Érdekel itt egyáltalán valakit a magyar futball? 6. rész

Folytatjuk a magyar foci fejlődésképtelenségét bemutató sorozatunkat.

A korábbi részek az alábbi linken érhetők el:

https://footballtrainer.hu/hogyan-mukodik-a-magyar-futball-5-resz/ https://footballtrainer.hu/mitol-sikeres-egy-orszag-labdarugasa-4-resz/ https://footballtrainer.hu/miert-nem-fejlodik-a-magyar-futball-3-resz/ https://footballtrainer.hu/mit-csinalt-eddig-a-tf-ill-az-mlsz-edzokepzo-2-resz/ https://footballtrainer.hu/miert-beteg-a-magyar-futball-1-resz/

Az MLSZ elnöke, sokszor, sok helyen elmondta már, hogy a magyar futballért, többet már nem tud tenni a Szövetség. Ami felépíthető volt, azt felépítették, ami pénz összehordható volt, azt összehordták, ami pénzért megvehető volt azt megvették.

Jelen cikkünkben azon szervezeti anomáliákra mutatunk be példát, ami nemhogy az előrelépést támogatja, hanem a fejlődésképtelenséget erősíti.

A kiinduló pont az, hogy az MLSZ-nek nincs stratégiai szintű futballvíziója. Minek következtében a rendszerben

NINCS LÉTJOGOSULTSÁGA A TUDÁSNAK,

és ennek következtében az egyes szervezetek sem öntanulóak. A rendező elvek totális hiánya miatt az egyéni érdekek mentén jönnek létre döntések, születnek javaslatok és nem a stratégiai szintű futballvízió érvényre jutása miatt, ami egyébként immáron 9 éve nem létezik.

Már a Mezey-Both éra idejében is, szakmai vonalon egymásnak feszült két terület. Mezey mint az edzőképzés felelőse oktatott valamit, amely területre belekontárkodott Both, mint a Bozsik program felelőse és szereptévesztése okán edzőképzésbe kezdett. Értsd: a magyar futball kárára a két szakember két fajta futballmegközelítést oktatott, összezavarva a magyar edzők agyát.

Természetesen ez a fajta szakmai rivalizálás senkinek sem tűnt fel az MLSZ-ben, a tudáshiány okán.

Mindez mára odáig fajult, hogy jelenleg az MLSZ-en belül, elnökségi jóváhagyással három szakmai erőtér, három irányba húzza a magyar futballt.

  1. Szakmai Bizottság, Nyilasi Tibor vezetésével,
  2. Bozsik-Grassroots csoport Vojtekoviszky Csaba, Kovács Szilveszter vezetésével,
  3. Edzőképző, Sisa Tibor vezetésével.

Ez a három terület totálisan kioltja egymást, iparági szinten összhatásuk a NULLA felé konvergál. Még egymással sem kommunikálnak, hiszen itt a magyar foci alapvetően senkit sem érdekel.

Elsőként nézzük a totális abnormalitásokat!

A Szakmai Bizottságban nincs benne két MLSZ szakmai vezető Sisa Tibor, mint az edzőképzés első számú irányítója, ill. Róth Antal, aki az up válogatottak szakmai felelőse. 

Igen ám, de a Szakmai Bizottságon belüli témafelelős bizottságban benne vannak, amiről viszont ők nem tudnak. Értsd: 1,5 éve nem jutott el hozzájuk az infó, hogy tagjaik valaminek.

A Szakmai Bizottság letette a voksát Tajti József futballvíziója mellett, amely egy totálisan téves futballdiagnózisra épül, és amely szintén továbberősíti, a csak gyakorlatokban gondolkodó labdarúgó edző prototípusát. Lásd,  Miért nem fejlődik a magyar futball? című írásunkat.

Tajti weboldalán https://footballinbarcelona.com/ is kifejtette, hogy a Bozsik program alkalmatlan élfutballista nevelésére. Azon programot bírálta, amit alaphelyzetben az ő segedelmével hoztak létre. Így máris érdekellentétbe került a Tajtit futtató Szakmai Bizottság és a Bozsikos csoport.

Igen ám, de Sisa Tibor, mint edzőképző vezető, pont ugyanabból a témából adott ki két szakkönyvet, amely területre Tajti adott futballvíziót a Szakmai Bizottságnak. Amíg Tajti sikeresen belobbizta programját a Szakmai Bizottságba, addig Sisát meg sem hallgatták. Nem hogy nem hallgatták meg, de még szakvéleményét sem kérték ki, mint első számú szakmai vezetőjét, hogy mi a véleménye a Tajti projektről?

De hogy bonyolódjon tovább a helyzet, a Bozsikosok is letették a voksukat egy másik képzési program mellett, mégpedig a Funino mellett.

Értsd: három szakmai terület, három, totálisan különböző szakmai programmal, három irányba húzza a magyar futballt.

Sok edző, sok elképzeléssel, sok éven át, sok játékost oktat.

Nem csoda, ha ettől sok játékos sokkot kap!

Az már csak hab a tortán, hogy a három terület szakembereinek szakmai tudása odáig sem jut el, észrevegyék, hogy ezen képzési rendszerek, filozófiai értelemben is ellentmondanak egymásnak.

Ezen tudásdeficit miatt, segítünk neked MLSZ!!! 

Első ellentmondás:

  • A Funino oktatási program a kipasszolós futballt oktatja, kötött gyakorlatrendszerrel.
  • Az Edzőképző viszont a kicselezős futballt oktatja, nem kötött gyakorlatrendszerrel.
  • A Szakmai Bizottság se ezt, se azt nem oktatja, hanem a “rohanós futballt” oktatja.

Második ellentmondás:

Bozsik-Funino Edzőképző-Sisino Szakmai Bizottság-Tajti
Képzés elve Képzés elve Képzés elve

Edző mondja a játékosnak:

“Időt adok neked a nagy térrel és a védők figyelmét megosztó két kapuval, hogy felismerd a jó megoldást.”

1.Edző mondja a játékosnak:                 “A megoldáshoz szerezz időt, megtévesztő mozdulatok használatával.”

2.Nyomás fokozatos növelése

Edző mondja a játékosnak:

“A letámadó védőkkel elveszem tőled az időt és a teret. Azonnal nagy nyomás alá helyezlek.”

A fentiek egyenes következménye, hogy immáron 20 éve, létrejön az ügyeske magyar labdarúgó, aki “sok mindent tud, de semmit sem jól”.

Folyt. köv.

You May Also Like

Cikkajánló. Olvass bele!
Programozott döntés a labdarúgásban
Close