Rossi csapata permanens fejlődésben

A Nemzetek Ligája júniusi négy mérkőzése után kijelenthetjük, hogy a válogatott csapatunknak – iparági szintre vetítve -, iránymutató stílusa van. Amely labdatartásra épülő játékkoncepcióban ölt testet, ahol földöntartott labdákkal, labdához pozícionált játékszervezéssel építjük fel támadásainkat.

A csapat tökéletesen fenntartja a “támadás – védekezés egyensúlyi helyzetét”, melynek feltétele a kompaktság, a tökéletes támogató játék.

 • Ha az ellenfél védelme rendezetlen, akkor kontratámadást vezetünk,
 • ha az ellenfél védelme rendezett, akkor tempótámadást.

Mit jelent, ha egy csapatnak stílusa van?

 • Azt, hogy egy csapat azt játszotta a múltban, azt játssza a jelenben és azt fojga játszani a jövőben is.

Értsd: mindenki – szurkoló, újságíró, vezető, szakember, elemző -, előre tudja, hogy mit fog látni a pályán a válogatottunktól. A stílus a rendszer összhatása, ahhoz nem kell szakembernek lenni, hogy annak létét felismerje, vagy sem.

A fenti jellemzők a stílus formai elemei és ehhez szinkronban megjelennek a játék során a tartalmi elemek is, amit nem lehet látni, amit csak érezni lehet. Ennek jellemzői: a játékba vetett hit, a bátorság, a magasfokú agresszivitás, nemcsak a védekezésben, hanem a támadásban, a labdabirtokláskor, amely abban nyilvánul meg, hogy “mindenki, minden pillanatban játékkezdeményezésre törekszik”.

A stílus tartalmi jellemzője még, a nem létező pánik, amely a magyar futball legnagyobb ellensége az elmúlt 60 évben.

Még a 78-as, 82-es, 86-os VB-re kijutott csapatunkat is a nagyfokú önbizalomhiány, a hitehagyottság jellemezte a komoly csapatok elleni játékban. Elég, ha csak megemlítem az 1982-es argentínok elleni meccset, ahol 10 védővel álltunk fel és egy csatárral, vagy az 1986-os szovjetek elleni meccset, ahol 4 perc alatt porba hullt, az évek munkájával felépített ingatag önbizalmunk.

Az erős mentalitás kialakításában Rossi mellett döntő szerepe van a csapat stábjában dolgozó mentáltrénernek Hajdú Zoltánnak is.

Csapatunk sikere okán felerősödtek a hangok a politikai színtéren, hogy mégiscsak volt értelme a futballfejlesztéseknek.

Akik nem élnek benne a futballban, és nem látják a folyamatokat, azok hajlamosak elhinni, hogy itt a futballiparág, mint rendszer teljesít kiválóan, mely teljesítmény a válogatott játékában összegződik.

Azonban ez egy óriási tévhit. 

Válogatott sikerünk egyedüli kulcsa Rossi és stábjának humántőkéje.

Ha összevetjük felnőtt csaptunk játékát és a júniusi up válogatott meccseken nyújottt játékot, akkor a kettő köszönővisznyban sincs egymással.

Amíg az előbbinél tudatos játékról beszélhetünk, addig az utóbbiaknál sokszor ötletszerű, ad hoc futball jelenik meg a pályán, ahol sok a tanácstalanságból adódó előreívelés, indítás, ahol a játékosok óriási kognitív tudásdeficittel játszanak.

Ami megkérdőjelezi mind az akadémiákon folyó szakmai munkát, mind az up válogatott csapatnál folyó szakmai munkát. Különösen annak fényében, hogy Rossinak sokkal kevesebb ideje van a válogatott felkészítésére, mint az up válogatottak esetén, mert ott annyi összetartást szerveznek amennyit akarnak és annyi nemzeketözi meccset játszanak amennyit akarnak.

Ha viszont alulképzettek edzőink, akkor abból egyenesen következik, hogy

 • alulképzett az edzőket oktató tanári gárda,
 • tudásdeficites az oktatási anyag,
 • tudáshiányos az, aki kinevezi őket és koordinálja munkájukat és
 • tudáshiányosak a döntéshozók, hiszen a tudás fontosságának a felismeréséhez is tudás kell. 

Ti. egyáltalán nem alakulhatna ki politikai vita válogatott sikereink okán, mert az egyedül Marco Rossi humántőkéjének az eredménye és nem a rendszer összhatása.

Rossi átírta szakembereink évtiztedes tapasztalatait, kőbe vésett tanításait:

 • Egervári: “Az egyhetes összetartás alatt nem lehet taktikázni. Ilyenkor a legfontosabb egy jó közösséget építeni.”
 • Bodnár: “Tudomásuil kell venni, a magyar játékos nem tud védekezni, ezért cél, a támadás.”
 • Várhidi: “Sokszor bebizonyosodott már, hogy játékosaink júniusban nem tudnak teljesíteni.”
 • Magyar szakma: “A magyar labdarúgó nem bírja a sorozatterhelést.”
 • Közvélemény: “A magyar játékosnak nincs kondija, akaratgyengén játszik, a minimális lelkesedés nélkül.”

 1. ábra: Egervári játékszervezése a hollandok elleni meccsen

6:3 vs 4:0

Négy gólos győzelmünk okán felerősödtek a dilettáns hangok és sokan már az Aranycsapathoz kezdték hasonlítani válogatott csapatunk játékát. Illetve a 6:3-as győzelmünket az 1954-es VB ezüstérem mögé helyezték. 

Az 1954-es VB ezüstérem az egy futballvízió eredménye volt, míg a 6:3 maga volt a futballvízió, amely új irányt szabott a világ futballjának, amely átírt futballdogmákat, amely új futball gondolatok (totális labdarúgás, joga bonito, tiki-taka, visszatámadás, területvédekezés négyesláncokban, visszavont center, kapus, mint védő stb.) kiinduló pontja volt. Melynek hatása az egyetemes labdarúgásra sokkal nagyobb volt, mint a VB ezüstérmünk.

2. ábra: Az Aranycsapat eszmerendszere 

A fentiek okán mostani 4:0-ás sikerünket összevetni magával, egy egyetemes futball-filozófiával, enyhén szólva is dilettantizmus.

Egyetértünk Rossival: tudni kell hol a helyünk!

A reális helyzetértékelés azt mondatja, hogy csapatunkban van potenciál, hogy felvegye a versenyt bárkivel, de az eredményességünk elengedhetetlen feltétele, hogy a meccsen csapatunk felül, míg ellenfelünk alul teljesítsen. Mert nemzetközi szinten a legtöbb meccsen, az egyéni játékvalitások döntik el az eredményt és játékosegyéniségekben – legyünk őszinték -, sehogy sem állunk.

Úgyhogy örüljünk eredményeinknek, de elszállni magunktól felesleges, mert válogatottunk egyelőre annyit tett, hogy a magyar szakma által kitermelt tudásdeficitet Rossi sikeresen ledolgozta és a futball tanítható részét leoktatta. A fő probléma viszont az, hogy mindezt vezetőink – akik az irányt szabják – nem ismerik fel.

A labdához pozícionált játékszervzés és a modern területvédkezés szakanyagai megtalálhatók az alábbi kiadványokban: Brazil képzés, Barca-brazil játékszervezés, avagy A világ legzseniálisabb játékszervezése 

és Támadásvezérelt területvédekezés

 

You May Also Like

Cikkajánló. Olvass bele!
Új labdarúgó szakkönyv
Close