Hol a 2020-25 közötti szakmai program? 20. rész

2018. szept. 4.

Az MLSZ átalakította Szakmai Bizottságát és komoly stratégiai munkát várt el tőle a 2018-2020 közötti időszakra ill. az is feladata volt ennek a bizottságnak, hogy megalkossa a 2020-25 közötti fejlesztési irányvonalat.

A megalakuláskori munkakörnyezet a következő volt.

Az új “sikerkapitány” Georges Leekens 4 db kilátástalan meccset produkált a válogatott élén. A közönség elfordult a válogatottól és tüntetett az MLSZ ellen. Valamit csinálni kellet, mert nem volt tudott, hogy az új kapitány Marco Rossi, nulla felkészüléssel, mit tud megalkotni a válogatottnál, rögtön tétmeccsel kezdve munkáját.

Az MLSZ gyorsan demonstrálta, hogy ura a helyzetnek és nagy dirrel-dúrral harangozta be a weblapján –  A SZAKMAI MEGÚJULÁS KORSZAKA címmel -, hogy átalakult a Szakmai Bizottság.

Idézet az MLSZ honlapjáról, (2018.09.04):

Az elnökség szándéka továbbá, hogy a testület működésének köszönhetően, a szakmai megújulás jegyében 2020-ig fejlődjön a labdarúgás szakmai bázisa, az edzők gyakorlati és elméleti felkészültsége, és megvalósuljon a labdarúgás vezetésének generációváltása, megújuljon a labdarúgást meghatározó szakmai, kulturális és morális környezet.

Az mára a napnál is világosabban látszik, az a fajta áttörés, amit vizionált az MLSZ, a 2018-2020 közötti időszakra, nem történt meg. 

Az meg a komikum csúcsa, hogy amit nem tudott megvalósítani Szakmai Bizottság 2018-2020 közötti időszakra (illetve a korábbi időszakokra), ugyanaz a Szakmai Bizottság készít stratégiai programot a 2020-25 közötti időszakra.

Most vizsgáljuk meg, hogy a Szakmai Bizottság milyen munkát végzett el eddig, amely munka a nyilvánosság totális kizárásával valósult meg, majdhogynem nulla kommunikációval.

Az új Szakmai Bizottságon belül létrehoztak hat különböző előre meghatározott témákért felelős csoportot, mely csoportnak 2019. júniusára meg kellett volna alkotni összesen 6 olyan programot, mely az elnökség elfogadása után 2020. jan 1-től el tud indulni.

2019. februárjában a Szakmai Bizottságban dolgozó Kiss László, aki egyben Budapest labdarúgásának Szakmai Igazgatója, kihirdette, hogy várnak külsős ötleteket is ebbe a programba. Ez magyarul azt jelentette, hogy az MLSZ Szakmai Bizottságának nem igazán van koncepcionális jövőképe 2020-2025 közötti időszak vonatkozásában. Máshogy fogalmazva, 2018 szeptembere és 2019 februárja között vízió hiányában nem csináltak érdemben semmit.

Majd láss csodát, rá egy hónapra máris volt valamiféle vízió. A kérdés az, hogy milyen?

2019. márciusában Csányi Sándor személyesen volt jelen az egyik ülésen.

Idézet az MLSZ weblapjáról:

Korábbi szövetségi kapitányok mellett a Nyugat-Európában már bizonyított korosztály tagjai alkotják az MLSZ szakmai bizottságát, melynek feladata a továbblépéshez szükséges szakmai folyamatok összehangolása. A már elindított szakmai programok koordinációja mellett a 2020-2025-ös stratégia sportszakmára vonatkozó részének előkészítése érdekében a bizottság tagjai rendszeresen egyeztetnek az interneten, és már a decemberi munkaértekezleten eldőlt, hogy újabb személyes találkozójukra – a FIFA-játéknapot kihasználva – a horvátok elleni mérkőzés napján kerül sor.

A kiemelt rész a következőket jelenti:

Dárdai, Szabics, Löw, Gera neve, mint Nyugat Európában már bizonyított korosztály, szükséges a megalkotandó szakmai program közvélemény felé történő eladásához. Ők érdemben nem tudnak részt venni a munkában (“rendszeresen egyeztetnek interneten”), viszont a mások által megalkotott fejlesztési programot a nevükkel akarják lenyomni a közvélemény torkán. Értsd: ha a program sikertelen lesz, akkor vigyék el ők a balhét, ne az, aki megalkotta.

Folytassuk az idézetet!

A színvonalas előadásokat, élénk vitákat hozó, félnapos megbeszélésen dr. Csányi Sándor, az MLSZ elnöke meghallgatta a bizottság beszámolóját az elmúlt időszakban elvégzett munkáról.

A kiemelt rész a következőket jelenti.

Dárdai meghallgatta a szakmai bizottság 1 hónap alatt összetákolt előzetes vízióját és röhögő görcsöt kapott attól a szakmai dilettantizmustól, amit hallott, illetve felháborította, hogy valami kotyvalékot akarnak eladni a nevével.

1. ábra: Balról megrökönyödve hallgatják Dárdai kemény kritikáit

Haladjunk tovább a sorban!

Az elnök tájékoztatást kapott arról, hogy számos döntési alternatíva már körvonalazódik, de a bizottság az egyes témakörökben eltérő mértékben halad előre. Erre is tekintettel a bizottság a különböző területekre vonatkozó, viszont egymással összefüggő javaslatait egységes anyagban, és egy időben tervezi előterjeszteni a döntéshozók számára. 

A fentieket lefordítva:

A bizottság 2019 márciusáig érdemben nem csinált semmit, csak ötletelt. A tagoknak lövésük sincs, hogy mit kéne csinálni, hiszen a korábban megjelölt 6 témakör feldolgozása még nagy vonalakban sem történt meg.

Ezért a bizottság a hat külön témát leredukálja egy témára, melynek a címét is ők határozzák meg és nem az, aki a programot megrendelte. Gondolom a Tisztelt Olvasó is érzékeli azt az abnormalitást, hogy jelen esetben a beosztott (Szakmai Bizottság) dönti el, hogy mit akar csinálni és nem a megrendelő (MLSZ Elnökség). A dolgot úgy is érthetjük, hogy a csík húzza a repülőt.

Mint ahogy cikkünk elején jeleztem A SZAKMAI MEGÚJULÁS PROGRAMJÁNAK 2020. jan. 1-től indulni kellett volna, ráadásul úgy, hogy mindezt nyilvános vita előzte volna meg, legalábbis az MLSZ elnök 2019. novemberében elhangzott nyilatkozata szerint:

  • Készül egy fejlesztési program a következő öt évre, ehhez a szurkolók véleményét is kikérjük.

A kertek alatt elrejtett információk szerint mára már kiderült, hogy a program elkészült és belső körben vitára bocsátották.  

Az egy másik dolog, hogy a programtervezetet csak Löw, Szabics, Dárdai, Gera nem látta, pont azok, akiknek a nevével el akarják adni az egészet.

Mert ha látták volna a programot, abból már rég országos cikk és tv riport készült volna, hogy mi a véleményük a tervezetről?.

Jelenleg kis időcsúszásban vagyunk, igaz a dolog már nem sürgős, mert a kiinduláskori helyzethez képest a hangulat konszolidálódott, ill. a nulla kommunikáció miatt, a közvélemény előtt elhalt maga a programfejlesztés témája. Az egy másik dolog, hogy a programnak már rég futnia kellene úgy, hogy közben a nyilvánosság is hozzászólhatott volna. Ha minden a terv szerint halad, értsd: nyilvános vitára bocsátják a programot, akkor legkorábban 2020. júniustól tud indulni a január 1.-i program.

A kérdés az, ha készen van a tervezet, miért nincs még nyilvánossá téve? Hiszen a tettre kész magyar edzők, már startra készen várják, az MLSZ n+1.-ik fejlesztési anyagát, mely 50 éve mindig sikertelenségre van/volt kárhoztatva, mert kiinduló pontjában téves hipotézisre épül.

Folyt. köv.

 

 

 

 

You May Also Like

Cikkajánló. Olvass bele!
Futballbajaink megoldásának kulcsa: az OTP. 19.rész
Close