Forradalom a magyar futballban 28. rész

Az MLSZ dr. Barczi Róbertet nevezte ki sportigazgatónak és Kiss Lászlót a női szakágvezetőnek.

Kinevezésük telitalálat volt, ha és amennyiben belépő nyilatkozatuk szellemében fogják végezni a munkájukat.

Miért?

 • Mert végre eljött a futballgondolkodók ideje.

dr. Barczi Róbert minden mondata zene a fülnek, mert ha mindezt megvalósítja, történelmet írhat a magyar labdarúgásban. Ti. olyan dologra esküdött fel, amit az elmúlt 50 évben nem sikerült senkinek sem megoldania. Igaz, senki sem mondta ezeket a gondolatokat, a szemléletváltást leszámítva. Ezt viszont nagyon óvatosan kell kezelni, ugyanis a szakmai irányt el kell ismerni a jelenlegi edzőképzés eltalálta, ha pedig ebben is szemléletváltás lesz, akkor az ugye hátraarcot jelentene.

Nézzük a konkrét nyilatkozatot!

„Az MLSZ elnöksége által az elmúlt években megteremtett alapot kell felhasználni arra, hogy egy szemléletváltással új irányba mozduljon el a labdarúgásunk. A következő időszakban minden a futballért tenni akaró emberrel szeretnék együtt dolgozni, a futballközösség minden tudására és tapasztalatra szükség van, leginkább az utánpótlás terén, ahol igazi fordulatra van szükség. A nemrégiben generációváltáson átesett Szakmai Bizottság komoly szellemi hátteret biztosít ahhoz, hogy ez a szemléletváltás megvalósuljon.”

A nyilatkozatból kiolvasható kulcsgondolatok:

 1. iparági szintű szakmai összefogás (“minden a futballért tenni akaró emberrel szeretnék együtt dolgozni”)
 2. tudás rendszerbe integrálása, tudók felismerése, tudók előtérbe kerülése, a futballfejlesztések nyilvános vitára bocsátása, TUDÁSMENEDZSMENT beindítása (“a futballközösség minden tudására és tapasztalatra szükség van”)
 3. gyökeres szakmai fordulat, a másképp gondolkodók előtérbe kerülése (“szemléletváltással új irányba mozduljon el a labdarúgásunk”)
 4. szakmai párbeszéd, szakmai vita, szakmai fórum, szakmai konszenzus létrejötte az iparágban (“A nemrégiben generációváltáson átesett Szakmai Bizottság komoly szellemi hátteret biztosít ahhoz, hogy ez a szemléletváltás megvalósuljon.”) megj: noha Barczi Róbert nem említette a szakmai párbeszédet, mint a szakmai konszenzus létrejöttének fórumát, nyilvánvaló, hogy a “Szakmai Bizottság komoly szellemi háttere” ellentmondásban van a Barczi által meghirdetett szemléletváltás új irányával, úgymint: a futballközösség minden tudására és tapasztalatra szükség van” illetve “a futballért tenni akaró emberrel szeretnék együtt dolgozni” gondolatokkal.

Értsd: a Szakmai Bizottság más világot képvisel, mint a futball teoretikusai, mert ha nem így lenne, akkor a Szakmai Bizottság tagja lenne futballteoretikus is. Márpedig a bizottságnak nem tagja egyetlen egy másképp gondolkodó szakíró sem. Ezzel persze nincs semmi gond, sőt kimondottan jó, hogy sok másképp gondolkodó van a futballban, hiszen A TE TUDÁSOD ÉS AZ ÉN TUDÁSOM KEVESEBB, MINT A MI TUDÁSUNK.  Ezen eszmefuttatásból egyenesen következik, hogy a Szakmai Bizottság és a másképp gondolkodók közt feszülő futball-filozófiai ellentétet, csak szakmai vitával, szakmai párbeszéddel lehet feloldani, amire a magyar futballban 50 éve nem volt példa.

Vagyis, ha a sportigazgató megvalósítja vezérgondolatait, akkor abból, még a magyar futball akár jól is kijöhet.

Fenti vonalra csatlakozott Kiss László is, aki szintén kiemelte a tudás rendszerbe integrálás fontosságát..

„Szeretném, ha lendületet kapna a női utánpótlás-labdarúgás és a szakemberképzés, hiszen ezek jelentik az alapot a további fejlődéshez.”

Amint látható, hogy a nyilatkozók ígérete szerint a tudás végre teret fog nyerni a magyar futballban.

A  kérdés csak az, hogy A TUDÓKAT, KI FOGJA FELISMERNI?

Mert a tudók felismeréséhez is tudás kell.

Egy dolog viszont biztos, hogy akik eddig publikáltak, vagy publikálni fognak szakkönyveket, azok a tudók táborába tartoznak.

És jelen esetben a tudók nem csak akkor jelentkeznek munkára, amikor pozícióba lehet kerülni a szövetségénél, hanem akkor is a fociért tettek:

 • amikor senki sem támogatta a könyvkiadásaikat,
 • amikor megvetés járt annak, aki gondolkozni mert,
 • amikor a futballközösség legalja “megmondónak” bélyegzett, minden olyan embert, aki gondolatot akart vinni a rendszerbe,
 • amikor ugyanezen futballközösség döntéshozói, “Hagyjad már! Az a fickó nem normális!” mondattal intézte el az új innovatív gondolat mellett kampányolókat,
 • amikor a többséget képviselő nemtudók, “Kicsoda ő? Nehogy már ő mondja meg a franktó!” mondattal rekesztették ki a tudót,
 • amikor a tudóknak, a tudás mellett kellett érvelni ellenszélben, hiszen a nemtudók érve  50 éve adott: “Hagyjad már! Könyvből még senki sem tanult meg focizni!” 

Azt azért őszintén valljuk be, ma, Magyarországon szakkönyvet kiadni nem egy pénztermelő vállalkozás. Hiszen 3-4 ezer példány az a könyvmennyiség, amikor nullszaldós egy kiadvány, amikor megkapja a pénzét a szerző, a nyomda, a kiadó, a forgalmazó.

Az alábbiakban a teljesség igényével segítünk az MLSZ-nek. Felsoroljuk azokat a szakembereket, akik könyvet írtak, vagy még ebben az évben könyvet fognak kiadni, akiknek Barczi szerint “a tudására és tapasztalatra szükség van”, hogy a szemléletváltó fordulatot végre tudja hajtani a szövetség:

 1. Ferenczi A.: 16 könyv. Futball Tréner szakújság kiadása 15 éven keresztül.
 2. Kis J.: 5 könyv
 3. Both J.: 4 könyv
 4. Sisa T.: 3 könyv
 5. Apró A.: 2 könyv
 6. Kis L. (Mini Menotti): 2 könyv
 7. Kozma M.: 1 könyv
 8. Bene F.: 1 könyv
 9. dr. Mezey Gy: 1 könyv
 10. Rózant J.: 1 könyv
 11. Klink Z.: 1 könyv
 12. Tóth J.: 1 könyv
 13. Pári S.: 1 könyv

Reméljük, hogy Barczi Róbert belépő nyilatkozata nem a pozíciójának szólt és nem fog a múlt ködébe veszni, mint elődeinek korábbi hangzatos nyilatkozatai, amelyet sosem kért számon rajtuk az utókor.

Mert ha az új sportigazgató víziója megvalósul, akkor végre megindulhat előre a magyar futball.

Ha nem, akkor egy újabb lózunggal lettünk gazdagabbak.

Folyt. köv.

You May Also Like

Cikkajánló. Olvass bele!
Az MLSZ és a matematikai logika (Bozsik program 4. rész) 27. rész
Close