Mi történt volna ha ……….? 1.

A magyar labdarúgás 123 éves története során a sikerek és a válságok sűrűn követték egymást. Jelenleg – immáron 50 éve – az utóbbi időszakot éljük. Futballfejlesztéseinket mindig meggátolta vagy a szakmai tudás hiánya, vagy a középszer hatalma, vagy maga a nem felismerés, hogy mikor, mit kéne tenni.

Az alábbi cikksorozatban sorsfordító pillanatokat idézünk fel a magyar futball történelméből, amikor válaszút elé érkezett labdarúgásunk, de sosem a jó irányba indultunk el. 

Az 1925-ös lesszabálymódosítás alapjaiban változtatta meg a világ futballját.

Ekkor már a magyar futball a világ élvonalához tartozott, edzőink, játékosaink keresettek voltak A szabályváltozás okán a játék felgyorsult. A területvédekezést felváltotta az emberfogás, a támadás elsődlegessége helyébe a “gólt nem kapni” elv lépett! Új szerepkörök, posztok alakultak ki. A gúla-rendszert felváltotta a WM-rendszer. A játék fazonszabászát, organizátorát az új világrend arra kényszerítette, hogy az ellenfél középcsatárát fogja.

Hazánkban kialakult az un. rendszervita, amely csak látszólag szólt a játékrendszerekről. A kérdés mögött két futballfilozófiai megközelítést húzódott meg.

Kövessük az angol iskolát, vagy modernizált formában, de járjuk a saját utunkat?

A probléma játékelméleti megoldását adta az 1936-ban megjelent szakkönyv, A modern futball elmélete (Holits-Mamusich), ahol a szerző felvázolta a “visszavont centerjátékot”, amely az új angol innovációra a WM-rendszerre volt a válasz. Természetesen Holits tanait a közömbösség és a nagy megnemértés fogadta. Gondolatait promótáló előadásaira a kutya sem volt kíváncsi.

A Holits-innováció kb. 20 évvel később, az 1950-es években nyert teret, ahol az Aranycsapat játéka új irányt szabott a világ labdarúgásának.

Holits – Mamusich könyvének megjelenése után 2 évvel a magyar válogatott 1938-ban VB döntőt játszott. Gondoljunk bele, mi történt volna, ha a Holits innováció megjelenik válogatott csapatunk játékában? Lehet, hogy VB döntőt nyerünk?  És lehet, hogy az 1954-es VB döntőt sem veszítjük el, mert ekkora már majd 15 éves üzemi tapasztalattal rendelkeztünk volna a “visszavont centerjáték” nevű játékkoncepcióról?

A Holits-Mamusich könyv pdf formában megvásárolható.

 

 

You May Also Like

Cikkajánló. Olvass bele!
A sportigazgató, az edzőképző igazgató, mondjon le! 3.
Close