Miért nem fejlődik a magyar futball? 3. rész

Folytatjuk elemző cikksorozatunkat.

Az első részben megvizsgáltuk, hogy valójában Miért is beteg a magyar futball? Megállapítottuk, hogy betegségünk okaként, szakmai problémával állunk szemben. Minden más indok, amire előszeretettel hivatkozik a magyar szakma, – azért, hogy letolja magáról a felelősséget -, katalizátorként vesz részt a folyamatban, de nem okként.

Sorozatunk második részében az edzői gondolkodásmódot beállító oktatási intézmények felelősségét vizsgáltuk, hogy hogyan és mi módon oktatták kultúraidegen futballtudásra a magyar edzőket. Tették ezt mindenféle felelősség és számonkérés nélkül.

Elemző írásunk harmadik részében arra keressük a választ, hogy tulajdonképpen, Miért nem fejlődik a magyar labdarúgás? Hiszen az elmúlt 50 évben rengeteg fejlesztési program készült, aminek eredménye a nulla felé konvergál. 

Mottó:

Ha csak módszereket tanulsz meg, a módszereknek a foglya leszel, míg ha elveket sajátítasz el, akkor saját magad gondolhatod ki a módszereidet.

                                                  Ralph Waldo Emerson

A magyar labdarúgás és az MLSZ szégyene, hogy az elmúlt 50 évben, még ahhoz a kérdésfeltevésig sem jutottak el a döntéshozók, Miért is nem fejlődik a magyar futball?

A legutóbbi stratégia program 2011-ben készült, ami szintén nem tudott áttörést elérni, egyrészt az elégtelen diagnózisra épített téves terápia miatt, másrészt azért, mert a stratégiai programból pont az eszme (egységes gondolkodásmód) hiányzik, ami rendező elvként összefogná az egyes szakterületek fejlesztését. (megj: mindez nem utólagos okoskodás a részemről, mert a program megalkotása előtt jeleztem mindezt írásban és személyesen az MLSZ elnökének Csányi Sándornak)

Az 1960-as évektől kezdődően a magyar futball csúcsvezetői, mindig az éppen aktuális VB győztes képzési módszertanait próbálta hazánkba behozni és lemásolni. Értsd: gyakorlatrendszerekben gondolkoztak, ahol nem tulajdonítottak jelentőséget a módszertant létrehozó gondolkodásmódoknak.

Cikkünk első részében bemutattuk azon modellünket, mely a gondolkodásmód tovagyűrűző hatásait mutatja be.

Nézzük ismét az ábránkat azért, hogy elhelyezzük benne az MLSZ fejlesztési törekvéseit.

Más szóval, vizsgáljuk meg, hogy a szövetség megújításai szándékai a modellünk melyik elemére hatottak?

Amint az ábrából látható,  „futballfejlesztőink” a modell 3. elemére hatottak és nem az elsőre, aminek eredménye az lett, hogy a következményt gyógyították az ok helyett.

Létrejött, a csak gyakorlatokban gondolkodó edző prototípusa, ami az edzői szakma legalja.

Amely edző felbójázza a pályát és jobb esetben, a youtube-ról leszedett gyakorlatok segedelmével megtartja „színes” edzését. Csak közben fogalma sincsen, hogy éppen, mikor, mit, miért csinál. Mert magáról a játék működéséről és a játék képéről elképzelése sincsen. Majd mindez megjelenik nyilatkozat formájában is.

  • Én is tudnék Barca edzést tartani! – mondja a magyar edző, akinek a csapata sosem játszott Barca stílusban. Ha megkérdezik, hogy miért nem, arra is van frappáns válasza: Majd ha lesz Messim, én is játszom Barca stílusban. Az persze senkinek sem tűnik fel, hogy a Barca serdülő csapatai is ebben a stílusban fociznak, teszik mindezt Messi nélkül.
  • Nem is értem, mi miért nem vagyunk jók. Hiszen kint is ugyanazokat a gyakorlatokat csináltatják, mint a magyar edzők itthon. – mondja a külföldi tanulmányútra kiment magyar szakember.
  • A kinti UEFA edzőképzésen is ugyanazokat a dolgokat tanítják, mint itthon. – védi a mundér becsületét az edzőképző. (megj: jelen megállapításom a mostani időszakra nem vonatkozik) Miközben ez azért sem igaz, mert minden nemzet szabad kezet kapott az UEFA-tól, hogy a saját hagyományaihoz illessze az oktatási anyagot. Vagyis minden ország más oktat.

A szakma odáig nem jut el, hogy rájöjjön, minden gyakorlatnak szellemi üzenete van, amit a kívülálló nem lát. Máshogy fogalmazva, ugyanaz a gyakorlat egy hozzáértőnek orvosság, míg egy dilettánsnak méreg. Vagyis nem a gyakorlat a lényeg, hanem a gyakorlat által közvetített mentális üzenet.

A csak gyakorlatokban gondolkodó edző, azért, hogy távol tartsa magát mindenféle szakanyag olvasásától, elméletet és megfellebbezhetetlen lózungokat gyárt a nemtanulásának alátámasztásra.

A netet megelőző időben az alábbi közhelyekre hivatkozott:

  • A futball gyakorlati sportág és nem elméleti. Könyvből még senki sem tanult meg focizni.

A netet követő időben:

  • “A neten minden megtalálható.” Ez mind igaz a gyakorlatok esetében. Azonban a magyarokra jellemző egységes iparági gondolkodás, ill. a neten fellelhető gyakorlatok szellemi üzenete már nincs fenn. 

Mindezt az anomáliát, – miszerint nem feltétlenül kellene a nyugatot koppintani -, volt, aki időben jelezte, de nem figyeltek rá. Lásd Kovács Ferenc mesteredző gondolatait:

  • „Átvettük más országok stílusát. Mindent kondicionáltunk. Mi itt követtük el a hibát, hogy olyan stílust erőltettünk magunkra, ami idegen tőlünk. Olyat akartunk alkalmazni, ami soha nem volt a stílusunk. Különböző időszakokban akartuk a hollandot, akartuk a németet, akartuk az angol stílust. Csak azt nem, amit mi évtizedeken keresztül tudtunk és genetikailag bennünk volt és van. Ez egy végzetes hiba volt!!!”
  • „Mindent átvettünk, ami nem illett ránk, ugyanakkor magas szinten játszotta az ellenfél.”

A sok töketlenkedés, a tesze-tosza, szakmaiatlan intézkedések okán felmerül a kérdés, hogy valójában, hogyan is működik a magyar futball, hogy 50 éve képtelenek vagyunk eltalálni legalább a fejlesztés irányát. Nemhogy az utat nem tudjuk, de még az irány megtalálásával is gondok vannak, miközben az 1900-as évek elején, 20 év alatt, spontán, önszerveződve, önmagától létrejött, kialakult  a magyar futballkultúra.

Értsd: 20 év alatt nem tudatosan létrejött egy olyan futballkultúra, amit tudatosan sem tudunk létrehozni, pusztán azért, mert még a felismerésig sem jut el a magyar szakma. Azt a fajta játékelméletet, futballgondolkodást sem ismeri fel a magyar edzői elit, amit magyar trénereink alkottak meg. Pusztán azért mert vagy nem olvas szakanyagot, vagy képtelen befogadni, 500 oldal futballgondolatot.

A következő részben a magyar futball belső működési rendjét vesszük górcső alá, ami bizton garantálja, hogy még évtizedekig nem fog semmi előrelépés sem történni, mert senkinek sem az érdeke a fejlődés. Legfőképp azoknak nem érdeke, akik főállásban, – állítólag – élnek-halnak a magyar futballért.

You May Also Like

Cikkajánló. Olvass bele!
Mit csinált eddig a TF, ill. az MLSZ Edzőképző? 2. rész
Close