeményezési fölényben volt, melyet végig fenntartott támadása folyamán. Így tudta beadni a labdát balról Ferenczi és így tudta megelőzni a védőt, a beadásra érkező  Szécsi, aki a gólt fejelte.
  • Vagyis a futballproblémát nem a figyelem hiánya okozta, mint ahogy vélelmezi Somogyi, hanem
  1. a bal oldalra kikeresztező belső védő helytelen kockázatelemzése, mert nem helyesen mérte fel a beadást végrehajtó Ferenczi játékhelyzetmegoldásának veszélyességét,  illetve 
  2. a balhátvéd, aki nem tudta időben és megfelelő dinamikával felvenni az őt megelőző Szécsi mozgását.

Hasonlóan vitatkoznánk Simek Péter volt válogatott labdarúgó és edző gopndolataival, aki ráadásul UEFA edzői végzettséggel is rendelkezik. Aki lehet, hogy  jó gondolatot akart közölni, csakhogy nem találta a megfelelő szakterminológiát gondolatai kifejezéséhez.

Ami persze nem csoda, hiszen a magyar edzőképzésen a szakterminológiák definiálása nem tananyag. Így mindenki úgy fejezi ki magát, ahogy éppen eszébe jut.

A Vasas vereség után Kondás edző teendőit vázolja fel Simek:

  • Elsőnek a csapattaktika, játékforma kialakítása fontos és majd az eredmények kovácsolják össze a közösséget. Kérdés, hogy mikor fogja megtalálni azt a rendszert, összetételt, azt a játékosszerkezetet, azokat a játékosszemélyiségeket, akikkel meg tudja valósíttatni, amiket szeretne. 

Megjegyzéseink Kondás edzői teendőiről:

  1. első edzői teendő a magyar tradíció edzőinek tanítása alapján, egy – nem tradicionális klub esetén – a játékosállományra adaptált, megfelelő játékstílus kialakítása. Melyet szolgál egy konkrétan meghatározott játékkoncepció.
  2. második lépcsőben ennek megjelenítése a pályán az un. “saját játék”-ban.

Nos!

Kondás Vasasán észre lehetett venni, hogy mit akar játszani, még 0-3 után is. Így Simekkel ellentétben azon a véleményen vagyunk, hogy ezt a már meglévő alapjátékot kell erősíteni, finomra hangolni és nem keresni, kutatni egy Simek szerint még nem létező valamit, mint ahogy fogalomzavaros gondolataiban felvázolta az M4 szakértője.

You May Also Like

Cikkajánló. Olvass bele!
Futsal kapustechnikák 1.
Close