Futsal kapustechnikák 5. rész: Páros térden kicsúszás

A páros térden kicsúszás egy igen vitatott futsalkapus védőtechnika, hiszen számos előnye és hátrány is van. De mindezek ellenére érdemes ezt a futsalkapus védőtechnikát is elsajátítani vagy legalábbis annak alkalmazásával tisztában lenni. Most akkor nézzük újabb cikkemben ezen futsal kapustechnika kivitelezésének részletes leírását.

Párostérden kicsúszás (forrás: NOL.hu)

  • MIRE JÓ A PÁROS TÉRDEN KICSÚSZÁS: futsalban a kapusok főleg az 1v1-es játékhelyzetek megnyerésére használják, mikor villámgyorsan ki kell jönni az ellenfél labdás játékosára. Előnye, hogy mikor kicsúszunk a két térdünkön akkor folyamatosan csökken a távolság köztünk és az ellenfél labdás játékosa között. Így sokkal jobban tudjuk zárni a szöget és jobban le tudjuk fedni testünkkel a kaput. Viszont hátrányai is vannak, mivel térden csúszunk, így sokkal alacsonyabban vagyunk, mint például kitörés esetében és kevésbé fedjük le testünkkel a kapu felső részét, illetve nehezebb belőle kijönni a végpozícióból. De, ha jókor és jól használjuk, akkor nagyon hatékonyan tudunk  védeni vele.
  • KIFUTÁS: fontos, hogy a páros térden való kicsúszást egy hosszabb-rövidebb kifutás után kell megindítanunk és nem állásból előre lökni magunkat miközben térdeinket letesszük a parkettára. Ez a futáshossz természetesen mindig attól függ, hogy milyen messze van tőlünk az ellenfél labdás játékosa és mennyi IDŐNK van a kifutásra. De minimum 1,5-2 métert muszáj előre megtennünk, hogy egyrészt legyen elég lendületünk kicsúszni, másrészt meg minél jobban zárhassuk a szöget és minél nagyobb testfelülettel lefedhessük a kapunkat.
  • TÉRDEK POZÍCIÓJA: térdeinknek V-alakban kell lenniük előrefelé mutatva, mikor kicsúszunk, vagyis szétnyitjuk a két térdet, hogy alul minél szélsebben tudjuk a kapunkat lefedni. Ennek a képzeletbeli háromszögnek a csúcsa (hátul összezárt lábfejek) a kapu felé mutatnak és a képzeletbeli háromszög alja (az elől szétnyitott térdek) a labda és lövő játékos felé mutatnak.
  • A LÁBFEJEK POZÍCIÓJA: lábfejeknek plantárflexióban (lefeszítve vannak) kell lenniük és lábfej csüdrészével kell a talajjal érintkezniük és így kell csúszni rajtuk (meg az egész sípcsonton és természetesen a térdeken is). Igen fontos, hogy lábfejeinket a hátunk mögött zárjuk össze, mert ha szétnyitva tartanánk őket, akkor az ellenfél a két szétnyitott térdünk között simán ellőheti a labdát. De, ha a két sarkunk a testünk mögött össze van zárva, akkor el tud bennük akadni a labda.
  • FELSŐTEST POZÍCIÓJA: felső testünket egyenesen kell tartanunk és nem szabad elfordulnunk a labdától, és törekednünk kell, hogy felső testtel is minél jobban lefedhessük a kapunkat. Emellett ne dőljünk hátra, mert akkor egyrészt kisebb testfelülettel védjük a kapunkat, másrészt könnyen elveszíthetjük az egyensúlyunkat és hátra eshetünk védés közben.
  • KAROK POZÍCIÓJA: karjainkat oldalra kell kivinni, hogy minél nagyobb területet fedhessünk le velük a kapuból, de közben figyelnünk kell, hogy ne tárjuk szét nagyon karjainkat, mert akkor a hónunk alatti részen simán el tudják lőni a labdát. A karokat a test oldalvonaláig kell vinni, ezt megtehetjük úgyis, hogy „simán” oda visszük őket vagy a síelő technikaielem alkalmazásával is lehet a karokat a megfelelő pozícóba vinni. A lényeg ebben, hogy a megfelelő pozícíóba vigyük karjainkat és ott csuklónál és könnyöknél meg kell őket feszítenünk azért, hogy a közeli erős lövés ne vigye hátra a kezünket és/vagy az égész karunkat, ha találkozik a labdával.
  • BÓNUSZ A TÉRDEK ELHELYEZÉSÉHEZ: van egy másik módja a páros térden való kicsúszásnak. Ez pedig nem más, mikor a két térdünket zárjuk össze elől és a lábfejeinket szétnyitjuk hátul. Ez egy igen vitatott technikai elem módosítása a páros térden kicsúszásnak, hiszem egyrészt a képzeletbeli háromszög csúcsa, amit a két összetett térdünk alkot, a hátul széttett két lábfejeinkkel együtt, a labdára néz és a háromszög alapja meg a kapunk felé. Így kevésbé tudjuk jól zárni a szöget, mintha a térdeket szétnyitnánk elől és a lábfejeket zárnánk hátul. Emelet ez az erős berotáció a csípő ízületben nagyon sérülésveszélyes és úgyszintén a térdekre sem hat jól a mozdulat során keletkező oldalirányú csavaró erő. De összességében ezt is érdemes itt megemlítenem, mint alternatívát.

Remélem érdekes és hasznos cikkel sikerült folytatnom a futsal kapustechnikákat részletesen bemutató és leíró sorozatom ezen újabb részét. Egyben egy kis betekintést adni a futsalkapus szakma világába is. Köszönöm a kedves érdeklődő figyelmét!

Írta: Mátyus Milán Ferenc

You May Also Like

Cikkajánló. Olvass bele!
Konferencia meghívó
Close