Amikor a fizikát átírják, avagy nesze neked utánpótlás

A Vasas edzésén jártam. Olvasd el az alábbi cikket.

Az edzésen látott hányattatásaimnak még nem volt vége és nem Magyarországon lennénk, ha nem érne újabb sokk hazafelé menet.

A műfüves pályán a Vasas Kubala Akadémia u16-os csapata tart edzést.

11:11 elleni játék, az edző Komódi László a csapatjáték kialakítása jegyében instruálja a játékosokat. Végre valami mozgás a láthatáron, csettintek magamban. Azonban közelebb menve látom, hogy az ifjú játékosoknak fogalma sincsen, mikor mit kéne csinálniuk játék közben. Ezt az edző is érzékeli és azonnal hibát javít.

  • Ide figyelj! Mi az első dolgod, ha hozzád kerül a labda? – kérdezi Komódi.

A játékosok némán figyelnek.

  • Az első gondolatod, hogy mélységi passzt adsz. A labdát, első szándékkal vagy a védelem mögé rúgod, vagy második szándékkal felpasszolod a támadónak. – válaszol az edző, az önmagának feltett kérdésre.

Azon most ne polemizáljunk, hogy az edző még a saját szakmájának a szakterminológiáit sem ismeri, hiszen a védelem mögé rúgott labdát, azt nem mélységi passznak, hanem indításnak, szöktetésnek, vagy kiugratásnak hívják.

Azonban az inkább figyelemre méltó, hogy az Akadémián átírják a fizika törvényeit, mert szerintük egy ember, egy időben, egyszerre két helyen is lehet.

Tudni illik, ha a labdát kapó, első szándékkal a védelem mögé akarja juttatni a labdát, akkor a támadók értelemszerűen hátat fordítanak a labdás játékosnak, és a védelem mögötti térbe indulnak.

drill_151101_4

Azonban a felpassznál ez pontosan fordítva van. A csatár szembe fordul a labdással és így kéri a labdát.

drill_151101_5

Vagyis ha a támogató játékos az edző instrukciója alapján cselekszik, és első szándékkal a védelem mögötti térbe indul, akkor a labdás második szándékkal már nem tud felpasszt adni, egészen egyszerűen azért, mert ott már nincs is játékos, hiszen az első szándékkal a védelem mögötti térbe futott.

Ha azonban meg akarnánk felelni az edzői utasításnak, akkor a támadónak egy időben egyszerre kellene lennie két helyen. Ami képtelenség, hiszen egyszerre háttal állni és szemben állni a labdásnak, illetve védelem mögé mozogni és a labdás felé is mozogni, lehetetlen.

Mi történt az utasítás hatására?

A játékosok labdaszerzés után, maximum egy oldalpasszt voltak képesek végrehajtani, majd felívelték a semmibe a labdát. A másik csapat megszerezte azt, majd kezdődött minden elölről, és viszontláttuk a magyar tradíció modern változatát. Az „észfutballból”, „eszetlen futballt” csinált az edző, röpke egy perc alatt.

Kubala feltehetőleg forog a sírjában, hogy a kicselezős futballjából, felívelős futballt csinálnak a neve alatt, azonban Einstein – feltehetőleg – büszkén tekint le ránk, hogy Magyarországon áttörték a fizikai korlátokat. Egy időben, egyszerre tudunk lenni két helyen.

Mindezt már csak a gyakorlatban kéne valahogy összehozni.

És akkor az is elképzelhető a Vasasnál, hogy egyszerre harcolnak a bennmaradásáért is és a bajnoki címért is.

 

 

 

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Enter the text from the image below
 

Cikkajánló. Olvass bele!
Védett: Problémamegoldó edzés Újpest
Close