Ilyen amikor balról kapod a gólt, de jobb oldalt van a hiba

Történt a Porto – Juve meccsen, hogy a hazai csapat egészen jól állta a sarat annak ellenére is, hogy kiállították az egyik játékosukat még az első félidőben.
Így a Porto védekező játéka 4-4-2-ről 4-4-1-re alakult át. (sötétben a Porto)

1) A két csatár széles területet fed le az ellenfél játékosai előtt

2) Egy ék elég szűk területet véd le

Az emberhátrány következménye az volt, hogy az egy szem csatáruk szűkebb teret tudott lefedni, mintha ott lett volna a másik ék is (lásd 1., 2., kép). Ezért is volt kevesebb a Juve labdajáratása a saját térfelén a kiállítás után, hiszen a nagyobb tér által könnyen és gyorsabban hozták ki a labdákat. Éppen ezért egy idő után úgy érezhette mindenki, hogy felborul a pálya, hiszen többnyire a Porto térfelén volt a játékszer.

Támadásai során a Juve aszimmetrikus játékrendszerben játszott.

Mit is értek ezalatt pontosan?

A bal szélen egyéni játékra hegyezték ki a támadásaikat, a támadók beadásra készültek (vagyis távolodtak a labdástól). Jobb oldalon emberelőnyt hoztak létre és kombinációkkal törtek a kapu felé (vagyis közelítettek a labdás felé).

Egy kicsit részletesebben.

Ha bal szélen volt a labda, akkor az ékek nem közelítettek a szélső társukhoz, hanem bementek a kapu elé, beadásra készültek. Ez nyilván azt is jelentette, hogy ilyenkor a Porto védők is velük tartanak, így a Juve technikás szélsője 1:1 elleni helyzetben marad, a védő mögött pedig jó nagy terület keletkezik. Ez még a meccs elején jól is működött. De a hazai csapat vezetője ezt érzékelve ilyenkor a védelembe irányította a jobb szélső középpályását.

3) A Juve bal szélsője 1:1 elleni helyzetben, a védő mögött nagy terület, a társak beadásra helyezkednek.

4) Ismét a Juve bal szélsője 1:1 elleni helyzetben, a védő mögött nagy terület, a társak beadásra helyezkednek.

Ezzel csak egyetlen probléma van. Ha a labdás oldalon lévő középpályásaim valamelyikét küldöm vissza a védelembe, akkor neki nincs annyi ideje, mintha a másik oldalon lévő szélső középpályást állítanám be 5. védőnek. Így sokszor lemarad, hiába igyekszik. De erről még lesz szó…

A jobb oldalon egy igen hatékony háromszöget hoztak folyamatosan létre. Itt az esetek többségében a

  • szélső védő beindult a védők mögé
  • szélső támadó befelé húzott

Mind a kettőnek az a hatása, hogy a védőket eltávolítja egymástól. A szélső védő beindulásával a saját alapvonaluk fele húzta a védőket, a szélső befele indulásaival a tengely felé húzta a védőket.

  • Az ék mögötti támadó (Dybala vagy Pjanic) a két védelmi lánc közé helyezkedve passzra kínálta magát.

A végkimenetel pedig az, hogy valaki mindig üresen marad. Ha a védőt követik, akkor a szélső marad üresen, ha a szélsőt, akkor a védő. Ráadásul még ott volt a háromszög harmadik tagja, aki mindig próbált megjátszható lenni, plusz ha minden kötél szakad, akkor vissza tudták passzolni a védekező középpályásnak, aki folyamatosan ezen háromszög mögött helyezkedett támogató játékra. 

5) A háromszög jól látszik, mögöttük a szűrő középpályás biztosítja a támadást, a háromszög pálya tengelye felé lévő tagja úton van a két védelmi lánc közé, hogy passzra kínálja magát. 

 6) Az ívelt kék nyíl mutatja a szélső védő alapvonal felé történő beindulását, míg a szaggatott kék nyíl a szélső befelé mozgását passz után.

A gól születése 

7)  A szélső védő már úton van az alapvonal felé, a szélső passzol, majd beindul a tengely felé, a háromszög harmadik tagja a két védelmi lánc közé ékelődve passzra kínálja magát. Mögöttük ismét biztosít a szűrő középpályás. 

8) Kék szaggatott nyíl a szélső védő mozgása, a lila szaggatott nyíl a szélső mozgása, a sárga csíkkal fedett terület mutatja, hogy a két védő (védelmi láncszemek) között milyen nagy tér keletkezett a támadók mozgása által. Ezt az üres területet támadják meg a Juve játékosai és innen lövik az első góljukat.

A 7.,-es képen jól látszik, hogy 2 db négyes lánccal és egy ékkel védekezik továbbra is a Porto. Ez bizony nagy hiba, hiszen ha az ellenfél labdás támadója a kaputól harminc méteren belül van szélen, akkor a labdás oldaltól távolabbi szélső középpályásnak kéne beállnia ötödik védőnek.

Miért is lenne ez jó?

Mert akkor nem kaptak volna gólt…

Mandzukic és Higuain a pálya tengelyében helyezkednek ott tartva a védőket, míg valakinek a labdásra és az induló játékosokra is mennie kellene. Ezt megvalósítani négy védővel nem lehet, a következmény az lesz, hogy mindenképp nőnek a távolságok a védelmi lánc tagjai között. 7., Kép

Ennek következménye, hogy a keletkezett üres teret támadják a támadók és gólt is szereznek. Habár a védőről pattan a labda jó helye, de ha eljutott volna a szélső védőhöz, akkor az is jó eséllyel visszapasszolja a góllövőnek vagy Higuainnak. 8., kép

A Porto bal oldaláról nem is tudott volna visszaállni egy középpályás sem a védelembe, hiszen a labda már túl van a középpályás láncon. 

 9) A középpályás védelmi lánc tagjai már nem is érhetnek vissza a védelembe a labdás oldalon, mert a labda már túljutott rajtuk.

A megoldás az, ha a Porto jobb szélsője ilyenkor beáll 5. védőnek a jobb hátvéd mellé, és akkor a védelem a labdás felé úgy tolódik el, hogy nem keletkezik jelentős rés a védelemben, így stabilak maradnak.

Ilyen az, amikor a bal oldalunkról kapunk gólt, de jobb oldalon van a hiba.

Sok szeretettel Bandi Bácsi barátomnak!

Rózant János

You May Also Like

Cikkajánló. Olvass bele!
Labdarúgó könyvkuriózum
Close