U18 válogatott elemzése

Tisztelt Olvasó!

Rendhagyó jelenetelemzést teszek közzé az u18-as válogatottunk meccséről, melyet a dánok ellen vívtak a mai napon Budaörsön.

Az elemzés mindössze 1,5 játékpercet ölel fel, amely alatt 5 olyan súlyos típushibát hozott össze válogatottunk, amely összműködési minta 90 percen keresztül jelen volt a játékunkban.

  1. jelenet

1.ábra: Szöglet utáni jelenet. A védelemnek ki kellett volna jönni az egyes védő (V1) vonaláig, ezzel szemben a belső védők az ötösön álldogálnak. Nyilvánvaló, hogy a kiugratott dán támadó nem lesen kapja emiatt a labdát, beadás és gól.

2. jelenet:

2.ábra:

Probléma 1: Labdajáratás a két belső védő között. A távolság kicsi. Erre a keresztpasszra a rendezett dán védelem nem mozdul meg. Ellenben ha ez a távolság 40 m lenne, akkor teljesen más játékhelyzet jön létre, amely esetén széthúztuk volna a dán védelmi falat, ill. réseket nyitottunk volna a falban.

Probléma 2: Miután poszthoz pozicionált, alakzattartó, merev játékot játszik válogatott csapatunk, így mindenki áll és vár a saját területén.

Probléma 3: A középpályásaink a kis távolságú labdajáratás miatt, csak előre passzt kaphatnak, amivel nem tudnak szembefordulni a mezőnnyel, tekintettel arra, hogy háttal a mezőnynek kapják a labdát.

Probléma 4: Támadóink fogják az ellenfél védőit, ahelyett, hogy a köztes, sebezhető terekbe helyezkednének. Az összehangolt mélységben való visszalépésről és beindulásról, vagy forgásról, vagy helycseréről stb. már nem is beszélve. 

3. jelenet:

3.ábra: Szembeforduló játékelem. Kicsi a támogató játék távolsága. Az a fehér játékos, aki támadja a labdást, ugyanabban az ütemben támadni tudja a labdakapót, aki 4 m-re helyezkedik el labdás társától.

4. jelenet:

4.ábra: 6-os játékos vonalbontás után labdát kap. Azonban a környéken nincs támogató játékos, miközben Cruyff megmondta, hogy “a helyes támogató játék távolsága 8-10 m.” Nyilvánvaló, hogy ha ilyen helyzetben labdavesztés történik, akkor esélytelen az azonnali visszatámadás, hiszen mindenki poszthoz pozicionál, ahelyett, hogy labdához tenné mindezt. Az MLSZ meghirdette a kezdeményező futballt, csak a HOGYAN?-t felejtette mellé tenni, hogy HOGYAN is kellene mindezt megszervezni?

5. jelenet:

5.ábra: A 4. jelenetnél 6-oshoz került a labda, amit fel fog passzolni a mélységből visszalépő 9-nek. Miután “felpassz – visszapassz” kombinációt játszik csapatunk, ezért a fekete szaggatott vonal mentén un. “kompenzáló játékkal” kellett volna belépni vagy az egyik, vagy a másik játékosnak, hogy valaki fogadni tudja a visszapasszt. Azonban mindez nem történt meg.

A mérkőzés hemzsegett attól a tudásdeficittől, mely csapatunk játékosaiban leledzik. Úgy kaptunk egy ötöst, hogy valójában az ellenfél semmi komolyat nem csinált. Egyszerűen csak annyival voltak jobbak a dánok, hogy ami tanítható a futballból, azt ők mind tudták, mi meg nem.

You May Also Like

Cikkajánló. Olvass bele!
Kreatív kreativitás
Close