Innovatív gondolkodás a sportban

medu.hu - Képek: Ingyenes Online Képek - Sport képek - Sakk 3 főnekOSport innovációktóber 20-án a budapesti Hotel Arénában a Magyar Sporttudományi Társaság (MSTT) Sakk és Sakkelméleti Bizottsága

„Innovatívgondolkodás a sportban”

címmel tudományoskonferenciát tartott, amit az elnök, HardicsayPéter nemzetközti mester, a TF sakkszakág vezetője szervezett és dr. Kecse-Nagy László főtanácsos vezetett le. A rendezvényt dr. TóthMiklós dékán az MSTT elnöke nyitotta meg,az eseményen számos érdeklődő mellett Korpics Zsolt, az MSSZ főtitkára is részt vett.

top200_2009_dobozba.jpgA versenysakkozókat többek között Medvegy Zoltán nagymester képviselte, Mádl Ildikó olimpiaibajnok levélben üdvözölte a résztvevőket.

Az előadások sorát Hardicsay Péter nyitotta meg, a sakkjáték sokoldalúságát emelte ki. A sakk rendkívül sok képességet és készséget fejleszt. Megtanítja, hogy az ember felismerje lehetőségeit, fejleszti az önkontrollt és a kombinációs készséget, segít a sportszellemiség kialakításában. Péter érdekességként elmondta,hogy Garri Kaszparov a napokban Röjtökmuzsajon gazdasági vezetők előtt előadást tartott, amire többekkel együtt el szeretett volna menni, de a rendezők személyenként 290 000 forintos részvételi díjat kértek.

Dr. habil Noszkay Erzsébet főiskolai ésegyetemi tanár, a „Tudásmenedzsment az innovációNemzeti Sport Portál szolgálatában” című értekezésében asakkban rejlő tudásanyag gazdasági életbenvaló alkalmazhatóságával foglakozott.

Boholy János Bátkáról érkezett feltaláló az ínyencek igényeit is kielégítette: az általa feltalált gömbsakk és a térbeli, háromdimenziós sakk rejtelmeibe vezette be a hallgatóságot.

Dr. Szalai Katalin a stressz elméletről tartott közvetlen stílusú előadásában kiemelte,hogy mennyire fontos a sakkozóknak a károsstressz oldása. Felüdülésképpen a hallgatóságot konkrét módszerekre tanította, hogyan frissíthetik fel magukat ülve egy hosszú szellemi tevékenység közben.

Dr. Tiszaker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője a doppingolás témakörével foglalkozott, többek között ismertette a bizarr Ivancsuk-eset tanulságait is.

T. Dénes Tamás matematikus és kriptográfus „A strukturális gondolkodás és a sakk öszszefüggései” címmel a döntéselméletről, A.M.Turing angol matematikusról, az emberi és gépi intelligenciáról, az intuícióról mesélt nekünk.„A sakkjáték struktúrája alapvetően hasonló a zemberi problémamegoldó gondolkodáshoz, így jól modellezi a döntési helyzeteket. Ha asakkjáték állásait egy-egy kognitív séma strukturális megjelenésének tekintjük.  Ebben astrukturális modellben válik érthetővé, hogy »az intuíció a gondolkodási folyamat egy-egyősrobbanása«, azaz olyan ritka pillanat, amely a játék valódi szépségét adja.”

„Analógiák a futball és a sakk játékelméletében” címmel tartott előadást Ferenczi Attila labdarúgó-szakíró. Prezentációjában olyan játékmodellt, térmodell és időmodellt vázolt felThe RFID Weblog: World's First RFID Enabled Games to Be Unveiled ..., amely valósághűen reprezentálja a sakkozók és a labdarúgók gondolkodásmódját. Elméletének kiinduló pontja, hogy mind asakk, mind a futball játékszervezése azonos,hiszen egy adott ponttól szervezik játékukat egy célpontig. Rövid előadásában ismertette a két sportág azonosságait: játékcéljait, játékszervezési feladatait, alapelveit, a sportágak egyénre szabott technikáját. Kiemelte, hogy az edzés céljának a teljesítményfokozás helyett a stílus elsajátítását mint központi gondolatot tartja követendő útnak. Szerinte a karakteres európai labdarúgó-kultúrák közül a magyar az egyetlen, amely kihalt. Idézetek tőle:„A legendás labdarúgó-sikereink egy sajátos belső törvényszerűségen, hagyományokon alapuló kultúrának a végtermékei voltak.(…) Az Aranycsapat játékstílusa a magyarság spirituális gyökereiből származtatható, játéka ugyanazon stílusjellemzőkkel bír, mint a magyar nyelv, a népzene. Lehet, hogy zseniális edzőink sírba viszik a tudásukat?!”

Mihók László „A sakk speciális feltételei”című előadásának záró részében a német DirkJordan által összeállított tapasztalati diagramalapján (MSV 2007/6 38-39. o.) – ami többekközött Polgár Judit és Lékó Péter ifjúkori fejlődésén alapul – felsorolta a 12-18 év közöttiifjúsági sakkozóinkat, akiknek az ábra szerintmég esélyük lehet, hogy a világ legjobbjai közékerüljenek. Rapport Richárd (15 éves, 2534),Mihók Olivér (18, 2472), Csonka Balázs (14,2305), Antal Tibor Kende (13, 2352).Az alsó határgörbéhez közel van még NagyGábor (17, 2383), Juhász Kristóf (17, 2373)

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Enter the text from the image below
 

Cikkajánló. Olvass bele!
Védett: Törökország-Horvátország 0-3. Az első és a harmadik gól tanulságai
Close