Stöger vs Csercseszov személyiségelemzés

Szerkesztőségünk felkérte Somogyi Annamária SPORTKRONOBIOLÓGUST, hogy a születési adatok alapján elemezze röviden a Ferencváros jelenlegi és volt edzőjének személyiségét.

Az elemzés igazán akkor lett volna teljes, ha a sportkronobiológus első lépésben megnézi a játékoskeret csoportdinamikai szerkezetét és második lépésben ehhez viszonyítja az edző személyiségjegyeit, hogy hogyan illeszkedik a rendszerbe?

A két edző tipológiája.

Peter Stöger:

  • Fizikai sík: flegmatikus
  • Érzelmi sík: empatikus
  • Intelligencia sík: produktív-művészi

Csercsaszov:

  • Fizikai sík: szangvinikus
  • Érzelmi sík: empatikus
  • Intelligencia sík: gondolkodó

Stöger térlátási képessége 90 %-os, ezért edzőként jól átlátja az összes játékos helyezkedési lehetőségét egy mérkőzés során, ha az edzői utasításokat a játékosok végre tudják hajtani. Mivel az intuíciós adottsága is elég magas, 64 %, ezért az u.n. elővételezési képessége is nagyon jó. Vagyis jó taktikát tud felépíteni az adott mérkőzésre. A logikai adottsága azonban alacsonyabb, 35 %. Itt ugyan a flegmatikus tulajdonságból jön kompenzáció, mégis a megérzései, az ellenfél feltérképezése és játék megoldásai adhatták az alapot arra, hogyan készüljön fel mindig a soron következő mérkőzésre. Az ego értéke azonban elég alacsony értéket mutat, 31 %-ot. A csapatért 45 %-ot tett hozzá. Ezen a síkon kiegyensúlyozott az idegrendszere, de nem tudott elég nagy nyomatékot adni a jó meglátásainak, mivel nem volt erőszakos edző. A kommunikáció, a közös cél, vagyis a győzelem volt számára a cél. Nyilván az edzői stáb és a csapat tipológiai összetétele is számít az összkép kialakításához, ez nem állt a rendelkezésemre. Nem derül ki a Stögert értékelő cikkekből sem, hogy mi lehetett vele a gond a klub vezetőségének.

Csercsaszov térlátási képessége 55 %, ami elég ahhoz, hogy a pozíciójának megfeleljen, a begyűjtött információkra adott reakciója azonban 72 %. Ez kissé erőszakosabbá, hangosabbá teszi őt. Az idegrendszere ezen a síkon kiegyensúlyozott. Ebből a szempontból Stögerrel szemben előnyben van. Jobban tud nyomatékosítani és erőt demonstrálni. Érdekes, hogy ő is empatikus markerrel bír az érzelmi síkon, ráadásul ugyanazzal a marker számokkal, vagyis az ego értéke 31 % és a csapatért, a közösségért 45 %-ot tesz bele. Az ő kompenzációja a szangvinikus énjében rejlik. Az intuitív adottsága azonban elég alacsony értékű, 29 %. A logikai képessége azonban 88 %. Tehát ő bal agyféltekés gondolkodó típus. Az elővételezési képessége alacsony, ebben különbözik a másik edzőhöz képest. Itt a fegyelmezés lesz majd erősebb, a fizikai terhelés is erősebb lesz, kicsit talán diktatórikus edző lesz.

A szerkesztőség megjegyzése:

A sportkronobiológia lehetőséget biztosít arra, hogy a születési adatokból az elemző megállapítsa az adott játékoskeret csoportdinamikai összetételét és az új igazolások ill. edző kiválasztása esetén, előzetes információt adjon az egyesület vezetőségének a jövőbeni bevállásokról, ill. illeszthetőségről.

A cikk apropóját az alábbi NSO írás adta:

https://www.nemzetisport.hu/labdarugo_nb_i/ftc-csercseszov-szemelyisege-jobban-passzol-a-kerethez-hajnal-tamas-2869607

You May Also Like

Cikkajánló. Olvass bele!
Az összműködésről
Close