Futsal kapustechnikák 4.Rész: lecsúszás előre

Futsal kapustechnikákat bemutató sorozatOm negyedik részében egy újabb „klasszikust” szeretnék bemutatni, ez pedig nem más, mint az előre lecsúszás. Ez egy nagyon gyakran használt kapustechnika a futsalban, úgymond a lecsúszás „testvére” csak, mint nevében is szerepel a mozgás előre felé történik itt. De nem szeretném tovább húzni a szót, kezdjük a cikk témáját részéleteiben, mint eddig is, kibontani.

Az előre lecsúszás a lecsúszás „testvére” (forrás: Diaro de Sevilla)

  • MI AZ ELŐRE LECSÚSZ FUNKCIÓJA?:  ezt a futsal kapustechnikát a gyors lapos középre jövő labdák „egyszerű” kirúgására használják. És miért nem hajolunk le mi futsal kapusok úgy, mint a nagypályás „kollégáink”? A kulcsszó, mint eddigi írásaimban is, AZ IDŐ, vagy inkább annak a hiánya számunkra, hiszen a futsalban sokkal kisebb játéktéren egy sokkal gyorsabb játék zajlik, mint a nagypályás futballban. Más szavakkal fogalmazva nincs időnk lehajolni és felkapni a lapos lövést, így „egyszerűen”, de hatásosan gyorsan elrúgjuk magunk elől a labdát és így hárítva el a közvetlen gólveszélyt.
  • AZ INDÍTÓ LÁB: előszőr is megjegyezném, hogy ezt a technikát (is) mindkét oldalunknál tudnunk kell alkalmazni, egy szóval jobb és bal lábunkkal tudnunk kell védeni ezzel a futsal kapustechnikával.! Az indító lábunk mindig az előre kicsúszó lábunkkal ellentétes, vagyis, ha ballal csúszunk előre akkor a jobb lábunk, ha meg jobb lábbal, akkor a bal lábunk lesz az indító lábunk. Nagyon fontos, hogy az indító lábbal egy erőteljes előre tolást végezzünk a labda irányába.
  • AZ ELŐRE LECSÚSZÓ (VÉDŐ) LÁB: ezzel a lábbal is egy erőteljes rúgómozdulatot kell végeznünk, mint a „sima” (oldalra) lecsúszásnál, csak itt most nem oldalra, hanem előre történik a mozgás. Itt is nagyon fontos, hogy ne csak előre „nyújtózkodjunk”, helyette tényleg egy erőteljes rúgómozdulatot végezzünk előre, hogy rendesen ki tudjunk csúszni előrefelé és védeni a lábunkkal a lövést.
  • AZ ELŐRE KICSÚSZÓ (VÉDŐ) LÁB LÁBFEJE: itt is ugyan az az ALAPTÖRVÉNY van, mint a többi (futsal) kapustechnikánál, A LEHETŐ LEGNAGYOBB FELÜLETTEL KELL TALÁLKOZNI A LABDÁVAL és A LEHETŐ LEGNAGYOBB FELÜLETTEL KELL A KAPUNKAT LEFEDNÜNK! De előszőr is kezdjünk szépen lassan és sorjában mindent kibontani. A lábfejnek az előre csúszás közben kb. 45 fokos szögben kell lennie a talajjal. És miért is? Ennek két oka is van, egyrészt telisarkon való előre kicsuszásnál könnyen beakadhat sarkunk a parkettába viszont kb. 45 fokos szögben kicsit a sarkunk külső felén csúszva ezt elkerülhetjük és közben a kellő stabilitást is megadjuk magunknak. Másrészt így tudunk a legnagyobb felülettel védeni mert, ha a lábfejünk merőleges a talajra könnyebben eljöhet mellette a lövés mert szélességben nem fedünk le eléggé nagyrészt. Viszont, ha a talajjal párhuzamos, akkor meg könnyen átbukhat lábfejünk felett a labda. Így kb. 45 fokos szögben, a talajhoz viszonyítva érdemes tartani, a lábfejünket és így kell teli talppal eltalálva elrúgnunk magunk elől a labdát.
  • AZ INDÍTÓ LÁB ELHELYEZÉSE A TALAJON: az indító lábunknak a törzsünk oldalirányú meghosszabbítása kell, hogy legyen. Vagyis a combunknak a labdához viszonyítva merőlegesen kell lennie, a gólvonalhoz viszonyítva meg párhuzamosan kell a földön lennie (a lábszárunkat meg lábfejünket egyszerűen hátul kell tartani az egyensúly fenntartása érdekében). Azért, ha esetleg a védőlábunk lábfejének belső része mellett eljön a labda, akkor az indító lábunk oldalra való lehelyezésével annak combjában felakadhat a lövés. Mindemellett sokkal jobban megőrizhetjük az egyensúlyunkat és stabilitásunkat védés közben.
  • A FELSŐTEST POZÍCIÓJA: a védés véghelyzetében (meg alapból is az egész technika kivitelezés közben) nem szabad hátra dölnünk, mert így egyrészt nem tudjuk fenttartani az egyensúlyunkat másrészt nem fedünk le elég nagy felületet a kapuból. Ezért a felsőtestünket előre a labda irányába kell mindig döntenünk .
  • AZ ELŐRE LECSÚSZÓ LÁBBAL AZONOS OLDALI KAR: ezt a karunkat a combunk mellé kell letenni, először is ezzel megadjuk a stabilitást magunknak másrészt, ha labda eljönne a lábfejünk külső részénél, akkor a kezünkben elakadhat és harmadrészt nagy segítséget ad, amikor fel kell állnunk minél gyorsabban a földről.
  • AZ INDÍTÓ LÁBBAL AZONOS OLDALI KAR: ezt a kart egyszerűen oldalra ki kell nyújtanunk, hogy meg tudjuk tartani az egyensúlyunkat védés közben.
  • BÓNUSZ A VÉGPOCÍZÓBÓL VALÓ FELÁLLÁSHOZ: most főleg a saját tapasztalataimat és megfigyeléseimet írom le. Személy szerint én, így soktam felállni az előre lecsúszás után, hogy azt a lábamat, amivel védtem, térdben teljesen behajlítóm és a sarkammat a fenekemhez húzom ezzel egyidőben az indító lábat előre hozom szintén behajlított térddel és ezt is a fenekemhez viszem. Így gyakorlatilag egy „guggoló ülésszerű” pózban vagyok ebben a pillanatban és egyből erőteljesen és gyorsan tolom fel magamat a talajról, amiben segít nekem egyrészt a lendület, amit a lábak előre és behúzásával generáltam, illetve az a karom is, amit a parkettára helyeztem le (az előre lecsúszó lábbal azonos oldali kar). Személy szerint én ezt a feleállási módszert találom a leghatékonyabbnak, de ezt természetesen mindenkinek magának kell kitapasztalni és illeszteni A STÍLUSÁHOZ, testi felépítéséhez és stb. ezt csak egy kis apróságként írtam le, hátha valakinek hasznos segítséget és ötletet adhat.

Ezzel futsal kapustechnikákat bemutató sorozatóm negyedik részének a végéhez értünk és ismét remélem érdekes és hasznos témát sikerült ön elé, – mint érdeklődő olvasó -, tennem.

Írta: Mátyus Milán Ferenc

You May Also Like

Cikkajánló. Olvass bele!
Futsal kapustechnikák 3.Rész: a lecsúszás
Close