A futsal és a futball kapcsolata a kapusok világában

Írta: Mátyus Milán Ferenc

Szerencsésnek mondhatom magammat, hogy ilyen szemtelenül fiatalon, mindössze 18 évesen annyi, de annyi tapasztalatot szerezhetem kapusként. Ezt a sok tapasztalatot, megfigyelést, amiket a mérkőzéseken, edzéseken a kapuban szereztem vagy kapusedzőként fiatalokkal dolgozva vagy amiket mások megfigyeléséből, vagy az ők tanitásaikból szereztem meg. Ezen tapasztalatokat szeretném a kedves olvasók elé tárni, mint egyszerű elgondolkodtatóként, amiket a mindennapi (kapus)edzőként való munkánkban felhasználhatunk, illetve kapusainknak minél szélesebb értőtudást adhassunk át és ezzel is segítve nekik a fejlődésüket, a saját stílusuknak és potenciáljuknak a kibontakoztatását.

Alasztics Marcell, akiben nem csak egy nagyszerű kapust, de egy nagyszerű embert is ismerhettem meg benne (kép forrása: MLSZ.hu)

Mire is gondolok én pontosan jelen írásomban?

Mint a kedves olvasó a címből is sejtheti már, hogy a jövő nagypályás kapus képzésének szeretnék új elképzeléseket és ötleteket adni, amik persze más fejlett labdarúgó kultúrákban már nem új dologok a nap alatt (mint Braziliában vagy a spanyolok esetében is).

Ez pedig nem jelent más, mint a futsal kapusképzés beintegrálása a napi (nagypályás)kapusok képzésébe és oktatásába.

Sokan kérdezhetik, hogy mit tud adni a futsal a nagypályás kapusoknak(is)?

Hiszen mondhatnák sem a pálya mérete és borítása, a labda mérete és fizikai tulajdonságai nem egyeznek meg vagy maga a kapuk méretei is jelentősen eltérnek a futsalban és a futballban egymástól. Akkor mégis mi lehet a kettő között a kapocs?

Előszőr is szeretném bemutatni, hogy mint a mezőnyjátéksoknál is, a futsal és futball kapusok KÉPZÉSI TÖRVÉNYEI ugyanazok. Ugyanazon képzési törvények betartása vagy nem betartása határozza meg a képzés és nevelés végeredményét, ami csak a valós mérkőzéseken kapunk csak vissza.

  • Ugyanúgy meg kell lenni a foglalkozás előtti elméleti képzésnek, ami a mindenkori kapusunk mentális szintjéhez kell igazitani, hogy aztán azt az edzéseken és utána a mérkőzéseken is meg tudja valósitani kapusunk.
  • Ugyanúgy bekell tartani a fokozatosság elvét az egyszerűtől a bonyolultabb felé haladva fokozatosan lépésről lépesre haladva a még komplexebb és magasabb technikai kivitelezés felé a magasabb játékolvasást és tudatosságot igénylő feladatok felé.

Ebben az aspektusban a futsal és futball kapusképzés és nevelés egy és ugyanaz.

Amiben eltérés van a két sportág között a (kapus)technika és (kapus)technikai elemek egy bizonyos része között van. És itt jöhet a kérdés, ha a futsalban más technika és technikai elemeket alkalmazunk többnyire, mint a „klasszikus” nagypályán megszokottakat, akkor ezeknek mi értelme lenne, ha elkezdnénk a nagypályás kapusoknak oktatni? Ha adunk magunknak egy kis IDŐT (és most hangzott el a kulcs szó) akkor hamar rájöhetünk a megoldásra. Ez pedig maga az IDŐ és vele együtt a TÉR (hiszen nem beszélhetünk úgy, hogy tér vagy idő hiszen a kettő szorosan kapcsolódik egymáshoz. Ezért beszélhetünk TÉRIDŐRŐL). Hiszen a technikának sajátos kettős funkciója van, amit Szemző Ernő egy rövid, de zseniális művében A sport világa (1930) című írásában is megfogalmazott. Röviden összefoglalva Szemző gondolatait a technika célja, hogy az adott feladatott, gyakorlatot, célt és stb., a lehető leghatékonyabban, legkevesebb idő és energia ráfordítással elérhessük el.

És akkor ebben a futsal kapustechnikák hogyan tudnának segíteni a nagypályás kapusoknak? Ha jobban megvizsgáljuk magát a futsalt és összehasonlítjuk a nagypályával rögvest feltűnik, hogy a futsalban sokkal gyorsabban és pörgősebben megy maga a játék. Ami maga a kisebb pálya a kisebb és gyorsabb labda és a futsal sajátos játékszabályiból ered. Ezekből adódik, hogy futsalban így kevesebb tér és idő áll rendelkezésre a (kapus)technika sikeres kivitelezésére. Így a futsal (kapus)technikák az idősorán úgy alakultak ki, hogy lehető legtöbb IDŐT és TERET nyerje vele az alkalmazója. Jelen esetünkben a kapusok, mind nagypályán és a futsalban is, csak csökkenteni tudják az IDŐ és TÉRBENI hátrányukat a támadó ellenféllel szemben, hiszen mindig csak reagálni tudnak az ellenfél manővereire. De ennek ellenére nekünk kapusoknak mindent meg kell tenni, hogy ezen hátrányunkat csökkenteni tudjuk és ez pedig a kapustechnikák (meg a jó helyezkedés és játékolvasás) minél jobb és precízebb alkalmazása révén vagyunk képesek csak. Ezért látok nap mint nap a nemzetközi elit kapusok között, (főleg spanyol és Dél-Amerikai kapusoknál mert náluk az egész utánpótlás képzés a futsalra épül) hogy előszeretettel alkalmaznak futsal kapustechnikákat, bizonyos játékszituációkban, mint, például:

  • a kitörés vagy
  • a lecsúszás az 1v1-es szituációkba,
  • a „Dél-Amerikai fenéken átfordulás” vagy
  • közeli és gyors lövéseknél lábsöprés alkalmazását vetődésnél és még sorolhatnám tovább.

Ezen futsal kapus védőtechnikákat bizonyos szituációkban nagyon hatékonyan lehet alkalmazni, mint a közeli lövések reflex védéseihez vagy az 1v1-es játékszituációk megnyeréséhez.

De nyilván ezeket sem lehet minden nagypályán előforduló mérkőzéshelyzetben alkalmazni, mint egy távoli 30 méteres lövés esetében, ilyenkor természetesen érdemes a „régi jól bevált” nagypályás kapustechnikákat alkalmazni. És itt jön be a képbe ismét az edzések előtti mentális képzés, ahol először el kell magyarázni és meg kell értetni a kapusunkkal/kapusainkkal, hogy mikor lehet és kell alkalmazni a futsal kapustechnikákat és mikor nem a nagypályás futballban. Természetesen érdemes ezeket a lehető „legélethűbb” helyzetekben gyakorolni a képzés folyamán, hogy a mérkőzésen, a tudatos munkának köszönhetően, tudattalanul is képes legyen felismerni és alkalmazni a játékszituációnak megfelelően a futsal kapustechnikákat és „klasszikus” nagypályás kapustechnikákat a kapusunk/kapusaink. Most már láthattuk egyrészt miért érdemes a futsal adta lehetőségeket a nagypályás kapusképzésben is alkalmazni. De ahogy Szemző is említette művében a technikának van egy kettős funkciója. A másik funkciója a technikának, ugyan nem tűnik olyan fontosnak, mint a fentebb említett, de mégis legalább olyan fontos ez is!

Mire gondolok most én?

Ez nem más, mint maga a stílus, amiben a kapusunk megjeleníti saját belső tudását, felfogását, életérzését stb. Ha az alkalmazott stílus, – ahogy Szemző is fogalmaz (de ő univerzálisan minden sportolóra vonatkoztatva is) -, összhangban van a kapus felfogásával, testi és lelki adottságaival akkor egyszerűen művészi összhatása lesz annak ahogyan éppen véd.

Szemző Ernő zseniális írása 1930-ból (forrás: mdta.hu)

Ezért is érdemes megismertetni nagypályás kapusainkat a képzés során a futsal kapustechnikákkal, hiszen nem csak hatásos eszközöket szereznek ezáltal bizonyos játékszituációk minél sikeresebb megoldásához, hanem lehetőséget is egyben, hogy minél jobban kifejezhessék saját stílusukat védés közben.

A képzés minősége jelentősen befolyásolja mit láthatunk és várhatunk majd el kapusunktól a mérkőzéseken (forrás: www.fcbarcelona.com)

Remélem, hogy a kedves olvasónak és érdeklődőnek sikerült felhívnom a figyelmét, hogy milyen lehetőségeket rejt a futsal a nagypályás kapusok képzésénél. Illetve arra is felhívnom a kedves figyelmüket, hogy néha érdemes új dolgokkal és ötletkel kiegészíteni a régi eljárásokat, amiket nap mint nap alkalmazunk a mindennapi (kapus)edzéseinken. Annak érdekében, hogy még magasabb szinten lévő kapusokat (és játékosokat) nevelhessünk. Hiszen újítás és új adekvát ingerek nélkül nem várhatunk el fejlődést. Vagy Albert Einsteint idézve: „Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és várni, hogy az eredmény más legyen.”

Nico Sarmineto éppen akcióban (forrás: Diaro de Sevilla)

Ezen gondolatokkal és ötletekkel zárom a cikkem eszmefuttatását és gondolatmenetét. Melynek célja a minőségibb nagypályás kapusképzés mellet az, hogy a két szeretett sportágam közelebb kerüljön egymáshoz és ne úgy tekintsenek rajuk, mint két külön sportra, amiknek egymáshoz semmi köze. Hanem pont ellenkezőleg egymást kiegészítő sportokként tekintsenek rájuk a kapusok terében is.

Köszönöm a kedves figyelmüket!

You May Also Like

Cikkajánló. Olvass bele!
A labdarúgás Hofi Gézája
Close