MIÉRT LEHET A FUTSAL A JÖVŐBELI NEMZETKÖZI SIKEREK KULCSA ANGLIA SZÁMÁRA?

(A cikk a TheSetPieces című futballszaklapban megjelent írás fordítása: WHY FUTSAL COULD BE THE KEY TO FUTURE INTERNATIONAL SUCCESS FOR ENGLAND by Criss Evans, eredetileg a BetBright portál 2018.december 27. cikke alapján)

Fordította: Gonda József

Amikor Jadon Sancho (aki a B.Dortmund már 18 évesen 70millió euróra taksált játékosa) tavaly októberben bemutatkozott Anglia válogatottjában (UEFA Nemzetek Ligája, 78.perc Sterling cseréjeként) és az angolok Horvátországgal szemben idegenbeli döntetlent (0:0) játszottak, az eset több okból is jelentős volt.

Akkor sokan írtak arról, hogy a Borussia Dortmund szélsője az első ebben az évezredben született játékos, aki a három-oroszlánosok nemzeti csapatát képviseli – immár felnőttként. Azonban nem ez volt az egyetlen figyelemre méltó dolog első válogatott mérkőzésével kapcsolatban: amikor a 78. percben cserejátékosként a pályára lépett Rijekában, Sancho egyúttal a nemzeti csapat első olyan külföldi játékosa lett, aki tanulóéveiben rendszeresen játszotta a futsalt.

Természetesen a Manchester City korábbi nevelése fiatal korában futballpályát is látott, vagyis nem kizárólag a kispályás teremjátékban tett szert minden tehetségére. Azonban egyértelműen nem ártott meg Sanchonak egy olyan sportban való szereplés, amely a technikabeli képességekre, gyors gondolkodásra és improvizálásra összpontosít. Nézzük csak szinte hipnotikus csípőfordítását, és láthatjuk, hogy tizenévesként a terempályán ugyanolyan könnyen cselezte ki ellenfeleit, ahogy ma a füves pályán teszi.

 

„Amit ő hoz a játékunkba, az a labdakezelésben való szakértelem,” mondta Dan Micciche, az Arsenal U16 csapatának menedzsere tavaly a The Guardian lapnak.

„Szoros helyzetekben is ki tudja cselezni az ellenfelet, anélkül, hogy szükségét érezné, hogy átpasszolja a labdát, és ráadásul ebben is nagyon sokoldalú. Gyorsan vezeti a labdát és képes váratlanul bármerre irányt váltani. Bár jobblábas, ha az ellenfél bal oldalára vezeti a labdát, cselezhet akár befelé, akár kifelé, kiszámíthatatlan, nehéz ellene védekezni.”

„A legfiatalabb korcsoportokban – 9, 10, 11 éveseknél – a futsalban először az egy-az-egy elleni támadást gyakoroljuk, majd négyen négy ellen, öten öt ellen. Majd 12, 13, 14 éves korban kivisszük őket a nagy pályára, ahol már 11-en 11 ellen játszanak. Ez itt már teljes csapat és igazi mérkőzés.”

Lehet, hogy a futsal még gyerekcipőben jár Angliában, de külföldön már régóta népszerű – különösen a világ néhány vezető labdarúgó nemzete körében. Valójában Lionel Messi, Xavi Hernandez és Cristiano Ronaldo egyaránt futsaloztak gyerekkorukban, és többek között Spanyolországban és Brazíliában a fiatal játékosok fejlődésében alapvető fontosságúnak tartják ezt a sportágat. A lélegzetelállító leleményesség alkalmazásának képességét – mint amilyen például Ronaldinho spiccel való rúgása volt 2005-ben a Chelsea elleni meccsen, – ezt gyakran kispályán fejlesztik.

 

Az Angliát a 2016-os Európa-bajnokságon legyőző csapatok is futsal technikákat használva csináltak történelmet, igaz, Izland tehetségei nem ugyanazzal a cukormázzal voltak bevonva, mint amilyen Ronaldinho szambás brillírozására jellemző. Mindazonáltal (a brazil szamba helyett) az északi szigetlakók éppen a pressing készségeiket köszönhetik nagyrészt a nemzeti futsal programjuknak.

Bár nem szükségszerű, hogy a különböző országok csak a futsal által vihetnek végbe világraszóló futballsikereket – lásd például a németországi 2014-es világbajnokság nyerteseit ( a győztes német és a másik döntős argentin csapatot), – de mindenképpen elmondható, hogy létezik egy olyan szemlélet, miszerint napjainkban a nemzetközi érvényesülés és a futsal között szoros kapcsolat áll fenn. Csak nézzük meg a két sportág FIFA rangsorában az élen állókat: az öt legjobban teljesítő futsal-ország mind-mind messzire jutott a tavaly nyári labdarúgó világbajnokságon Oroszországban.

Az angol labdarúgó-szövetség szintén ehhez a szemlélethez tartja magát. Amikor Anglia nemzeti futsal besorolása a világ-ranglista 47. helyen szerepel, többek között Vietnám, a Salamon-szigetek és Kuvait mögött, az angol szövetségi szabályozó testület úgy döntött, hogy ideje cselekedni.

2017 januárjában Michael Skubala lett Anglia új futsal vezető-edzője és az elit teljesítményért felelős menedzser – egyúttal a szövetség történetében az FA első főállású futsallal foglalkozó alkalmazottja, – aki azóta is folyamatosan a sportág népszerűsítésére törekszik. Skubala szeptemberben az FA új hatéves stratégiáját beindító szakértői csoport tagja volt, amely azt tűzte ki célul, hogy a sportágban való részvételt 150.000 főre növeljék, és segítsék a férficsapatot a világ legjobb 20 csapata közé bekerülni, továbbá 2024-ig indítsanak el egy női csapatot is.

Ezek eléggé magasztos ambíciók, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy viszonylag kevés sportegyesület kínál lehetőséget a sportág űzésére, és a futballrajongók továbbra is kevéssé érdeklődnek ez iránt a futball-játék iránt – bár a BBC Red Button műsorában újabban a nemzetközi mérkőzésekről való közvetítések ezt megváltoztathatják. Az is segíthet, ha több junior csapatot és profi ifjúsági (utánpótlás) szakosztályt ösztönöznek, hogy edzési módszereikbe építve a futsalt is vegyék fel.

Sancho felfelé ívelő pályája azt mutatja, hogy a serdülőként a futsal gyakorlása segít a nyers tehetség alakításában, és vannak még más példák is, hogyan segített a futsal sportág másoknak, alacsonyabb szinteken is. Augusztusban Max Kilman, a Maidenhead bal hátvédje a nemzeti ligából a premier ligába váltott; és miután a Wolves csapatához csatlakozott, hálát adott azért, amilyen hatást a futsal gyakorolt fejlődésére.

„A futsal sokat segít a labdarúgás fejlesztésében” – mondta Kilman a The Set Pieces portálnak röviddel átigazolása után. „Mindenki azt gondolja, az a fontos, hogy minél jobban urald a labdát; de valójában az a lényeg, hogy minél tudatosabban és magabiztosabban bánj a labdával, és jobb döntéseket hozz.”

„A futsal azért tud segíteni, mert igazán gyors játék, és a pálya sokkal kisebb. Ezért amikor visszatértem a labdarúgáshoz, magabiztosabban szereztem meg a labdát bedobásoknál szorosabb helyzetekben is, úgy éreztem, hogy lényegesen több helyem van, amikor újra a nagy pályán játszottam.”

„A legfontosabb Anglia számára az, hogy a gyerekek minél fiatalabb korban kezdjenek el játszani futsal-t, azért, hogy ügyesebben bánjanak a labdával és jobb döntéseket tudjanak hozni. Nagyon nehéz megmondani, hogy mi lenne jó speciálisan Angliában, de a brazil és spanyol srácok a futsal-lal kezdenek, mint első sportággal, majd tizenévesként eldöntik, hogy átállnak-e a nagypályás labdarúgásra, vagy maradnak a futsalban.”

„Nálunk mindig nehéz ebben gondolkodni, hiszen ha csak az internet vagy a szociális média híreit nézzük, mindenhol csak a futballról van szó, csak nagyon ritkán vannak futsalos hírek. És nagyon jó lenne, ha a 10-11 évesek körében népszerűsítenék a futsalról szóló oldalakat, szép gólokat és cseleket, bemutató klipekkel. Elég furcsa, mert valójában a futsal sokkal izgalmasabb, mint a labdarúgás; a futsalban egy mérkőzés alatt mindkét csapatnak kb. 30 lehetősége van, miközben a labdarúgásban előfordul, hogy egy egész félidő alatt csak egyetlen kapura rúgást látunk.”

A fejlődés helyi szinteken már elkezdődött. Bár a profi klubokra való összpontosítás még korlátozott, de a futsal központok már országszerte elkezdtek megjelenni az iskolákban, egyetemeken és ifjúsági sportlétesítményekben.

A Football Foundation 300.000 fontos támogatásával finanszírozott teljesen felszerelt pályák az FA tervének részét képezik, amellyel fiatalok ezreinek akarják megadni a lehetőséget, hogy első alkalommal kipróbálják ezt a sportágat.

Ha a projekt lendületbe jön, az FA hamar elérheti céljait – sokan fognak majd játszani mind a termekben, mind a füves pályákon. És így sok új Sancho jöhet majd, hogy elvarázsolja és levegye lábáról az ország futball-rajongóit.

 

You May Also Like

Cikkajánló. Olvass bele!
Útkeresések és kiutak a magyar futballban
Close