Más kárán tanul az okos. 25. rész

Az MLSZ közgyűlés utáni nyilatkozatokból, – ami elég szűkre szabódott -, lehet látni, hogy a szövetség immáron sokadszor tévútra viszi a magyar futballt.

Az alábbiakban Páder: Kosárlabdázás (1981) című könyvéből idézek, hogy hogyan és milyen lépéseken keresztül kellene felfejleszteni egy adott sportágat, ha és amennyiben fel szeretne zárkózni az európai középmezőnyhöz..

Természetesen ezen felvetéseket kosárlabdában sem fogadták el, viszont a németek mindezt megcsinálták labdarúgásban, mely módszertani lépéseket már korábban közöltük itt.

Nézzük mit mond Pádár? (megj: az alábbiakban a kosárlabdát helyettesítsük be labdarúgással!)

A magyar kosárlabdasport és a nemzetközi színvonal összehasonlításából a jelen időszakban néhány következtetés levonása látszik célszerűnek. Megítélésem szerint A NEMZETKÖZI TAPASZTALATOKAT, TANULSÁGOKAT NEM TÚL SIKERESEN ADAPTÁLJUK A HAZAI VISZONYOKRA, SOK MINDENT NEM JÓL ÉRTELMEZÜNK, ÉS CSAK A RÉSZEKET RAGADJUK KI AZ ÖSSZEFÜGGÉSEK NÉLKÜL. A kosárlabda nemzetközi színvonalának változásait, a fejlődést előidéző mozgatókat nem ültetjük át a sportág színvonalát előmozdító tevékenységünkbe. Rosszul utánozzuk a jelenségeket, pedig nemcsak adaptálásra lenne szükség, hanem a külső (nemzetközi) és belső (hazai) helyzetelemzésből egy sajátos útkeresésre, újításra.

A nemzetközi helytálláshoz, az élmezőnyhöz felzárkózáshoz mindenekelőtt a feltételeink és lehetőségeink figyelembevételével:

  1. választani kell egy játékfelfogást, stílust,
  • ami új, és
  • tartalmazza a felzárkózás jegyei mellett azokat is, amelyekkel a középmezőny megelőzhető. 
  1. Ebből a játékfelfogásból, stílusból ki kell alakítani a felkészülés, és a KÉPzés meghatározó vonásait.
  • Elő kell írni a szakosztályok számára a játékfelfogás, stílus megvalósításához a követelményeket.
  • Ki kell választani a játékfelfogást, stílust megvalósítani képes, megfelelő adottságokkal és KÉPességekkel rendelkező játékosokat.
  • A követelmények alapján fel kell készíteni, ki kell KÉPezni a játékosokat és a csapatokat.

Különféle irányzatok a kosárlabdában

A kosárlabda elterjedésének fejlődésével együtt kialakultak a játék kontinensenkénti és országonként, esetleg csapatonkénti sajátosságai. Ezeket a hazai sajátosságok (felkészítési rendszerek, és módszerek hatásai, tudományos munka, más sportágak tapasztalatai) befolyásolják.

A sportág fejlődésnek egyes szakaszai is megmutatják, hogy az egyes országok kosárlabda sportja, vagy csapatai nem egyformán fejlődnek. Általában azok, akik nemcsak másokat követtek, nemcsak másokat utánoztak, hanem próbáltak új úton járni, gyorsabban jutottak előbbre. A sportág főbb sajátosságai révén különféle játékfelfogás (elgondolás, megvalósítása és érvényesítése a játékban) játékstílus és sportági irányzat jött létre.

Sportági irányzat, kultúra 

A sportági irányzat, kultúra fogalma még nem honosodott meg szakkörökben. Sokan a csapatstílussal azonosítják, ugyanakkor e fogalom tulajdonképpen egy – egy irányzat kialakulását jelenti.

A sportági irányzat magában foglalja:

  • a játékosok KÉPzési és csapatok felkészítési elveinek azonosságát,
  • egy – egy játékfelfogás általános, széles körű elterjedését, és

annak megfelelő oktatási eljárások kialakulását.

Önálló irányzatot csak nagyon kevés kosárlabdázó kultúrával rendelkező ország tudott kialakítani. Egy – egy irányzat kialakulásáról, létrejöttéről csak akkor beszélhetünk, ha a sportág általános színvonala viszonylag magas fokot és tartós nemzetközi sikereket ér el. Egy – egy csapat játékának magas színvonala még nem hoz létre sportági irányzatot. A sportági irányzat követői soha nem képeznek önálló irányzatot. Új irányzatot csak az hozhat létre, aki önállóan, új úton jár. Egy – egy sportág új útra térve képes csak új irányzatot létrehozni, egy csapat annak csak úttörője lehet.

Eddig a Páder idézet!

Amint látható, már 40 évvel ezelőtt dokumentálták, hogy mit és hogyan kellene megtenni egy adott sportágban, ha és amennyiben fel szeretne zárkózni az európai középmezőnyhöz. 

Erre mondta Kovács Feri bácsi a halála előtt:

  • A magyar futball még soha sem volt ilyen mély válságban. Nemhogy a megoldási utakat, de még az irányt sem tudjuk eltalálni!

Folyt. köv.

You May Also Like

Cikkajánló. Olvass bele!
“Szeretek szabad lenni.” 3.
Close