Bot(h) főtől görcs a gondolat!

Az M4-en riport hangzott el Both Jószeffel, aki majd 30 évig megkerülhetetlen személye volt a magyar futballnak. A Futball Tréner újság főszerkesztőjének – Ferenczi Attilának – a megjegyzéseit olvashatják az alábbiakban:
Megjegyzéseim a beszélgetéshez:
1. Both Varga Zolira hivatkozik, miközben Mezey – Both vezetése alatt, Varga Zoli és gondolatai szitokszó volt a magyar futballban. Soha, semmikor nem kérdezték meg semmiről, nem kérték fel előadónak, nem kérték fel szakanyag írónak.
2. Varga “A labdarúgás művészet….” gondolata sohasem jelent meg az edzőképzésben (kivétel Sisa játékosegyéniség képző rendszere), sőt a mai napig nincs benne. Pont az nincs benne, amire épülnie kellene az egész történetnek.
3. Both tökéletesen nem értette meg a holland futballvíziót, aminek elterjesztését büszkén vallja.
– – – Nem értette meg a holland Coerver method lényegét, az oktatásában üldözendő volt.
Miért?
Mert “aki Coerver-rel tanulja a futballt, az mindig a földet nézi!” – vallotta Both.
Miközben ez a képzési módszertan volt a holland sikerek egyik kulcsa.
– – – Nem értette meg a holland játékelméletet, ezért keverte a polárisan ellentétes gondolkodásmódot valló TF-es német vonallal. Mindezt hajdanában nem úgy adta elő, hogy holland modell, hanem úgy, hogy “Kedves kollégák, amit mondok, azt nem én mondom, hanem az UEFA mondja!”
4. A fentiek okán egy álholland anyaggal kajáltatta be a komplett magyar szakmát, ami senkinek sem tűnt fel.
5. Az u21 sikereit magának tulajdonítja, miközben egy mukkot sem beszél Sisa szerepéről, aki kijuttatta az EB-re azt a korosztályt és aki utána a VB-re is kijuttatta a csapatot. Vajon Sisát megkérdezte – e Egervári, hogy mit tud mondani, mint volt up szöv.kap. a csapatról? Vagy csak Bothtal parolázott Egervári?
6. Olybá tűnik, Bothnak a mai napig nem tűnik fel, hogy vastagon benne van futballunk mélyrepülésében. Zavart gondolatai a mai napig prezentációk részei, pontatlan megfogalmazásai, alapfogalmak félreértelmezései és téves játékmodellje, mind a mai oktatás részei és tevőlegesen hozzájárulnak a magyar szakma összezavarásához.
7. BOTH PROFESSZOR VASTAGON BENNE VAN A magyar futballteoretikusok kiszorításához, a tudás kisajátításához és az értelmiségi réteg létre nem jöttéhez. Both büszke, hogy volt játékosai (bukott) edzők, de vajon Both tézisei hány futballgondolkodót adott az országnak?
8. Egy személyes megjegyzés.
Oly erős volt a Mezey – Both vezette edzőképzés, hogy engem ötödszörre vettek fel az A licencre. Az UEFA edzőképzés indulásakor még plusz pontot lehetett kapni arra, ha valaki szakkönyvet, szakcikket írt. Majd miután elkezdtem ontani a könyveket és cikkeket, hirtelen ez az opció eltűnt a felvételi rendből, nehogy sok pontom legyen és elkerülhetetlen legyen a felvételem.
9. Pozitívumként elmondható a riportról, hogy Both legalább veszi a fáradtságot és ír, publikál, rendszerezi gondolatait, miközben mindezt – akik pl. oktatják a ma edzőit, vagy éledzőink, akik a magyar futballért élnek, halnak, amikor éppen állás kellene nekik – nem teszik meg.
10. Ne feledjük elődeink tanítását:
– – – Bot(h) főtől, görcs a gondolat.
Katt a linkre és nézd meg a videót!

You May Also Like

Cikkajánló. Olvass bele!
Játékjelek
Close