Amikor vak vezet világtalant?

A magyar női kézilabda válogatott kudarccal zárta a 2021-es EB-t. Indoklásként edzőink döntően fizikális okokat láttak: gyorsaság, sebesség, dinamika tekintetében. Vagyis szakembereink felzárkózásunk érdekében még fokozni akarják az edzések számát, intenzitását, terhelését. 

Mintha a labdarúgás 70-as évek edzőit látnánk viszont kézilabdában, ahol “minden futballproblémát kondicionáltak” szakembereink.

Németország 32-25-re vert el minket, ahol félprofi bajnokság van, ahol a játékosok 90 %-a 4-6 órás munka után edz esténként. Szemben a magyarokkal, ahol még másodosztályban is profizmus van, sokszor napi két edzéssel. 

Az alábbi cikkben nézzük meg a német oldalt, hogy ők hogyan értékelik EB szereplésüket.

Csalódás a kiesés után: Groener, DHB-edző (megj.: német felnőtt női válogatott edzője) profibb körülményeket követel 

A német női kézilabdázók a Dániában megrendezett EB-ről üres kézzel érkeztek haza. 13 éve tart az érem átok nagy eseményeken és még nem látjuk a végét. 

Az EB-ről való korai kiesés a csalódott német női válogatottat az a keserű felismerés kísérte haza a repülőútjukon, hogy régóta nem érettek egy éremre. „Nagy tornákon egyértelművé válik hol vannak a határaink. Még nem tartunk ott, ahol reméltük és nem léptünk igazán előre”, foglalta össze Henk Groener szövetségi kapitány. A DHB sportigazgatója úgy véli, hogy „nem beszélhetünk egy jól sikerült EB-ről.”

Az utolsó csopormérkőzésen 20-23-as vereséget szenvedett a csapat a kiválóan startoló Horvátország ellen, aki jelenleg a címvédő Franciaországgal, a rekord bajnok Norvégiával és a vendéglátó Dániával játszik az éremért, oda vezetett, hogy brutláisan szem elé kerültek a DHB-lányok deficitjei. Amikor élet-halál harc van, akkor nem tudnak megküzdeni a rájuk nehezedő nyomással és mindenekelőtt a befejezéseknél kirívóak a hiányosságok.

„Ez a minőség kérdése is. Nagyon sok olyan játékosunk van, akik nem napi jelleggel edzenek és játszanak azon a szinten, amivel egy EB-n vagy VB-n szembe kell nézniük”, állapította meg Groener és a jövőre nézve igényeket támaszt: „Amennyiben érmet akarunk nyerni, akkor szükségünk van egy olyan csapatra, ami teljes mértékben professzionálisan dolgozik.”

Azonban a jelenlegi németországi körülmények között ez csak nagyon nehezen lehetséges. „Még a világ legjobb edzőjével sem tudnánk a legrövidebb idő alatt dolgokat megoldani, amit 20 éven keresztül elhanyagoltak”, mondta a DHB-elnöke, Andreas Michelmann. „Úgy kell megváltoztatnunk a struktúráinkat, hogy közép és hosszú távon sikeresek legyünk. A célunk a hazai VB 2025-ben. Addig nagyon sok ponton kell javítanunk és dolgoznunk.”

A szövetségi kapitányi posztot hangsúlyosan kiemelte a DHB-főnök. „Kiváló edzőnk van – mind, ami az emberi oldalát illeti, illetve mind a szakmai tudását”, erősítette meg Michelmann Groener munkahelyi garanciáját. A Német Kézilabda Szövetség tavaly hosszabbította meg a 60 éves hollanddal a szerződését 2021. december 31-ig.
Emellett az amúgy is rögös, világélvonalba vezető utat még nehezíti a koronavírus okozta krízis, ami nem tette lehetővé ebben az évben a célzott munkát. „Tartottuk a szintet, de egyetlen lépést sem tettünk előre”, mondta Groener. A normalitáshoz való visszatérés még nincs látóhatáron belül, ami egyébként pluszba megnehezíti a 2021-es VB-re való felkészülési feladatait. A tokiói olimpiai játékokon csak nézőként lehetnek jelen a DHB-lányok.

Tekintve, hogy ilyen különleges időkben a befolyásolási lehetőségek még kisebbek, mint máskor, a szövetségi kapitány még keményebben szeretné, hogy mindenki vállalja a felelősséget a teljesítményéért. „Nehéz a klubedzőknek előírni, hogy milyen edzéseket tartsanak. Mindegyik játékosnak a saját gyengeségein és erősségein kell dolgoznia”, elvárta és kiemelte: „Meg fogjuk látni, hogy ehhez ki tud felnőni és ki nem.”
Forrás:
https://www.handball-world.news/o.red.r/news-1-2-20-41324.html

You May Also Like

Cikkajánló. Olvass bele!
Átkeretezők podcast
Close