Mezey mérleg 1.

A pepsifoci.hu weblapon egy rövidített interjú jelent meg dr. Mezey Györggyel  , melyet a boon.hu-ról vettek át.

A cikk hamar lekerült az oldalról. Feltehetőleg azért mert a kommentekben mérhetetlen szitokáradat és gyűlöletáradat zúdult Mezeyre.

Az egyik hozzászóló meg is állapította, hogy végre a különböző szurkolói csoportok valamiben egységesek. Mégpedig Mezey megítélésben.

Az alábbiakban álljon itt a Mezeyvel készült interjú.

Megjegyzéseinket pirossal tesszük meg.

Dr. Mezey György: “A focit kell megtanítani a játékosoknak “

Az itthon és külföldön is nagy tekintélynek örvendő szakember azt mondta „fiainak”, hogy legyenek gerincesek. Interjú dr. Mezey György mesteredzővel, az MLSZ Edzőképző Központjának igazgatójával.

A neves szakember hétfőn járt Miskolcon, ahol a B-licenszes továbbképző tanfolyamon tartott előadást, majd – néhány bátorító mondat kíséretében – átadta a diplomákat fiatal kollégáinak. A ceremónia után, immáron a fehér asztal mellett kötetlen beszélgetést folytatott tanítványaival és kíméletlen őszinteséggel „ecsetelte” a magyar futball állapotát.

Mezey kíméletlen őszintesége természetesen önkritikát sosem gyakorol. Még sosem értékelte életművét, mely időszak alatt a világ élvonalából a középmezőny végére csúsztunk vissza az elmúlt 40 év alatt.

Hamarosan majd’ a felére csökken az NB-s csapatok száma. Egyre kevesebb a kispad, vagyis hová üljenek majd a kiképzett edzők?

Mezey György: Mi nem teszünk mást, csak megfelelünk az UEFA előírásának. Kétévente indítunk prolicenszes tanfolyamot huszonöt kollégának. Évente pedig egy-egy A- és B-tipusú képzést végzünk, ugyancsak huszonöt szakembernek. Ez az európai szövetség standardja, ezen nem változtathatunk, függetlenül attól, hogy egy év múlva valóban sok kolléga lába alól húzzák ki a szőnyeget.

Mezey mindig úgy gyárt elméletet, ahogy az érdekei kívánják. Hiszen dübörgő edzőképzésünk 15 éve alatt több olyan év is volt, amikor egy évben két A licences képzés, és megszámolhatatlan B licences képzés volt. Igaz akkor az volt az UEFA standardja, amely mint tudjuk flexibilis, hiszen sose látta még senki, de ha látta, akkor is többféleképpen lehet értelmezni.

Attól függően éppen mi az érdekünk.

Az UEFA standard olyan mint Colombo felesége, akire mindig lehet hivatkozni.

Egyébként Orbán Viktort sem érdekli, hogy mi az Európai Unió standardja, hanem csak azt nézi, mi a magyarok érdeke.

Ezt az elvet Mezey is követhetné.

– Akkor szükségünk van erre az európai standardra?

Mezey György: Hát persze! Éppen azért, hogy ne a cukrász, vagy a polgármester nevezze ki a vezetőedzőt, hanem döntsön a végzettség és a tudás. Meg egyébként is igazodnunk kell a kontinens trendjéhez, nem lehetünk különutasok.

Kicsit álságos Mezeynek a tudás alapú kiválasztásról papolnia akkor, amikor pont “Mezey és bandája” az aki mindent elkövet, hogy a tudás ne nyerjen teret az edzőképzésben. Lásd a FOLYAMATMODELLEZETT LABDARÚGÓ JÁTÉKELMÉLET, ILL. A MAGYAR LABDARÚGÓ TRADÍCIÓ TANÍTÁSAI, amely tanítások teljesen más dimenzióba helyeznék mai primitív oktatásunkat.

Az ÚJ TUDÁS behozatalával azonnal kiderülne, hogy a ma igazsága, a holnap tévedése, és hogy a király meztelen.

Arról nem is beszélve, hogy Mezey szándékosan mélybutaságban tartja a magyar edzőket, hogy saját szobrát építhesse.

Hiszen így “dottore” mradhat, a “vajákos asszony” helyett.

– A magyar futballba egyre több külföldi szakember „szivárog” be. Jobbak a vendégmunkás trénerek, mint a mieink?

Mezey György: Kijelentem, hogy nem jobbak és nem tudnak többet, mint a hazaiak. De nincs mit tenni! Az unióban szabad a munkavállalás, a tulajdonosok, vagy a munkáltatók azt szerződtetnek, akit akarnak és akkor rúgnak ki valakit, amikor csak akarnak. Mi semmit nem tehetünk. Illetve egyet mindenképpen, éspedig azt, hogy gerincesek maradunk.

Mezey csak nyilvánosan jelenti ki, hogy jók a magyar edzők.

Miért?

Azért mert nem mondhatja, hogy gyengék a magyar edzők, azok, akiket éppen ő képzett. Igaz ennek ellentmond Both, hű fegyverhordozója, aki vele készült videointerjúban mondja el, hogy gyengék a magyar edzők. Egy másik nyilatkozatban pont Mezey az, aki ROMBOLÁSNAK minősítette a Jámbor, Bicskei és Prukner által vezetett edzőképzést.

Akkor most jók vagy sem az edzőink?

Egyébként Mezey a négyszemközti beszélgetéseken lenézi és butának tartja az általa kiképzett edzőket. Véleménye hasonló mint Bothé. (lsd. videointerjú)

Az meg egyenesen komikumba illő, hogy a gerinces Mezey, gumigerincű sleppel veteti kőrbe magát. Akik hajbókolnak neki, miközben a háta mögött meg elmondják mindenféle diktátornak.

– Vér- és dacszövetséget is köthetnek!

Mezey György: Mindenhol elmondom a kollégáimnak, hogy szerződéseik megkötése előtt kössék ki, hogy a munkatársaikat saját maguk választhassák meg. Mert ellenkező esetben könnyen beindul a „fúró”, a beosztottak szaladgálnak jelenteni… Azt is mindig hangsúlyozom, hogy egy edző senkivel ne paktáljon le, ne fröccsözzön szülővel, soha ne alkudjon meg, ne engedjen egyetlen játékosnak sem. Persze aki ezeket a törvényeket betartja, még ugyanúgy bármikor lapátra kerülhet.

Érdekes Mezey felvetés.

Nem megalkuvó edzői karakter elvárása ott ahol, csak a seggnyalóknak van tere. Lásd Varga Zoli, Verebes esetét, akik nem a Mezey front emberei. Nem is volt sose ráhatásuk az iparágra szervezeti szinten.

– Előadásában azt mondta, hogy a magyar futball katasztrófális állapotban van. Ha valaki, akkor ön tudja, hogy mit beszél!

Mezey György: Olyan korban vagyok, olyan státuszt töltök be, hogy megengedhetem magamnak a teljes nyíltságot, nekem hetvenen túl már nem kell becsomagolnom a mondókámat. A Csányi Sándor elnök vezette MLSZ hatalmas pénzeket pumpál a sportágba, de a szakma nem tudott továbblépni, megújulni. Nézem a hétvégi mérkőzéseket és szörnyű dolgokat látok. Tíz felpasszolt labdából hét biztosan célt téveszt, gyakran nincs háromtól több pontos átadás, a negyedik után már az ellenfélnél van a labda és kezdődik a kergetőzés. Aztán hogyan is végződnek a támadások? Valaki szélen nagy nehezen elfut, majd beadja a labdát az egy szem csatárnak, akit négy égimeszelő védő vesz körül. Ilyen játék, ilyen stílus súlyos edzői problémákra vezethető vissza. Jöhetnek a milliárdok, a magyar labdarúgás viszont csak és kizárólag az edzők segítségével, az edzők munkájával újulhat meg.

A riport itt véletlenül – nem tudni mért -, helyes látleletet ad.

Az viszont igaz, hogy Mezey ellentmond korábbi önmagának. De ez Mezeyt nem zavarja, mert a matematikai logika sosem volt az erőssége.

 • Futballunk tényleg katasztrófális állapotban van.
 • A szakma tényleg nem tudott továbblépni, megújulni.
 • Valóban súlyos edzői problémák vannak.
 • Tényleg csak az edzők azok, akik kirángathatnák a bajból a magyar futballt.

Kérdések:

 • Ki az aki katasztrofális állapotba juttatta futballunkat? Van-e ebben felelőssége Mezeynek?
 • Miért belterjes 40 éve a magyar futball? Felelős-e ezért Mezey akkor, amikor pont 40 éve képzi az edzőket?
 • Ha súlyosak az edzői problémák, akkor ki felelős az edzők kiképzéséért?
 • Mezey szerint csak az edzők menthetik meg a magyar futballt. Tudják ezt az MLSZ vezetői is? Mert az MLSZ stratégiai programjában semmi sem szerepel ebből a tézisből.

– Állandóan azt hallom, hogy a magyar edzők sokkal keményebb edzéseket tartanak, mint külföldi kollégáik! Akkor mi a baj?

Mezey György: Csak annyi, hogy nem halálosan kemény tréningek kellenek, a szakembereknek a futballt kell megtanítaniuk a játékosoknak. Arról papolok állandóan, hogy foglalkozni kell a tehetségekkel, őket kell képezni és velük mindent labdásan végeztetni. Mivel ver minket fél Európa? Azzal, hogy játssza a focit! Régen mi is tudtunk játszani és mivel közben nem hülyültünk meg, azt javaslom, hogy térjünk vissza a gyökereinkhez.

Nagyon jól hangzanak Mezey lózungjai, de azt még nem sikerült elmondani az edzőképzésen, hogy 

 • Hogyan kell megtanítani a futballt a játékosoknak?
 • Hogyan kell foglalkozni a tehetségekkel?

Mert az edző nem viccből tart rossz edzést amikor hazamegy kis falujába, az UEFA diploma megszerzése után.

Pontosan azért, mert kérdéseire sosem kapott választ. Egyáltalán ha fel merte tenni kérdéseit. Mert az edzőképzésen azt sem szokás, hiszen a kérdezőnek megaláztatás jár.

A lényeg, az edző nem útmutatást kap az edzőképzésen, hanem összefüggéstelen információ hegyeket, amiket oda rak, ahova akar.

Mezey legszebb álszent tézise mikor mindig elmondja:

 • Térjünk vissza a gyökerekhez!!!!!!!!!!

Ezzel a szlogennel mindig el tudja adni önmagát, és beetetni a közvéleményt.

Csak a probléma az, hogy ő nem ismeri a gyökereket és nem illik a képbe, hogy a gyökereket, vi. elődeink tanításait nem ő tárta fel, hanem jelen cikk írója.

Akkor hogy is van ez?

Térjünk vissza a gyökerekhez, de elődeink tanítása, vi. A tradicionális magyar labdarúgás alapelvei című könyv nem tananyag?

Ha visszatérünk a gyökerekhez, akkor Kovács Ferenc és Verebes József miért nem oktató, amikor ők a magyar tradíció ismerőinek utolsó mohikánjai?

Az csak hab a tortán, hogy Mezey önmaga ismeri be a saját maga által írt cikkben, hogy fogalma sincs elődeink örökségéről, hiszen nem találja az összegyűjtött ismereteket: 

Idézet az írásból:

Az edzõk nem tudtak mit kezdeni az új helyzettel.

Klasszis alig akad, „nyerjünk a szervezettséggel és a taktikai fegyelemmel”.

A gyakorlat megtanította, hogy ez nem ilyen egyszerû. 

Ki hibázott és miben?

A trénerek felelõssége vitathatatlan!

Aki ismerte Puskásék világát, azoké a legnagyobb! 

Hol vannak az összegyûjtött ismeretek?

Ha nem értettek egyet az „észnélküli” alapozás gondolatával, miért nem emeltek értelmesen szót ellene, kiállva meggyõzõdésükért?

– Van-e reális esélyünk a közelgő világbajnoki selejtezőkön?

Mezey György: Fogas kérdés! A hollandokat most elkaphatjuk, ők a sebeiket nyalogatják, leszálló ágban vannak. A románokat és a törököket még nem láttam, de hamarosan szemügyre veszem őket is. Tanácsaimmal, szakmai észrevételeimmel segítem Egervári Sándor szövetségi kapitányt és remélem, hogy jó súgó leszek.

1986: Mezey szövetségi kapitány. Egervári a válogatott mellett szövetségi edző. Tajti a válogatott mellett szövetségi edző.

2012: Mezey az edzőképzés vezetője. Egervári szövetségi kapitány. Tajti a Bozsik program országos igazgatója.

Történt itt valami változás? MLSZ elnökök jönnek – mennek. A magyar futball folyamatosan süllyed.

Csak egy valami biztosítja az állandóságot.

Mezey-Egervári-Tajti személye.

Igaz azt már megtanultuk, hogy a galambok mindig visszaszállnak a fára, csak másik ágára?

– Önnek nem hiányzik az NB I-es kispad?

Mezey György: Dehogynem! Aki ebbe a munkába egyszer belekóstol, nem tud tőle szabadulni, haláláig igényelni fogja a kispad környékének atmoszféráját, a mérkőzések feszültségét. Én sem tudok szabadulni reflexeimtől…, az persze más kérdés, hogy az én koromban le kell-e még ülni a kispadra? Egy sebésznek is nehéz letennie a szikét, így aztán én is megvívom a magam tusáját.

– Pedig egyszer a leghosszabb szál kolbász is elfogy!

Mezey György: Értem a célzást. Van elképzelésem arról, hogy majd ki vegye át a tisztségemet az MLSZ Edzőképző Központjának élén. A központ nemzetközi elenőrzés alá esik, ahhoz, hogy valaki ebbe a pozícióba kerüljön, szakmai előmenetelt kell szereznie. Szerencsére jó szakemberekkel rendelkezünk, így nem lesz nehéz a helyemre embert találni, ha majd végleg kiszállok a ringből. 2015-re tervezem a búcsúmat.

Mezey állam az államban. 

Sérült gondolkodása abban is megnyilvánul, hogy fel sem merül benne, netán nem neki kéne kineveznie saját utódját. Igaz a diktatúrának ez az egyik sajátossága, amikor ÖNHATALMÚLAG átörökítjük szellemünket.  Azért reménykedjünk abban, hogy Mezey szelleme már nem sokáig kísért. Mert kétségtelen, tett hozzá a magyar futballhoz, de hogy a mérlegben több a KÁROKOZÁS, AZ BIZTOS.

És csak reménykedjünk, hogy utóda nem abból a kőrből kerül ki, akiket pár sorral feljebb megújhodni képtelen edzőknek titulált.

Milyen tapasztalatokat szerzett Miskolcon?

Mezey György: Az edzőképzés kiválóan működik Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A régió erős bástyája a honi focinak. A padokban őszinte tekintetű, érdeklődő és rátermett kollégákat láttam. Komlósi Ádámot meg is öleltem, mert a játékosom volt, biztosan belőle is jó edző lesz!

– Kolodzey Tamás cikke –

A megjegyzéseket Ferenczi Attila írta.

 

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Enter the text from the image below
 

Cikkajánló. Olvass bele!
Védett: Hogyan rúgassunk gólt az ellenféllel? 2.
Close