Orbán V. vs Futball Tréner

Vitatkoznék a Miniszterelnökünkkel, aki a következőt mondja VB értékelésében:
“A különbséget nem is az jelenti már, hogy jobb vagy rosszabb edző ül a kispadon, már szinte mindenki mindent tud taktikailag.”
Álláspontunk:
1) A régi magyar edzők KÉPben gondolkoztak és a stílus volt gondolkodásuk kiinduló pontja, hasonlóan, mint a művészetben.
2) Az edzőnek egy valamilyen stílusú játékképet kell megalkotnia.
3) A csapatokban játszó játékegyéniségek azok, akik “színt visznek a játékba”, vi. még élvezetesebbé, karakteresebbé teszik a játékképet.
A fentiekből következik, hogy PONTOSAN AZ EDZŐTŐL FÜGG AZ, HOGY KI, MILYEN JÁTÉKKÉPET ALKOT MEG.
Mert az édeskevés, hogy az edző tudja, HOGYAN kell egy képet megalkotni (Orbán V: “szinte mindenki mindent tud taktikailag.”), a kérdés az, hogy MILYEN képet hoz létre?
És ettől a képtől lehet valaki, falfestő, de lehet Picasso is, és ettől a játékképtől nevezünk valakit jó edzőnek ill. rossz edzőnek.

Mert hiába ismeri valaki az ecsetvonásokat (értsd: technika, taktika összessége), ha képének nincs hatása és nem fejez ki semmit (értsd: nincs játékképnek harmonikus összműködése, szépsége és nincs benne érzelem), akkor az kb. olyan szintű festő, mint aki lemásolja Mona Lisa mosolyát.
Orbán V. ugyanabba a hibába esik, mint a magyar szakma, akiknek standard lózungja:
1) A magyar edző is tud annyit, mint a külföldi
2) Magyarországon ugyanazt tanuljuk edzőképzésen, mint Nyugaton
3) Kint is ugyanazokat a gyakorlatokat csinálják a csapatok, mint nálunk.
A döntő különbség a külföldi edző és a magyar edző között az, hogy amíg kint ÉRTŐ TUDÁSSAL rendelkeznek, addig mi TÁRGYI TUDÁSSAL rendelkezünk.
És ez már oktatási rendszerünk filozófiai megközelítésének letükröződése, hogy konkrét tudást adunk a diáknak, vagy utat mutatunk, hogy probléma esetén hol és hogyan juthat hozzá a tudáshoz.

Ne feledd!

Ha problémamegoldó tudáshoz akarsz jutni, akkor 2018.07.27.-én kreditpontos képzést tart a Labdarúgó Stílusképző Akadémia Nagyhegyesen.

You May Also Like

Cikkajánló. Olvass bele!
MLSZ kreditpontos képzés
Close