Futsal kapustechnikák 3.Rész: a lecsúszás

Folytatnám az alap futsal kapustechnikákat bemutató cikksorozatomat, még pedig egy igen közkedvelt kapuvédő technikával a lapos lövések védésére meg bizonyos 1v1-es játékszituációra is. Ez az úgy nevezett lecsúszás technikája, ami igen nagy hasznunkra van, ha megfelelően hajtjuk végre a megfelelő játékszituációkban a lecsúszást. De tovább nem is húznám a szót nézzük ezt részleteiben, alaposan megvizsgálva, szokásosan lentről felefelé haladva.

A lecsúszás egy igen kedvelt védési technika a futsal kapusok körében (forrás: goool.com)

  • MIRE HASZNÁLJUK A LECSÚSZÁST? : a lecsúszást elsősorban az oldalra jövő lapos lövések védésére használjuk mi futsal kapusok, mert a futsalban sokkal közelebbről  jönnek a lövések, ráadásul sokkal gyorsabban. így, ha „klasszikus” nagypályán alkalmazott legördüléssel szeretnénk védeni oldalra jövő lapos lövéseket, akkor gyakorlatilag esélyünk sem lenne (vagy csak nagyon-nagyon kevés), hogy időben leérjünk a lövésre. Ilyenkor hatásosabb lehet lecsúszással „simán oldalra rúgni” a labdát és lehetőleg minél messzebb a kapunktól. Emelet 1v1-es szituációknál is jól alkalmazható vagy mikor a röviden állunk és az ellenfél labdás játékosa keresztbe adja a hosszú kapufánál levő csapattársának (aki mindig a legveszélyesebb játékosa az ellenfélnek, mivel legtöbbször a látókörünkön kívül helyezkedik el  és bármikor meglephet minket egy beindulással, stb. !)  a labdát. Ilyenkor kevés esélyünk van átérni a hosszú kapufához ez tény, de egy jó ütemben és sebességben végrehajtott keresztbe lecsuszással lehet esélyünk átérni és a lehető legnagyobb testfelülettel védeni a kaput azért, hogy a labda elakadhasson bennünk.
  • AZ INDÍTÓ LÁB: indító lábunk mindig a lövéssel ellentétes oldalú lábunk, vagyis, ha a lövés jobblábunkhoz jön akkor a bal, ha meg a ballábunkhoz jön a labda akkor meg a jobblábunk az indítólábunk. Nagyon fontos, hogy az indítólábbal végezzünk egy áttolást az ellentétes oldalra és ne csak „leüljünk” miközben a másik lábunkkal védeni akarunk. Tolnunk kell magunkat az indítólábunkkal az ellentétes oldalra egyrészt azért, hogy megfelelően kitudjunk csúszni a labda irányába másrészt ez ad egy kezdő lendületet, hogy minél gyorsabban tudjunk a labdára lecsúszni.
  • A LECSÚSZÓ LÁB: a lecsúszó lábnak egy oldalirányú rúgómozgást kell végeznie a labda felé és nagyon fontos, hogy ez egy gyors és erős rúgómozdulat legyen és ne csak egyszerűen oldalra kinyújtsuk a lecsúszó lábunkat.
  • A LECSÚSZÓ LÁB LÁBFEJE: lábfejünket dorxiflexióban kell tartanunk (vissza felé kell feszíteni) védés közben, hogy minél nagyobb felülettel találkozhasson a labdával emellett kicsit a külső sarokrészen kell csúsznia a parkettán, mert így tudjuk jobban oldalra hárítani a labdát meg így nem akad be a sarkunk se (de nem kell teljesen külsősarok részen lennie a lábfejnek, mert akkor a saját kapunkba irányíthatjuk a labdát!). A lábfejünk belső részével kell eltalálni a labdát és így minél messzebbre a kapunktól elrúgni azt.
  • A FELSŐTEST POZICÍÓJA: fontos, hogy felsőtestünkkel a lehető legnagyobb felületet képezzük, hogy minél jobban lefedhessük a kapunkat védés közben. És figyelnünk kell arra, hogy törzsünk merőleges legyen a labdára és ne csavarodjunk el tőle felsőtestünkkel.
  • INDÍTÓ LÁBBAL AZONOS OLDALI KAR: ezzel a karunkkal kell védenünk az indító lábunk és törzsünk oldala közötti részt. Emellett a felsősarkot is ezzel a karral kell biztositanunk. Itt is fontos, hogy a tenyerünk a labda felé nézzen és csuklónál meg az ujjaknál meglegyen feszítve megfelelően a kézfejünk.
  • A LECSÚSZÓ LABBAL AZONOS OLDALI KAR: ezt a kart a lecsúszó lábunkkal kell egyszerre párhuzamosan a labda felé vinnünk. Figyelnünk kell arra, hogy a láb és a kar között ne legyen nagy rés, mert ha esetleg a labda megpattan és hirtelen irányt vált akkor könnyen eljöhet a karunk és a lábunk között. Természetesen itt is a tenyérnek a labda felé kell néznie és a csuklónál meg az ujjaknál is meg kell feszítenünk.
  • BÓNUSZ A KAROK VITELÉHEZ: ezt érdekességképpen említem meg itt, amikor egyszerre visszük a két kezünket a lecsúszó lábunk felett. Ezt a technikai elemet akkor érdemes alkalmaznunk, amikor lecsúszunk és látjuk, hogy a lövés mégsem olyan erős és gyors, mint elsőre észleltük és akár még fogható is. Ilyen helyzetekben lehet egyszerre vinni a két kezet. De alapjában véve nem érdemes mert egyrészt, így nem tudjuk semennyire se lefedni a másik oldalunknál a kaput meg más felől, saját tapasztalatomból és mások véleménye szerint is sokkal lassabb, így a kivitelezése a lecsúszásnak.

Lecsúszás kezek egyszerre vitelével, néha ezt is érdemes lehet alkalmazni (forrás: infobe.com)

Remélem jelen cikkemmel is sikerült ismét a kedves olvasónak betekintést nyernie a futsal kapusok világába és az általuk alkalmazott technikákba is.

Írta: Mátyus Milán Ferenc

You May Also Like

Cikkajánló. Olvass bele!
Módszer
Close