Sorfalállítás

Mostani cikkemben a nagypályás labdarúgásban a szabadrúgásoknál való sorfalállításról szeretnék írni pár gondolatot és személyes tapasztalatot. Főleg az én személyes tapasztalataimat, véleményeimet, vagyis a saját szubjektív álláspontomat fejteném ki, de igyekszem objektív is maradni és általánosságokat is megemlíteni. Azért ezt a témát választottam, mert igen gyakran látom, legfőbbképpen fiatal kapusoknál, hogy nem jól, vagy nem a leghatékonyabban állítják fel a sorfalat szabadrúgásoknál a kapusok. És hogy közvetlen szabadrúgásoknál (meg közvetetteknél is, de ezeket most nem részleteszem ezen cikkemben) ahhoz, hogy sikeresen lehessen megakadályozni az ellenfél gólszerzési kisérletét nélkülözhetetlen, hogy jól legyen felállítva a sorfal.  Így hát, nem is húznám tovább a szót, kezdjünk is neki a sorfalállítás „titkainak”.

Mindig összetett csapatmunkát igényel egy sorfal felállítása (forrás: nemzetisport.hu)

  • EGY EMBER AZONNAL ÁLLJÓN A LABDÁHOZ!

Akárhányszor a bíró ellenünk megítélt egy szabadrúgást lőtávon belül, azonnal egy embert a saját védőink közül a labda elé kell állítanunk.

Miért?

Azért, hogy az ellenfél ne tudja azonnal elvégezni a szabadrúgást. Ameddig egy játékosunk nem állt közvetlenül a labda elé és az ellenfél nem kérte a bírótól, hogy lépje le a sorfal távolságát, addig ne kezdjünk neki a sorfal állításnak, mert az ellenfél szabadrúgója bármikor elvégezheti a szabadrúgást. Addig, amig ez mind meg nem történt a megfelelőhelyen állva (kapus alapállásban állva természetesen!) készen kell állnunk, hogy az ellenfél bármikor kapura lőheti a labdát.

  •  HATÁROZZUK MEG A SORFAL LÉTSZÁMÁT!

Ezt először is a szabadrúgás távolságától és elvégzésének helyétől függően kell eldöntenünk. Értelemszerűen minél messzebb van a kaputól a szabadrúgás elvégzésének helye, annál kevesebb emberre van szükség a sorfalban. Azonban az sem jó, ha egy közelről lőtt szabadrúgásnál túl sok embert állítunk a sorfalba (én személy szerint három embernél több embert nem nagyon állítottam a sorfalba, mikor még nagypályán védtem). Ennek az az oka, hogy ha túl sok ember van a sorfalban, akkor eltakarhatják a labdát és így megszegünk egy „igen fontos törvényt” azt, hogy mindig látnunk kell a labdát, vagyis „a szemeinkkel mindig meg kell tartanunk a labda kontrolját” (by Kis János). És ha túl sok ember van a sorfalban, akkor ki kell mennünk nagyon a hosszúra, hogy láthassuk a labdát, de ekkor túl nagy teret hagynánk a röviden és nem tudnánk időben átérni. Ezért mindig észszerűen kell a sorfal létszámát megválasztanunk, hogy láthassuk a labdát és a megfelelő helyen legyünk a kapuban. Mindemellett még „ököl szabályként” elmondható, hogy oldalról jövő szabadrúgásoknál egy legfeljebb kéttagú sorfalat kell állítanunk.

  • MAGASSÁGI SORREND!

A sorfal külső szélén kell a legmagasabbnak állnia a belső szélén meg a legalacsonyabbnak. És miért kéne nekünk így felállitani az embereket a falban? Azért, mert ha a labdát pont a rövid sarok felé csavarják akkor ott nehezebben tud eljönni a labda, mintha a legalacsonyabb állna a sorfal külső szélén. Ha esetleg a sorfal belső széle felé csavarják a labdát igaz, hogy ott könnyebben eljöhet így az emberünk feje felett a labda, de az gyakorlatilag középre jön és szinte csak mögé kell lépnünk. Azonban, ha a külső ember feje felett jön el a labda, akkor nem biztos, hogy odaérünk, ezért kell mindig a legmagasabbnak a sorfal külső szélén állnia a legalacsonyabbnak meg a belső szélén. 

  • A SORFAL PONTOS ELHELYEZÉSE!

A sorfalban a külső embernek egy embernyivel kell túllógnia a rövid kapufa vonalától és a közvetlenül mellette levőnek kell a kapufa és labda között lévő képzeletbeli vonalon elhelyezkednie. Azért, hogy azon játékos mellett, aki a sorfal külső szélén áll, ne lehessen elcsavarni a labdát, más felől, így tisztán láthatjuk a labdát az elrúgása pillanatában. Ezen kívül van még egy másik módja ennek (amit én is alkalmaztam a nagypályán) ez pedig az, hogy a kapufa és labda között képzeletben húzott vonal a legszélső játékos és a közvetlenül mellette lévő játékos között halad át a sorfalon. Ez is egy megoldás, hogy ki melyiket favorizálja az csak a saját véleménye és nézőpontjától függ, hiszen mindkettő kellően effektív, ha jól állítjuk fel a sorfalat. 

  • KAPUS ELHELYEZKEDÉSE!

Egyszerűen nekünk a hosszúra kell állni, úgymond „az a mi felelőségünk”. Természetesen úgy kell a hosszún helyezkednünk, hogy „szemeinkkel tartsuk a labda kontrollját” (by Kis János) vagyis lássuk a labdát mikor elrúgják. És ezek mellet úgy poziciónálni magunkat, hogy a rövidre is képesek legyünk odaérni. 

  • KOMMUNIKÁCIÓ!

A kommunikáció létfontosságú itt is. Mivel, csak így tudjuk a megfelelő helyre felállítani a sorfalat. Előszőr is fontos, hogy érthetően, röviden és tömören, ráadásul határozottan beszéljünk. Ezek mellett én ajánlom, hogy a sorfal külső szélén álló játékos szembe fordulva legyen velünk, miközben állítjuk a sorfalat azért, hogy mi non-verbálisan is tudjunk kommunikálni a sorfallal. Így, mi tudjuk mutatni kézzel a szélső játékosnak a sorfalban, hogy ennyit vagy annyit jobbra vagy balra lépjen, a többi játékos meg értelemszerűen hozzá igazodik.

  • SORFALON KÍVÜLIEK ELHELYEZÉSE!

Azon játékosokat is muszáj nekünk kapusként elhelyeznünk, akik nem a sorfalban vannak. Az, hogy ezen csapattársainkat hova kell állítanunk, az mindig az ellenfél csapatától függ és ezt nem hagyhatjuk figyelmen kívül semmilyen védekezési folyamatban és helyzetben sem, lehet ez egy rögzített játékhelyzet vagy egy mezőnyjátékban való védekezés, mindig az ellenfél gólszerzési kísérleteinek megfelelően kell védekeznünk. 

Mostani cikkemben eltértem a szokásos futsalkapus témáktól és kicsit „nosztalgiáztam” ugyan, de mindenek előtt most szerettem volna pár ötletet és egy kis segítséget adni a nagypályás kapusoknak is. Meg egyébként is több a közös a futsalkapusok és futballkapusok között, mint az első ránézésre tűnhet (ezt saját tapasztalataimból is igazólhatóm). Ezen gondoltokkal akkor zárom is jelen írásomat.

Köszönöm a kedves figyelmüket!

Írta: Mátyus Milán Ferenc

You May Also Like

Cikkajánló. Olvass bele!
Nyílt levél
Close